Anställningen av första arbetstagaren bör förberedas noga

30.12.2020

pexels nappy 935977

Majoriteten av företagen som grundats med hjälp av Nyföretagscentrum Startia är verksamma inom servicebranschen och merparten har startat som företag som endast sysselsätter företagaren själv, heltid eller deltid.

– Företagare vill ofta först testa huruvida affärsverksamheten är lönsam. Och ifall verksamheten börjar växa, behöver ensamföretagaren förr eller senare förstärkningar. Då är det dags att överväga att anställa en utomstående person i företaget eller alternativt externalisera vissa funktioner, berättar Startias direktör Tommi Virkama.

Att anställa den första arbetstagaren är ett stort beslut som man bör förbereda noga. Företagaren blir samtidigt arbetsgivare och får helt nya förpliktelser.

– Att anställa den första arbetstagaren är ett nästan lika stort steg för företagaren som att starta själva företaget. Därför känns det ofta skrämmande och anställningsbeslutet övervägs noggrant och ur många synvinklar. Som sig bör! säger Virkama.

Ekonomiskt innebär anställningen av en arbetstagare ett stort steg, speciellt i små företag. Vid sidan av lönen tillkommer dessutom bikostnader och övriga indirekta kostnader, som till exempel arbetshälsovård, utbildningar, arbetsutrustning och -kläder samt lämpliga personalutrymmen.

– Den nya arbetstagaren måste kunna bidra med ökad omsättning för företaget och skapa ett tilläggsvärde för företagets verksamhet, t.ex. kunskap eller kundnätverk, som företagaren själv inte besitter. Företaget ska redan innan arbetstagaren anställs ha tillräckligt med arbete för två och övergångsskedet innan arbetstagaren anställs kan således vara rätt så ansträngande för företagaren.

Inför en anställning ska man enligt företagsrådgivare Antti Alasaari fundera över vilken typ av kunskap och vilka egenskaper man kunde ha nytta av i företaget eller som motsvarar efterfrågan på marknaden. Även personkemin mellan företagaren och den blivande arbetstagaren ska fungera.

Då man planerar att anställa en arbetstagare lönar det sig att kontakta en företagsrådgivare som kan hjälpa till med att gå igenom till exempel vilka stödformer som lämpar sig för anställning av arbetstagare. Det lönar sig också att komma ihåg att via TE-byrån eller läroanstalter är det möjligt att få praktikanter inom olika områden.

–  Visst, det tar tid att vägleda en praktikant eller ett framtida proffs som ännu lär sig om branschen, men då lär man känna personen väl och kan skola denne till en kompetent anställd som är exakt lämplig för företagets behov, påminner Alasaari.

Företagsrådgivarens bästa råd när man anställer den första arbetstagaren

  1. Förbered dig noggrant. Gå noga igenom kostnaderna som arbetstagaren orsakar. I praktiken måste företagets omsättning nästan fördubblas för att det ska vara ekonomiskt lönsamt att anställa. På nätet finns det olika räknare som man kan använda för att räkna ut den totala kostnaden för en anställning, till exempel palkkaus.fi.
  2. Ta reda på arbetsgivarens förpliktelser och skyldigheter. Arbetstagaren ska enligt lagen få sin avtalsenliga lön inom utsatt tid och arbetsgivaren ska sörja för arbetarskyddet och arbetstillsynen, ordna företagshälsovård, behandla arbetstagaren rättvist och främja dennes arbetsprestation samt professionell utveckling.
  3. Rekrytering är en investering. Det är dock värt att tänka på rekrytering av ytterligare arbetskraft som en investering i framtiden, eftersom den gör det möjligt för företaget att växa.
  4. Vet vad du gör när du rekryterar. Det är viktigt att du lyckas med rekryteringen och får bästa möjliga medarbetaren för ditt företag. Be om hjälp från experterna på TE-byrån. De ger avgiftsfri rådgivning gällande rekryteringsprocessen och arbetsgivarens förpliktelser. Kom alltid ihåg att dra nytta av prövotiden!

 



‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera