Egenanställningsföretag som alternativ till traditionellt företag

19.01.2016

Kevytyrittaja 600pxEgenanställningsföretagaren sysselsätter sig själv utan att ha ett eget företag. Egenanställningsföretagarens inkomster baseras – precis som traditionella företagares – på försäljning av sina tjänster till andra. För att försäljningen ska lyckas utan eget företag måste man utnyttja en faktureringstjänst. Det är således inte egenanställningsföretagaren själv som fakturerar sina kunder utan faktureringstjänsten gör det för dennes räkning och betalar sedan ut lön i enlighet med det fakturerade arbetet till egenanställningsföretagaren. Även förskottsinnehållningen, försäkringsavgifter och skatter sköts av faktureringstjänsten.

Enligt företagsrådgivaren Antti Alasaari har egenanställningsföretagen snabbt blivit allt vanligare:
– Det är viktigt att egenanställningsföretagaren förstår att faktureringstjänsterna inte bedriver välgörenhetsverksamhet och att man måste fördjupa sig i kostnadsstrukturen. Man ska vara medveten om vad faktureringstjänsten kostar och vad kostnaderna omfattar. Man kan säga att egenanställningsföretagaren betalar provision för det utförda arbetet till faktureringstjänsten och det lönar sig att noggrant uppskatta provisionens skälighet, säger Alasaari

Det finns många fördelar med egenanställningsföretag och frihet är en av dem. Egenanställningsföretagaren kan själv bestämma över sitt arbete och sin prissättning. Hen skaffar även sina egna kunder. Det är lättare att grunda egenanställningsföretag än vanliga företag och övergången till normalt dagarbete löper smidigare. Ofta är det även möjligt att vara verksam som egenanställningsföretagare samtidigt som man har ett normalt dagarbete.

– En annan fördel med egenanställningsföretag är att överflödigt pappersarbete faller bort. Men kundanskaffningen och upprätthållandet av kundkontakterna sköts dock på samma sätt som i ett traditionellt företag. Ibland kan kunderna vara motvilliga att beställa tjänster av en egenanställningsföretagare och vänder sig istället till en "riktig" företagare, säger Alasaari och fortsätter:

– Om en sådan situation uppstår och om man riskerar att förlora en stor kund på grund av fel "företagsmodell" lönar det sig att ta kontakt med oss så kan vi tillsammans fundera på en företagsetablering. Pappersarbetet är ju trots allt inte helt oöverkomligt, säger han.

– Om man är osäker på om man vill kasta sig in i företagslivet är det bra att testa sin egen företagsidé genom egenanställningsföretag. Finns det kunder till tjänsterna som erbjuds? Är det möjligt att helt och hållet livnära sig på den här affärsidén? Det är inte så påfrestande för plånboken att prova eftersom egenanställningsföretagaren vanligtvis endast betalar för de skickade fakturorna till faktureringstjänsten.


[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name]

Läs mer om egenanställningsföretag (på finska):
Mitä on kevytyrittäjyys? (Vad menas med egenanställningsföretag?)
Kevytyrittäjyys vai toiminimi? (Egenanställningsföretag eller firmanamn?)
Kevytyrittäjä voi pudota tyhjän päälle työttömyysturvassaan  (Egenanställningsföretagaren kan falla mellan stolarna gällande utkomstskyddet för arbetslösa)



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera