Ensimmäisen työntekijän palkkaamista syytä valmistella huolella

30.12.2020

pexels nappy 935977

Suurin osa Uusyrityskeskus Startian avulla perustetuista yrityksistä on syntynyt palvelualalle, ja leijonanosa niistä on startannut yrityksinä, jotka työllistävät vain yrittäjän itsensä, kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti.

– Yrittäjät haluavat monesti ensin kokeilla, kuinka yritystoiminnan siivet kantavat. Ja jos yritystoiminta lähtee kasvuun, on yksinyrittäjä ennemmin tai myöhemmin apuvoimien tarpeessa. Tuolloin on aika harkita ulkopuolisen henkilön palkkaamista yritykseen tai vaihtoehtoisesti joidenkin toimintojen ulkoistamista, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso päätös ja sitä on syytä valmistella huolella. Yrittäjästä tulee samalla työnantaja ja hänellä on aivan uusia velvollisuuksia.

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin! Virkama sanoo.

Työntekijän palkkaaminen on iso askel rahallisesti ja näin on erityisesti pienessä yrityksessä, sillä työntekijän palkan lisäksi maksettavaksi tulee sivukulut ja muut epäsuorat kustannukset kuten esimerkiksi työterveyshuolto, koulutukset, työvälineet ja -vaatteet sekä riittävät henkilöstötilat.

– Työntekijän on tuotettava yritykselle enemmän kuin mitä hänestä on kustannuksia. Uuden työntekijän on siis pystyttävä tuomaan lisää liikevaihtoa yritykselle. Hänen on myös tuotava jotain lisäarvoa yrityksen toimintaan, esimerkiksi jokin taito tai vaikka asiakasverkosto, jota yrittäjällä itsellään ei ole. Yrityksessä on jo ennen työntekijän palkkaamista oltava töitä riittävästi kahdelle tekijälle, ja murrosvaihe ennen työntekijän palkkaamista voikin olla melkoisen uuvuttavaa yrittäjälle.

Yritysneuvoja Antti Alasaaren mukaan ennen työntekijän palkkaamista on mietittävä, millaisille taidoille ja ominaisuuksille yrityksessä olisi tarvetta tai markkinoilla olisi kysyntää. Myös yrittäjän ja tulevan työntekijän henkilökemioiden on sovittava yhteen.

Työntekijän palkkausta suunnitellessaan yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä yritysneuvojaan, jonka kanssa yrittäjä voi käydä läpi esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen soveltuvia tukimuotoja. Kannattaa pitää myös mielessä, että TE-toimiston tai oppilaitosten kautta on mahdollista saada yritykseen eri alojen harjoittelijoita.

–  Toki harjoittelijan tai vasta alaa opettelevan tulevan ammattilaisen opastaminen vie aikaa, mutta tällöin oppii tuntemaan ihmisen hyvin ja pystyy ehkä kouluttamaan hänestä juuri yrityksen tarpeisiin sopivan osaavan työntekijän, Alasaari muistuttaa.

Yritysneuvojien parhaat neuvot ensimmäistä työntekijää palkattaessa:   

  1. Valmistaudu huolella. Laske tarkasti, mitä työntekijän palkkaaminen maksaa. Käytännössä yrityksen liikevaihdon täytyy lähes tuplaantua, jotta palkkaaminen on taloudellisesti kannattavaa. Netistä löytyy erilaisia laskureita, joilla voit laskea työntekijän palkkaamisesta aiheutuvat kokonaiskustannukset, esimerkiksi palkkaus.fi.
  2. Selvitä työnantajalle kuuluvat velvoitteet ja vastuut. Työntekijän on lain mukaan saatava sopimuksen mukainen palkkansa aina ajallaan, ja työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta ja työn ohjaamisesta, järjestettävä työterveyshuolto, kohdeltava työntekijää oikeudenmukaisesti ja edistettävä tämän työssä suoriutumista sekä ammatillista kehittymistä.
  3. Rekrytointi on investointi. Lisätyövoiman rekrytointia kannattaa kuitenkin ajatella sijoituksena tulevaisuuteen, sillä se mahdollistaa yrityksen kasvun.
  4. Tiedä mitä teet, kun rekrytoit. On tärkeää, että onnistut rekrytoinnissa ja saat yritykseesi parhaan mahdollisen työntekijän. Pyydä apua TE-toimiston asiantuntijoilta. Heiltä saat maksutta neuvontaa rekrytointiprosessiin ja työnantajan velvollisuuksiin liittyen. Muista aina hyödyntää koeaika!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.09.2023 | Uutiset
Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.
Lue lisää

Mustasaarelainen perheyritys Wellmedic valtakunnallisen Vuoden uusyrittäjä -kilpailun finaaliin

26.09.2023 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry palkitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Raadin valitseman Vuoden Uusyrittäjän lisäksi palkitaan yleisön suosikki avoimella äänestyksellä. Omaa suosikkiaan voi äänestää netissä 26.9.-9.10.2023. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus. Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä Uusyrityskeskuksen avustuksella, ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raati valitsee yhden palkittavan ja yleisö oman suosikkinsa.
Lue lisää

SOF-hanke haluaa tehdä Pohjanmaasta kestävyyden ja kiertotalouden keskuksen

20.09.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä on täydessä vauhdissa, ja haluamme auttaa Pohjanmaan yrityksiä sopeutumaan ja valmistautumaan sen mukanaan tuomiin muutoksiin.
Lue lisää

Finnair lisää maanantaiaamuihin uuden lentoyhteyden

14.09.2023 | Uutiset
Lentoyhtiö Finnair lisää 30.10. alkaen maanantaiaamuihin Vaasa-Helsinki välille uudet lentoyhteydet seuraavasti:
Lue lisää

Maanviljelijä, mutta ennen kaikkea yrittäjä isolla Y:llä

11.09.2023 | Uutiset
Viljapöly leijuu ilmassa ja kuivuri käy täydellä teholla Aulis Nuujan tilalla Isonkyrön Tuuralassa. Vaikka Nuuja itse on myös maanviljelijä, hänen oma viljelyalansa on vain pieni osa hänen yrityksensä toiminnasta, joka kattaa kaiken koneiden myynnistä kiinteistöjen vuokraukseen, urakointitöihin ja omaan tuotevalmistukseen.
Lue lisää

VASEKin työntekijöitä palkittiin kauppakamarin ansiomerkeillä

06.09.2023 | Uutiset
VASEK vietti 20-vuotisjuhlaansa 5.9. ja samassa yhteydessä palkittiin pitkään yhtiössä palvelleita työntekijöitä kauppakamarin ansiomerkeillä seuraavasti:
Lue lisää

VASEK 20 vuotta – yhteistyöllä merkittäviin tuloksiin

05.09.2023 | Uutiset
Seitsemän Vaasan seudun kunnan omistama kehitysyhtiö Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK viettää yrittäjänpäivänä 5. syyskuuta 20-vuotisjuhlaansa. Vaasan seudun kunnat perustavat VASEKin vuonna 2003.
Lue lisää

Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja tarjoaa useita näkökulmia VASEKin toimintaan

05.09.2023 | Uutiset
Yrittäjän päivänä 5.9. julkaistu Kehittyvä Vaasan seutu -juhlakirja esittelee VASEKin 20 ensimmäisen toimintavuoden tärkeimmät tapahtumat, kuvaa toimintaa kehitysyhtiönä ja yhdistää työn suurempiin yhteiskunnallisiin ja liike-elämän teemoihin.
Lue lisää