Energieffektivitet blir en betydande del av byggnaders renovering

04.06.2013

Byggnaderna i Finland är relativt unga, då största delen av dem är byggda på 60-, 70- och 80-talen. Därför har många byggnader nu uppnått en ålder då de är i behov av både tekniska och strukturella renoveringsåtgärder, för byggmaterialet i dem föråldras och byggnadernas användningsändamål förändras. Piia Sormunen, som är överlärare i energiteknik på Yrkeshögskolan Metropolia, har ett praktiskt förhållningssätt till byggnaders renovering och energieffektivitet. Sormunen har tidigare jobbat på Granlund Oy som ledande energiexpert och varit chef för Energi och miljöavdelningen, och därmed har hon erfarenhet av att handleda fastighetsägare i miljö-, energieffektivitets- och renoveringsärenden.

- EU sparkar oss framåt för att vi ska nå de nationella klimatmålsättningarna. Frågan hur vi ska förhindra att utsläpp bildas ligger bakom allt. De energieffektivitetsbestämmelser som trädde i kraft sommaren 2012 berörde endast nybyggen. Den 1.6.2013 kom nya förpliktelser som gäller energieffektiv renovering, förklarar Sormunen.

Piia Sormunen föreläste i Vasa om energieffektiv renovering som inbjuden gäst av VASEK, Vasa vuxenutbildningscenter VAKK, Vasa yrkeshögskola VAMK och Yrkeshögskolan Novia.

- Jag är glad över att vi fick Piia till Vasa för att berätta om de förändringar som sker gällande byggnadernas renovering. Ämnet är väldigt viktigt, för vi har cirka 3 miljoner byggnader i Finland varav ungefär en halv miljon är egnahemshus. Det är mer komplicerat att göra en byggnad energieffektiv genom en renovering, än att bygga ett nytt energieffektivt hus. Om vi vill nå EU:s och Finlands klimatmålsättningar, måste vi ändå välja energieffektiva lösningar då vi renoverar våra gamla byggnader, konstaterar Mauritz Knuts som är projektchef för energieffektivt byggande på VASEK.

Då mängden av byggnader med renoveringsbehov är stor, är tiden inne för att lära sig renovera byggnaderna på ett energieffektivt sätt. Enligt EU:s direktiv ska befintliga byggnaders energiförbrukning minska med cirka 25 % och koldioxidutsläppen med cirka 45 % fram till år 2050.
- Förpliktelsen att öka byggnadernas energieffektivitet vid renoveringar är förknippat med behovet av byggnadstillstånd för renoveringarna. Det betyder att de renoveringar som kräver byggnadstillstånd måste också förverkligas enligt de nya bestämmelserna, betonar Sormunen.

Sormunen klargör att ingen tvingas sätta igång med renoveringar direkt. Byggnaderna renoveras i vanlig takt, det vill säga då fastighetsägaren anser det nödvändigt.
- Även om renoveringen inte kräver ett byggnadstillstånd, exempelvis i ett egnahemshus, hör det förstås till fastighetsägarens egen intressebevakning att göra energieffektiva val, påminner hon.

Piia Sormunen föreläste om
energieffektiv renovering i Vasa.

Positiva nedskärningar

Sormunen ser EU:s direktiv som en positiv sak, även om det kommer nya direktiv i en sådan takt att utbildningsmaterialet måste uppdateras mitt under läsåret.
- Att renovera en byggnad energieffektiv är miljövänligt, men målet är också att skära ned energins driftskostnader. I det långa loppet främjar alltså dessa direktiv fastighetsägarnas finansiella situation.

Sormunen gör en jämförelse mellan två fiktiva kontorsbyggnader som båda är byggda på 80-talet, men endast en av dem har renoverats sedan dess.
- Omoderna kontorsutrymmen har ingen efterfrågan då det finns renoverade utrymmen till förfogande, där exempelvis luftkonditioneringen fungerar. Energieffektiv renovering är därmed viktigt även ur fastighetsinvesterarnas synvinkel, då hyresinkomsterna är högre i moderna byggnader.

Hjälp från den lokala byggnadstillsynen

Enligt miljöministeriets förordning om förbättring av byggnaders energiprestanda vid reparations- och ändringsarbeten ska den som renoverar också ha en utredning, som visar hur renoveringen förbättrar byggnadens energieffektivitet.
- Utredningen görs oftast av en expert. Den som planerar en renovering ska kontakta den lokala byggnadstillsynen direkt, för att diskutera tolkningen av förordningen samt byggnadstillstånd.

Eftersom förordningen är ny, misstänkter Sormunen att många orter inte ännu vet vem det är som ska göra de nödvändiga utredningarna om ortens renoverade byggnader.



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera