Antalet ägarskiften fortsätter öka

16.12.2016

Virkama Nydahl 600px

Så här i slutet av året brukar man blicka tillbaka på året som gått. Hur har året för VASEKs företagstjänster sett ut, Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster?

– Det som varit mest synligt i våra företagstjänster under året är de många lyckade ägar- eller generationsskiftena. Vi deltog i 146 skiften; en del av dessa processer har redan avslutats medan en del fortfarande pågår. Flera personer som inte tidigare varit verksamma som företagare blev företagare via ägarskiften. I dessa fall deltog även företagsrådgivarna från Nyföretagscentrum Startia med sin expertis i rådgivningen.

– Skuldsaneringsrådgivning för företag är en helt ny tjänst som vi startade. Ett allt större behov av skuldsanering har uppkommit i de regionala företagen och nu får man även hjälp i dessa frågor hos oss.

– Dessutom startade vi verksamheten med skuggstyrelse, dvs. vi erbjuder företag en avgiftsfri skuggstyrelse under ett halvt år i syfte att ge ny kompetens till företagen. Följande ansökningsomgång för skuggstyrelse sker nästa sommar.

Har man kunnat skönja något nytt i regionens företagsfält?
– Sme-företag har alltmer börjat fokusera på trådlösa lösningar. Företag som erbjuder hälsovårdstjänster har bland andra entusiastiskt hoppat med på digitaliseringsvågen. I den elektroniska handeln ser man en ökad användning av smarttelefoner vilket kräver att företagaren kan erbjuda rätt sorts service.

– Företagens försiktighet gällande nya investeringar är inget nytt och inte heller de facto att stora företag fortsätter utlokalisera tjänsterna till utomstående aktörer. Det senare öppnar naturligt nya möjligheter för företagare.

– Gällande konsumentbeteendet har man enligt mig kunnat se att många gärna köper väldigt dyra produkter och å andra sidan produkter som är så billiga som möjligt. På basis av detta kan man kanske fundera om det är en ny trend att produkter i medelprisklass försvinner?

– Intresset för närproducerat har fortsatt att växa: i restauranger och till och med i snabbmatsrestauranger satsar man i enlighet med kundernas önskemål på närproducerat. Även försäljningen av ekologiska produkter ökar fortfarande.

 Enligt direktör Tommi Virkama har Nyföretagscentrum Startias år präglats av en viss försiktighet gällande grundandet av företag:
– Trots att antalet affärsidéer fortfarande är stort ligger antalet grundade företag på samma nivå som föregående år, dvs. i Vasaregionen grundas i år cirka 160 företag som genererar kring 220 arbetsplatser.

– Sammantaget har det varit ett väldigt aktivt år: förutom Starta med Startia-infokvällarna har vi i samarbete med våra expertpartner arrangerat frukostmöten för nystartade företagare och erbjudit avgiftsfria rådgivningstjänster med experterna. Nya företag har även fått nationell synlighet i och med Kyrö Distillery Company från Storkyro som valdes till årets företagare 2016 och AHA Logistics och Taktiko som är med i finalen i KasvuOpen-tävlingen, alla dessa företag har grundats med hjälp av Startias rådgivning.

– Vi ser fram emot att företagsgrundandet får en nytändning nästa år för våra kunder har rikligt med oförverkligade affärsidéer. Frukost- och informationsmöten samt avgiftsfri expertrådgivning för nystartande företag utlovas även i fortsättningen, lovar Virkama.

 

Mer information
[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]
[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

Startia logot sve



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera