Ett företag erbjuds flera olika finansieringsalternativ

07.11.2014

De som planerar att starta ett eget företag funderar ofta hur de ska finansiera sin företagasverksamhet. Även ett företag som fungerat en tid kan behöva tilläggsfinansiering, exempelvis om företagaren vill utvidga verksamheten. Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia och dess sakkunnigorganisation Nordea ordnade en frukosttillställning åt företagare den 6.11.2014, för att berätta om de olika finansieringsalternativen som finns för företag.

Stefan Grönholm, direktör för Nordeas företagskontor i Vasa, började tillställningen med att påminna företagarna om bankens grunduppgifter.
- Banken finansierar. Men vårt jobb går inte endast ut på att bestämma om någon får lån eller inte. Vi ger också råd åt våra kunder och försöker hitta de bästa finansieringsalternativen för dem. Vi vill att våra kunders företag ska växa och utvecklas. Banken mår just så bra som våra kunder mår.

Det finns lika många finansieringsalternativ som det finns företag som behöver finansiering. Därför bjuder Grönholm företagarna till Nordea för att diskutera deras förtetagsfinansiering.

Nordeas Micke Bondas (till vänster), Stefan Grönholm och Suvi
Kankaanpää
berättade om olika finansieringsalternativ för företag
och varför det lönar sig att bekanta sig med dem.

Olika typer av lån

Det finns många olika sätt att ta ett lån och därför lönar det sig att bekanta sig med de olika finansieringsalternativen. Nordeas finansieringschef Micke Bondas nämner tre olika typer av lån beroende på om företaget ska köpa en paketbil, en tryckpress eller flera datorer.
- Dessa anskaffningar kräver olika sorts lån. En paketbil kan betalas bort via delbetalningar inom 2–5 år. Eftersom bilens värde sjunker lönar det sig inte att ta ett lån för en längre tid. För en stor tryckmaskin kan lånetiden vara upp till 20 år, eftersom maskinens livslängd är mycket längre, jämför Bondas och tillägger:
- Om företaget ska skaffa flera datorer, kunde företagaren fundera på att göra det via ett leasing avtal. Datorerna används en relativt kort tid, så det kan vara bättre att hyra dem istället för att köpa dem.

Ett checkkonto är ett bra alternativ för företag vars inkomster och utgifter varierar, eller om verksamheten är säsongartat. Kontot fungerar som ett kreditkonto. Företaget betalar ränta på de summor som lyfts från kontot, men räntan är lägre än exempelvis kreditkortens ränta.

Tänk också på den personliga säkerheten

Då företagets finansieringsmönster blivit klart och företagaren bestämt sig för vilka betalalternativ kunderna erbjuds, är det dags att fundera kring företagarens personliga säkerhet. Om något händer, hur ska företagaren betala bort sitt lån?

- Under sommaren träffade jag en elektriker med eget företag, som varit med om en arbetsolycka. Det är ännu osäkert om han kan jobba som elektriker i framtiden. Banken kan nog komma emot och förlänga lånetiden. Men om företagaren inte har försäkringarna i skick blir situationen besvärlig för hela familjen. Lånet måste ju betalas tillbaka i något skede, påminner Nordeas servicerådgivare Suvi Kankaanpää.

Till slut frågar en av de deltagande företagarna varför han skulle ta ett lån till paketbilen från banken och inte från bilaffären? Kankaanpää försäkrar att bankerna försöker vara konkurrenskraftiga gällande räntor.
- Om bilaffären gör reklam att de lånar pengar utan ränta, kan det hända att räntan har bakats in i bilens pris. Bankerna kan ofta vara flexiblare. Om företagaren till exempel vill betala bort sitt lån snabbare än avtalat, tar banken ingen extra avgift för det.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera