Ett välutfört arbete är det bästa visitkortet

03.05.2019

Jonas Bygg 3 wwwJonas Lundvall från Korsnäs driver egen byggfirma sedan våren 2017. Han fick en bra start på företagandet med många och omväxlande uppdrag. 

I Molpe hittar vi Jonas Lundvall i färd med att bygga staket. Jonas, 33 och hemma från Taklax i Korsnäs, har arbetat inom byggnadsbranschen sedan 2005 – det senaste året som egen företagare. Det är positiva superlativ som används då han ska beskriva sitt första år som företagare. Jobb råder det ingen brist på.

Jonas jobbade som anställd åt en lokal byggnadsfirma i tolv år innan, men tanken på att starta en egen fanns med hela tiden. Vartefter förfrågningarna och de egna uppdragen ökade, växte den här tanken och i maj 2017 grundades Jonas Bygg Ab.

Jonas Bygg 1 www– Jag har haft ett superbra första år, konstaterar Jonas. Arbetsuppdragen har varit intressanta och omväxlande och jag har varit tvungen att tacka nej till mycket – jobb finns det så det blir över.

Han bygger nytt och renoverar, byter dörrar och fönster, slipar golv och mycket mer.

– Under sommarhalvåret har jag byggt skärgårdsbastur och båtbryggor och fokuserat på sådant som inte kan göras vintertid. Då blir det mer inomhusarbete, och vid sidan om byggnadsarbetet utför jag också fordons- och motorservice åt kunder, berättar Jonas.

Även på fordonssidan är repertoaren bred – han renoverar traktorer och amerikanska bilar, utför besiktningsservice, renoverar släpvagnar, snöskotrar och andra maskiner.

Något företag skulle det inte ha blivit utan VASEK och företagsrådgivare Kjell Nydahls hjälp, tillstår dock Jonas genast.

– Det är Kjells förtjänst att jag kom igång. Servicen som VASEK erbjuder är jättebra och därifrån fick jag all nödvändig information och även hjälp med att ansöka om startstöd. Vi har fortfarande regelbunden kontakt – Kjell är både hjälpsam och trevlig.

Någon anställd har Jonas inte och trots mängden arbete är han bestämd på den punkten.

– Jag tycker det fungerar bäst så här. En stor del av den frihet man har som företagare går förlorad om man anställer, anser han.

Som egen har han full kontroll över det arbete han utför och kvaliteten på det – något han också sätter stor vikt vid.

– Ett välutfört arbete är ett visitkort till nästa kund. Ingen frågar hur länge det tog att bygga något – det intressanta är vem som har gjort det, ler han.

Jonas Bygg 6 www– Servicen som VASEK erbjuder är jättebra och därifrån fick jag all nödvändig information och även hjälp med att ansöka om startstöd, konstaterar Jonas Lundvall, här vid sin paketbil som är den hittills största investeringen han gjort som företagare.

Bäst trivs Jonas då han får bygga upp något nytt och se resultatet av arbetet växa fram. Inredningsarbeten i form av målning och plattsättning överlåter han åt andra, av rent logistiska och praktiska skäl.

– Ska man kakla eller måla borde man ha en skild bil enbart för den utrustningen. Istället har jag valt att samarbeta med andra, lokala entreprenörer, eftersom jag efter så många år i branschen känner de flesta på området. Arbetsdagarna blir långa nog ändå och i den mån jag har någon fritid vill jag tillbringa den med familjen, förklarar Jonas.

Tillsammans med barnen, som är två och fyra år gamla, har han byggt upp en egen lekpark av sten och trä hemma i Taklax, där han också renoverat hemgården som familjen nu bor i. Något tvivel om att Jonas är en händig man, råder det med andra ord inte.

 

Text och bilder: Anna Sand

 Läs mera om VASEKs företagstjänster



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera