Baggas Bil & Traktor utvidgar och växer

08.03.2021
Anders Bergman

Anders Bergman gjorde sin bisyssla till sin huvudnäring och driver sedan 1994 Baggas Bil & Traktor i Komossa. Här servas och repareras både personbilar, paketbilar, lantbruksmaskiner och jordbyggnadsmaskiner. 

Behovet av service på lantbruksmaskiner ökar då teknologin utvecklas  

Läget mitt ute på landsbygden i Komossa, Vörå, har inte varit något i hinder för utvecklingen vid Baggas Bil & Traktor. Ända sedan Anders Bergman övertog familjens jordbruk 1992 och två år senare startade serviceverkstad i form av en bifirma, har verksamheten vuxit och med den också utrymmena. Sedan några månader tillbaka står den nyaste hallen klar och där servas nu de tyngsta fordonen – lantbruks- och grävmaskinerna.

De båda verksamhetsformerna har idag bytt plats – jordbruket är numera en binäring, medan serviceverkstaden sysselsätter fem personer på heltid. Spannmålsodlingen finns kvar, men produktionsdjuren fick redan 1999 ge plats för en större verkstad och sedan dess har man förstorat sina utrymmen ytterligare – nu senast 2020.

– Jag hade ett brinnande intresse för att skruva med maskiner, och eftersom det fanns kundunderlag blev detta en naturlig utveckling, konstaterar Anders Bergman.

Baggas 4Den nybyggda hallen till höger togs i bruk strax före jul och där servas nu de tyngre maskinerna. Baggas Bil & Traktor utför märkesservice på bland annat Claas, Massey Fergusson samt Deutz-Fahr, och är också auktoriserad serviceverkstad för bland annat Lantmännen Agro och Hankkija.

För varje gång företaget sökt om investeringsstöd, har kraven på ansökningshandlingarna blivit allt högre och började redan för flera år sedan kännas övermäktiga för honom att sköta på egen hand.

– Vi tog hjälp av VASEK första gången 2007 och deras hjälp var avgörande för att det här nybygget skulle bli av.

Behovet av ett eget och större utrymme för servicen av lantbruksmaskiner hade funnits en tid redan.
Även om antalet jordbruk går ner i landet, ökar behovet av maskinservice eftersom service av dagens traktorer och maskiner ofta kräver test- och diagnostikutrustning som en följd av all den elektronik och data de numera innehåller.

Baggas 8I de utrymmen som frigjorts i den äldre verkstaden har man inrättat en hydraulslangslinje med ny utrustning och större lager.

– En modern växtskyddsspruta är fullspäckad med elektronik, förklarar Bergman. Av säkerhetsskäl behövdes också en travers för arbetet – något som inte var möjligt att installera i den äldre hallen där de fyra billyftarna finns.

Byggbeslutet fattades vintern 2020 – innan någon visste vad som komma skulle.

– Visst hann jag tänka ett och annat när pandemin kom och personbilskunderna under ett par veckor minskade drastiskt, men sedan återgick allt till det normala här och vår bransch har tack och lov inte drabbats desto mer, konstaterar Bergman vidare.

Planering, ansökan om bygglov och dylikt skötte de själva om, medan investeringsansökningshandlingarna fylldes i med hjälp av företagsrådgivare Olav Nylund på VASEK.

– Vi kopplade in VASEK direkt i projektet. Även om det inte handlar om någon raketteknik, besitter de en värdefull kunskap – speciellt för mig som nästan har pappersallergi, skrattar Bergman. Man vet att allt blir korrekt direkt och att ansökan inte kommer i retur.

Baggas 5– Vi kopplade in VASEK direkt i projektet. De besitter värdefull kunskap och allt blir rätt från början, säger Anders Bergman.

I januari gjordes slutgranskningen av den 240 m² stora hallen, där även en del ny utrustning finns installerad, och nu ska redovisning och utbetalningsansökan göras för investeringsstödet som man beviljades.

– Även då kommer vi att ta hjälp av Nylund, tillägger Bergman.

Tack vare nybyggnaden har man nu kunnat nyanställa en person och det finns utrymme för fler. Utrymme har nu också frigjorts i den äldre verkstaden, där man inrättat en hydraulslangslinje.

– Det är en form av service som behövs för såväl lantbruksmaskiner som jordbyggnadsmaskiner - det är ofta bråttom när en slang gått av. Då behöver man ha alla komponenter i lager, förklarar Bergman.

Baggas 10Säkerhetsburen för fyllning av traktordäck samt traversen som skymtar längst bort, hör till den nya utrustningen som finns i hallen. På bild Jerker Storbäck.

Framöver kommer man eventuellt också att komplettera verksamheten med en tillbehörsbutik – något som dock ännu är på idéstadiet.

– Det är glädjande när företag trots pandemiläget kan investera och skapa nya arbetsplatser, konstaterar företagsrådgivare Olav Nylund.

– Dylika företag är värdefulla för landsbygden - tjänsterna produceras där de behövs och man skapar sysselsättning i det egna närområdet. Också kunnandet bevaras och utvecklas när verksamheten växer, tillägger han.

 

Text och bilder: Anna Sand

                                                                                                                                                



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera