Ensimmäisen työntekijän palkkaamista syytä valmistella huolella

30.12.2020

pexels nappy 935977

Suurin osa Uusyrityskeskus Startian avulla perustetuista yrityksistä on syntynyt palvelualalle, ja leijonanosa niistä on startannut yrityksinä, jotka työllistävät vain yrittäjän itsensä, kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti.

– Yrittäjät haluavat monesti ensin kokeilla, kuinka yritystoiminnan siivet kantavat. Ja jos yritystoiminta lähtee kasvuun, on yksinyrittäjä ennemmin tai myöhemmin apuvoimien tarpeessa. Tuolloin on aika harkita ulkopuolisen henkilön palkkaamista yritykseen tai vaihtoehtoisesti joidenkin toimintojen ulkoistamista, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso päätös ja sitä on syytä valmistella huolella. Yrittäjästä tulee samalla työnantaja ja hänellä on aivan uusia velvollisuuksia.

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin! Virkama sanoo.

Työntekijän palkkaaminen on iso askel rahallisesti ja näin on erityisesti pienessä yrityksessä, sillä työntekijän palkan lisäksi maksettavaksi tulee sivukulut ja muut epäsuorat kustannukset kuten esimerkiksi työterveyshuolto, koulutukset, työvälineet ja -vaatteet sekä riittävät henkilöstötilat.

– Työntekijän on tuotettava yritykselle enemmän kuin mitä hänestä on kustannuksia. Uuden työntekijän on siis pystyttävä tuomaan lisää liikevaihtoa yritykselle. Hänen on myös tuotava jotain lisäarvoa yrityksen toimintaan, esimerkiksi jokin taito tai vaikka asiakasverkosto, jota yrittäjällä itsellään ei ole. Yrityksessä on jo ennen työntekijän palkkaamista oltava töitä riittävästi kahdelle tekijälle, ja murrosvaihe ennen työntekijän palkkaamista voikin olla melkoisen uuvuttavaa yrittäjälle.

Yritysneuvoja Antti Alasaaren mukaan ennen työntekijän palkkaamista on mietittävä, millaisille taidoille ja ominaisuuksille yrityksessä olisi tarvetta tai markkinoilla olisi kysyntää. Myös yrittäjän ja tulevan työntekijän henkilökemioiden on sovittava yhteen.

Työntekijän palkkausta suunnitellessaan yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä yritysneuvojaan, jonka kanssa yrittäjä voi käydä läpi esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen soveltuvia tukimuotoja. Kannattaa pitää myös mielessä, että TE-toimiston tai oppilaitosten kautta on mahdollista saada yritykseen eri alojen harjoittelijoita.

–  Toki harjoittelijan tai vasta alaa opettelevan tulevan ammattilaisen opastaminen vie aikaa, mutta tällöin oppii tuntemaan ihmisen hyvin ja pystyy ehkä kouluttamaan hänestä juuri yrityksen tarpeisiin sopivan osaavan työntekijän, Alasaari muistuttaa.

Yritysneuvojien parhaat neuvot ensimmäistä työntekijää palkattaessa:   

  1. Valmistaudu huolella. Laske tarkasti, mitä työntekijän palkkaaminen maksaa. Käytännössä yrityksen liikevaihdon täytyy lähes tuplaantua, jotta palkkaaminen on taloudellisesti kannattavaa. Netistä löytyy erilaisia laskureita, joilla voit laskea työntekijän palkkaamisesta aiheutuvat kokonaiskustannukset, esimerkiksi palkkaus.fi.
  2. Selvitä työnantajalle kuuluvat velvoitteet ja vastuut. Työntekijän on lain mukaan saatava sopimuksen mukainen palkkansa aina ajallaan, ja työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta ja työn ohjaamisesta, järjestettävä työterveyshuolto, kohdeltava työntekijää oikeudenmukaisesti ja edistettävä tämän työssä suoriutumista sekä ammatillista kehittymistä.
  3. Rekrytointi on investointi. Lisätyövoiman rekrytointia kannattaa kuitenkin ajatella sijoituksena tulevaisuuteen, sillä se mahdollistaa yrityksen kasvun.
  4. Tiedä mitä teet, kun rekrytoit. On tärkeää, että onnistut rekrytoinnissa ja saat yritykseesi parhaan mahdollisen työntekijän. Pyydä apua TE-toimiston asiantuntijoilta. Heiltä saat maksutta neuvontaa rekrytointiprosessiin ja työnantajan velvollisuuksiin liittyen. Muista aina hyödyntää koeaika!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.01.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Circle's Edge houkuttelee yrityksiä, jotka haluavat kohti kiertotaloutta ja hiilineutraaliutta

20.01.2021 | Uutiset
Vuoden 2021 aikana käynnistyy uusi iso liikerakennustyömaa Vaasan seudulla, kun Circle’s Edge -liikealuetta ryhdytään rakentamaan Mustasaaren Lintuvuoreen E8-tien vieressä.
Lue lisää

Kustannustuen toinen hakukierros käynnissä – valmistaudu huolellisesti ennen hakemista

20.01.2021 | Uutiset
Valtiokonttorin maksaman kustannustuen toinen hakukierros käynnistyi 21.12.2020. Tukea on mahdollista hakea 26.2.2021 klo 16.15 saakka. Kustannustuki on tarkoitettu lähes kaikille yrityksille, joiden liikevaihto on koronan vuoksi laskenut vähintään 30 prosenttia.
Lue lisää

TietoEVRY laajentaa toimintaansa Vaasassa – noin 160 uutta työpaikkaa

19.01.2021 | Uutiset
TietoEVRY julkaisi 13.1.2021 tiedotteen IT-tukipalveluidensa yhtenäistämisestä osana TietoEVRYn integraatiota. Vaasan seudulle tämä tarkoittaa hienoja uutisia, sillä muutoksen myötä TietoEVRY laajentaa Vaasan toimintaansa ja avaa kaupunkiin uuden IT-tukipalveluiden yksikön suomen- ja ruotsinkielisten asiakkaiden palvelemiseksi.
Lue lisää

Yrittäjä, vastaa jatkuvuussuunnitteluun liittyvään kyselyyn

18.01.2021 | Uutiset
Svenska handelshögskolanin opiskelija Ben Wahlberg tekee pro gradu -työtään varten kyselyä suomalaisille yrityksille jatkuvuussuunnittelusta.
Lue lisää

Kehitä, hienosäädä ja paranna – Asiantuntijan parhaat neuvot verkkokaupan aloittamiseen

14.01.2021 | Uutiset
Verkkokauppa on tätä päivää, sillä vuonna 2019 suomalaiset kuluttivat verkko-ostoksiinsa jopa 3,3 miljardia euroa. Mikähän mahtaa olla koronavuoden 2020 lukema? Mutta miten yrittäjän olisi syytä lähteä liikkeelle verkkokaupan perustamisessa? Webcoren asiantuntija Joakim Östman kertoi Uusyrityskeskus Startian webinaarissa 12.1. parhaat vinkkinsä.
Lue lisää

Yritykset tarvitsivat neuvoja ja tukea koronavuonna 2020 – VASEK tuplasi asiakasmääränsä

13.01.2021 | Uutiset
Koronavuosi 2020 oli luonnollisesti haastava yrityksille, mikä näkyi heti maaliskuusta 2020 lähtien myös Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yritysneuvonnassa. Yritysten haasteet, talousvaikeudet ja koronan aiheuttamat kehittämistarpeet lisäsivät yritysneuvontamääriä merkittävästi.
Lue lisää

Visitvaasa valittiin Suomen parhaaksi verkkosivustoksi

12.01.2021 | Uutiset
Finnish Web Awards palkitsi jo neljännen kerran Suomen parhaat nettisivujen suunnittelijat ja tekijät. Kilpailun pääpalkinnon voitti visitvaasa.fi. Finaaliin osallistujat valittiin yleisöäänestyksellä, joka keräsi ennätykselliset 285 000 ääntä. Lopullisessa valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa sekä inhimillistä käyttäjäarviointia että algoritmeja hyödyntävää teknistä arviointia.
Lue lisää