Det finns ett brett spektrum av byggnader i behov av renovering

21.03.2016

HannelePokka 600pxMiljöministeriets kanslichef Hannele Pokka

Det var trängsel genast från morgonen under EnergyWeeks sista dag då Energy & Buildings-evenemangets utställningssal öppnade sina dörrar. Seminariesalen fylldes en stund senare då miljöministeriets kanslichef Hannele Pokka officiellt öppnade tillställningen.

Pokka berättade att hon besökte energiveckan för några år sedan och kunde nu glädjande konstatera att evenemanget är ännu större och mer imponerande än tidigare. Halva Finlands byggnadsbestånd byggdes på 1980-talet eller senare, dvs. i efterdyningarna av 70-talets energikris. Begränsningen av utsläpp som härstammar från boende är kostnadseffektivt om man istället för att bygga nya byggnader energieffektivt renoverar befintliga byggnader.

– Under flera årtionden har det blivit viktigare att renovera än att bygga nytt. Det finns gott om byggnader som uppförts efter 1960-talet, dvs. byggnadernas stil och teknik är väldigt varierande. Vid renovering ska byggnadernas karaktär tas i beaktande, utan att förglömma kostnadseffektiviteten, konstaterade Pokka.

Kristina Mjornell 600pxKristina Mjörnell

Kristina Mjörnell, professor i byggnadsfysik, presenterade forskningsnätverket SIR från Sverige. Forskningsnätverket koncentrerar sig på att främja ett hållbart integrerat byggande och precis som Pokka lyfte Mjörnell fram renoveringsbehovet av byggnadsbeståndet som byggdes efter krigen.

Enligt Mjörnell är det svårt att uppskatta när en renovering är kostnadseffektiv och hur dess lönsamhet beräknas. Även invånarna ska tas i beaktande. Kartan som Mjörnell presenterade visade hur låg inkomstnivå invånarna hade i områden med stort behov av renovering. I Sverige är det vanligare att bo i hyreslägenhet än i Finland och därför betonade Mjörnell ofta att energirenoveringen inte får leda till att boendet blir för kostsamt för hyresgästerna.

– Renoveringen måste vara hållbar ur alla synvinklar, både med tanke på ekonomi, miljö och sociala grunder, konstaterade hon.

MikaelParonen 600pxMikael Paronen från Arcada

Energi- och materialteknikens enhetschef Mikael Paronen från Arcada ställde i sitt tal frågan om en byggnads U-värden kan mätas eller om de måste tas ur en tabell. Han presenterade den revolutionerande mätningsmetoden som Arcadas forskningsgrupp utvecklat och med vars hjälp man kunnat visa att det verkliga U-värdet för nya byggnader ibland ligger långt ifrån det beräknade U-värdet som tagits fram under planeringsskedet. Gamla byggnaders U-värden tas ur tabeller och dessa överensstämmer inte heller alltid, men med Arcadas metod kan även deras verkliga U-värden mätas. Han slängde även ut frågan om varför U-värden beräknas? För att planera energirenovering, för att garantera kvaliteten på byggnadsarbetet, för att optimera trivseln samt för att förhindra fuktskador.

Den österrikiska forskaren Tobias Waltjen presenterade katalogen som sammanställts av Österrikes byggnadsbiologiska och -ekologiska institut där olika gamla byggnadstekniska lösningar och metoder samt material framställts och med vilka man kan renovera energieffektivt. I katalogen presenteras olika materialalternativ och enligt Waltjen är alla inte så smarta med tanke på kostnaderna men tekniskt sett fullt möjliga.

Yleiso 700px 

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]

 



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera