Flera olika finansieringsmöjligheter för nyföretagare

25.11.2016

På Nyföretagscentrum Startias frukostinfo 25.11 bjöd man på expertråd och frukost med temat finansiering av företagsverksamheten. Bankrådgivare Suvi Kankaanpää från Nordeas företagskontor presenterade de olika alternativen som banken erbjuder och gav belysande exempel på dem. Hon betonade att finansiering är en del av affärsplanen och när man gör upp planen ska man hellre tänka negativt än alltför positivt. Hon påminde åhörarna också om att man vinner finansiärens förtroende med en bra affärsplan.

Kankaapaa Hytonen 600pxSuvi Kankaanpaa från Nordea och Kari Hytönen från Finnvera informerade om olika finansieringsmöjligheter för nyföretagare.

Finansiering för en nyföretagare kan vara sammansatt av flera olika former och källor av finansiering. Banken och Finnvera samarbetar kring många fall. Företagaren ska tänka på att när man grundar ett företag kan det uppstå kostnader som man inte på förhand kunde ana om men det finns olika sätt att förbereda sig.

Regiondirektör Kari Hytönen från Finnvera påminde om att även företag som redan startat verksamheten kan ansöka om lån eller borgen hos Finnvera eftersom man som nystartade företag räknar de som har införts i handelsregistret för högst tre år sedan. Alla låneansökningar till Finnvera görs elektroniskt och på vardagar kan man få rådgivning per telefon för ifyllandet av webbansökan.

Hytönen berättade att fyra av fem nyföretagare får ett positivt finansieringsbeslut av Finnvera. Hans råd till nya företagare var att de ska kristallisera just den grejen som säljer. De flesta företagen grundas nämligen i branscher där det redan finns företag och konkurrens.

Finnvera är med och finansierar också vid ägarskiften. Hytönen konstaterade att det finns fler företag till salu än vad det finns köpare, och Startias direktör Tommi Virkama påminde åhörarna om möjligheten att bli företagare genom att köpa ett företag. Bland annat på Österbottens Företagsbörs hittar man företag till salu.

Suvi Kankaanpääs presentation (pdf, på finska)
Kari Hytönens presentation (pdf, på finska)

Startias frukostinfon fortsätter på vårsidan, följ våra kanaler!

Närmare information

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Startia logot sve



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera