Café Salteriet – från fisksalteri till café och Yles studio

13.06.2016

Jubileumsåret för Kvarkens världsarvsområde syns konkret på Café Salteriet den 13-19 juni då YLE Radio Suomi och Radio Vega jubileumsåret till ära sänder program från en studio i caféets utrymmen. Café Salteriets företagare Gunilla Sandler är nöjd över uppmärksamheten som Kvarkenområdet får.

Den unika miljön lockar resenärer till området och de flesta av dem tittar även in på Café Salteriet. Förra sommaren hade caféet över 39 000 kunder. Det är enkelt att på egen hand ta sig till caféet med hela familjen. Det stora antalet besökare var en positiv överraskning för Sandler redan under den första sommaren som företagare år 2013.

På Café Salteriet ordnas även privata tillställningar såsom bröllop och möten. Den här våren har man bland annat renoverat toaletterna på caféet och på hösten ska köket förstoras. På så sätt betjänas det ökande antalet besökare ännu bättre i caféets utrymmen.

Historien syns

Café Salteriet ligger i Svedjehamn i det tidigare fisksalteriet som byggdes på 1920-talet. På 1990-talet byggdes ett café i salteriet. Salttunnorna, fisknäten och en gammal roddbåt i den största salen påminner om byggnadens historia. Dessutom finns historiska fiskeredskap till påseende i övre våningen.

café salterietCaféets historia som fisksalteri syns i inredningen.

Till en början drevs caféet av en ungdomsförening men det blev för arbetsamt för föreningen. Sandler å sin sida pensionerades år 2013 från tjänsten som inspektör för bildningsväsendet och hade således möjlighet att helt och hållet fokusera på verksamheten.

– Jag gick in i verksamheten för företagandets skull. Dessutom är platsen helt fantastisk och man träffar mycket människor här. Ibland känns det som att man har mycket gäster på sommarstugan, skrattar hon.

– Jag var inte nervös för själva företagandet men kökssidan gav mig fjärilar i magen. Tur nog har jag goda vänner inom restaurangbranschen som har gett mig goda råd och tips. I början fick jag också mycket stöd och hjälp med att komma igång med verksamheten via nyföretagscentrum Startia.

"Kundernas tack motiverar"

Från Café Salteriet är det nära till utsiktstornet Saltkaret. Sandler rekommenderar ett besök i tornet varifrån man kan se världsarvsområdets De Geer-moräner, dvs. moränryggar vinkelräta mot isens rörelseriktning. Finlands bästa exempel på De Geer-moränområden finns just i Björkö.

Saltkaret, Gunilla SandlerCafé Salteriets företagare Gunilla Sandler är på caféet varje dag under sommaren. I bakgrunden utsiktstornet Saltkaret.

Enligt Sandler borde Kvarken marknadsföras som en helhet. Man borde föra fram vad kunderna kan göra och uppleva i Kvarken.

– I marknadsföringen skulle det även vara bra att fokusera mera på vad man kan göra här på vintern, t.ex. pilka, åka skidor eller köra snöskoter. Nuförtiden är kunderna mer medvetna om kvalitet vilket höjer nivåkraven på servicen.

I år har Café Salteriet öppet varje dag från slutet av maj till sista augusti. Sandler är själv på caféet varje dag under sommaren.

– Jag har det bra här och har inte lust att vara någon annan stans. På vintern hinner jag sedan uppleva de lugna pensionsdagarna.

Sanders arbetsdagar på caféet utgörs av förmansarbete och administrativa uppgifter. Sommartid arbetar sex sommarjobbare på Café Salteriet. Sandler hjälper även personalen vid behov.

– Det bästa med arbetet är tacket som kommer från kunderna.

Text & bilder: VASEK
Översättning: Milla Eriksson

10 juhlalogo pystymalli5Kvarkens skärgård är Finlands enda naturarv på UNESCO:s världsarvslista. Området är den plats på jorden, där man bäst kan uppleva landhöjningsfenomenet och hastigheten av landhöjningen är en av de högsta i världen. Landhöjning är en del av processen som orsakats av isens avsmältning efter istiden. Vidare har Kvarkens skärgård unika samlingar av istida formationer, såsom De Geer-moräner och Ribbed-moräner, som bidrar till regional variation i landskapet.

Mer information: http://www.kvarken.fi/upptack-kvarken/

Läs också andra artiklar:
Molpehällorna, kryssningen till Mickelsörarna, Granösunds fiskeläge, Sommaröhallen, Aava Kertun kotitila, Kvarkens värdshus, Kvarkenturer, & Meribjörkö



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera