Årets viktigaste evenemang för oljebranschen samlade besökare

03.11.2015

20 finländska företag deltog i Viexpos mässresa till Offshore Technology Days, som arrangerades i Stavanger 20–22.10.2015. Största delen av dem var underleverantörer inom metallbranschen som var intresserade av möjligheterna inom olja, gas och energi i Norge. Den huvudsakliga målgruppen för OTD är norska underleverantörsföretag men i år väckte mässan stor uppmärksamhet också bland utländska företag: deltagarna kom från 34 länder.

OTD 1 400px

Offshore Technology Days ordnades i år på konferenscentret Stavanger Forum.
År 2016 står Bergen åter som värd.

Trots sänkningen av oljepriset nådde evenemanget, som riktar sig till små och medelstora företag, ett rekordstort antal besökare: ca 26 000 under två dagar. Arrangörerna var något oroliga över vad antalet besökare skulle bli, eftersom oljeindustrin har lidit av en förlust av arbetsplatser (upp till 25 000 arbetsplatser raderats) och de flesta företagen har varit tvungna att ta till sparåtgärder.

– Besökarantalet var bra och berättar om att många prioriterar OTD som årets främsta mässa inom oljebranschen i Nord-Europa samt att det finns ett stort behov av att fortsättningsvis knyta kontakter och skapa business trots att det är dåliga tider för branschen, sammanfattar Riikka Ylikangas, internationaliseringsexpert på Viexpo.

På mässan fanns närmare 500 utställare och det som var värt att notera var det stora antalet operatorföretag bland mässbesökarna. Detta signalerar att oljebolagen söker ett intensivare samarbete och en bättre dialog med underleverantörerna.

OTD 2 400px

Råd till nybörjare i norska marknaden

Kim Sebbas, försäljnings- och produktionsansvarig för Arkipelaga Ltd i Vasa, var med på mässresan och upplevde besöket i Stavanger positivt:
– Vi fick två nya intresserade kunder, mycket tack vare referenser.

Arkipelaga har arbetat aktivt med norska bolag sedan början av 90-talet. Vilket råd skulle Sebbas ge till dem som först nu har startat sitt samarbete med Norrmän?
– För de som är nya på marknaden så uppmanar jag att noga ta reda på kraven, och vad man kan erbjuda, säger Sebbas. – En direkt, öppen samt aktiv kommunikation är mycket viktig, men man ska också vara mycket väl förberedd till eventuella möten.

– Du måste vara språkkunnig, gärna en svenskspråkig försäljare, men även engelska går bra. Norska bolag gör sina beslut snabbt då de ser att det fungerar. Gör inte saken sämre att norska bolag är mycket säkra betalare.

Sebbas fortsätter att det som är viktigt att komma ihåg är att noggrant ta reda på kundens behov, samt direkta krav. Norska företag är bland de mest kvalitetsmedvetna i världen: priset är inte allt. Norska bolag som kunder är lojala, i regel byter de inte ut en leverantör de är nöjda med.

 

Läs mera om OTD i nyhetsbrevet What's cooking in Norway

Läs mera om VASEKs och Viexpos gemensamma projekt Nordic Gateway

NordicGateway 1920x237px vs2

Närmare information

[contact_member,name=Riikka Ylikangas,id=25,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]



‹ Gå till "Nyheter"

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera