Ensimmäisen työntekijän palkkaamista syytä valmistella huolella

30.12.2020

pexels nappy 935977

Suurin osa Uusyrityskeskus Startian avulla perustetuista yrityksistä on syntynyt palvelualalle, ja leijonanosa niistä on startannut yrityksinä, jotka työllistävät vain yrittäjän itsensä, kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti.

– Yrittäjät haluavat monesti ensin kokeilla, kuinka yritystoiminnan siivet kantavat. Ja jos yritystoiminta lähtee kasvuun, on yksinyrittäjä ennemmin tai myöhemmin apuvoimien tarpeessa. Tuolloin on aika harkita ulkopuolisen henkilön palkkaamista yritykseen tai vaihtoehtoisesti joidenkin toimintojen ulkoistamista, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso päätös ja sitä on syytä valmistella huolella. Yrittäjästä tulee samalla työnantaja ja hänellä on aivan uusia velvollisuuksia.

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin! Virkama sanoo.

Työntekijän palkkaaminen on iso askel rahallisesti ja näin on erityisesti pienessä yrityksessä, sillä työntekijän palkan lisäksi maksettavaksi tulee sivukulut ja muut epäsuorat kustannukset kuten esimerkiksi työterveyshuolto, koulutukset, työvälineet ja -vaatteet sekä riittävät henkilöstötilat.

– Työntekijän on tuotettava yritykselle enemmän kuin mitä hänestä on kustannuksia. Uuden työntekijän on siis pystyttävä tuomaan lisää liikevaihtoa yritykselle. Hänen on myös tuotava jotain lisäarvoa yrityksen toimintaan, esimerkiksi jokin taito tai vaikka asiakasverkosto, jota yrittäjällä itsellään ei ole. Yrityksessä on jo ennen työntekijän palkkaamista oltava töitä riittävästi kahdelle tekijälle, ja murrosvaihe ennen työntekijän palkkaamista voikin olla melkoisen uuvuttavaa yrittäjälle.

Yritysneuvoja Antti Alasaaren mukaan ennen työntekijän palkkaamista on mietittävä, millaisille taidoille ja ominaisuuksille yrityksessä olisi tarvetta tai markkinoilla olisi kysyntää. Myös yrittäjän ja tulevan työntekijän henkilökemioiden on sovittava yhteen.

Työntekijän palkkausta suunnitellessaan yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä yritysneuvojaan, jonka kanssa yrittäjä voi käydä läpi esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen soveltuvia tukimuotoja. Kannattaa pitää myös mielessä, että TE-toimiston tai oppilaitosten kautta on mahdollista saada yritykseen eri alojen harjoittelijoita.

–  Toki harjoittelijan tai vasta alaa opettelevan tulevan ammattilaisen opastaminen vie aikaa, mutta tällöin oppii tuntemaan ihmisen hyvin ja pystyy ehkä kouluttamaan hänestä juuri yrityksen tarpeisiin sopivan osaavan työntekijän, Alasaari muistuttaa.

Yritysneuvojien parhaat neuvot ensimmäistä työntekijää palkattaessa:   

  1. Valmistaudu huolella. Laske tarkasti, mitä työntekijän palkkaaminen maksaa. Käytännössä yrityksen liikevaihdon täytyy lähes tuplaantua, jotta palkkaaminen on taloudellisesti kannattavaa. Netistä löytyy erilaisia laskureita, joilla voit laskea työntekijän palkkaamisesta aiheutuvat kokonaiskustannukset, esimerkiksi palkkaus.fi.
  2. Selvitä työnantajalle kuuluvat velvoitteet ja vastuut. Työntekijän on lain mukaan saatava sopimuksen mukainen palkkansa aina ajallaan, ja työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta ja työn ohjaamisesta, järjestettävä työterveyshuolto, kohdeltava työntekijää oikeudenmukaisesti ja edistettävä tämän työssä suoriutumista sekä ammatillista kehittymistä.
  3. Rekrytointi on investointi. Lisätyövoiman rekrytointia kannattaa kuitenkin ajatella sijoituksena tulevaisuuteen, sillä se mahdollistaa yrityksen kasvun.
  4. Tiedä mitä teet, kun rekrytoit. On tärkeää, että onnistut rekrytoinnissa ja saat yritykseesi parhaan mahdollisen työntekijän. Pyydä apua TE-toimiston asiantuntijoilta. Heiltä saat maksutta neuvontaa rekrytointiprosessiin ja työnantajan velvollisuuksiin liittyen. Muista aina hyödyntää koeaika!

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää

Uusia, mutta tuttuja kasvoja VASEKin hallitukseen

04.04.2024 | Uutiset
Yhtiön vuoden 2023 kokonaisliikevaihto oli 2,42 miljoonaa euroa ja voittoa tavoittelemattoman yhtiön vuoden 2023 tulos oli runsaat 12 tuhatta euroa voitollinen. Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin 3.4.2024 pidetyssä yhtiökokouksessa yhtiön hallitukseen valittiin seuraavat henkilöt:
Lue lisää

Kalastajana kokopäiväisesti – vapaus monien haasteiden keskellä

02.04.2024 | Uutiset
On varhainen maaliskuun aamu ja Kim Ömossa Molpessa valmistautuu lähtemään jäälle kokemaan verkkoja. Meri – oli se sitten jäässä tai avovettä, tyynellä tai myrskyssä – on ollut hänen työpaikkansa marraskuusta 2023 lähtien, jolloin hänestä tuli kokopäiväinen ammattikalastaja perustettuaan yrityksensä K-Fishing.
Lue lisää

EnergyWeek 2024 houkutteli ennätysmäärän kävijöitä

25.03.2024 | Uutiset
EnergyWeek 2024 keräsi edellisviikolla jälleen kerran Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin.
Lue lisää

Vaikuttavuusmalli kuvaa innovaatioekosysteemityötä

21.03.2024 | Uutiset
Vaasan ekosysteemisopimuksen toimijat ovat laatineet vaikuttavuuspolun, joka kuvaa ekosysteemisopimuksen tavoitteita, panoksia ja toimenpiteitä sekä onnistumisia ja miten niitä mitataan.
Lue lisää