Ensimmäisen työntekijän palkkaamista syytä valmistella huolella

30.12.2020

pexels nappy 935977

Suurin osa Uusyrityskeskus Startian avulla perustetuista yrityksistä on syntynyt palvelualalle, ja leijonanosa niistä on startannut yrityksinä, jotka työllistävät vain yrittäjän itsensä, kokoaikaisesti tai osa-aikaisesti.

– Yrittäjät haluavat monesti ensin kokeilla, kuinka yritystoiminnan siivet kantavat. Ja jos yritystoiminta lähtee kasvuun, on yksinyrittäjä ennemmin tai myöhemmin apuvoimien tarpeessa. Tuolloin on aika harkita ulkopuolisen henkilön palkkaamista yritykseen tai vaihtoehtoisesti joidenkin toimintojen ulkoistamista, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso päätös ja sitä on syytä valmistella huolella. Yrittäjästä tulee samalla työnantaja ja hänellä on aivan uusia velvollisuuksia.

– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle melkein yhtä iso askel kuin yrittäjäksi ryhtyminenkin. Siksi se monesti pelottaa, ja päätöstä palkkaamisesta pohditaan tarkkaan ja monelta kantilta. Kuten kuuluukin! Virkama sanoo.

Työntekijän palkkaaminen on iso askel rahallisesti ja näin on erityisesti pienessä yrityksessä, sillä työntekijän palkan lisäksi maksettavaksi tulee sivukulut ja muut epäsuorat kustannukset kuten esimerkiksi työterveyshuolto, koulutukset, työvälineet ja -vaatteet sekä riittävät henkilöstötilat.

– Työntekijän on tuotettava yritykselle enemmän kuin mitä hänestä on kustannuksia. Uuden työntekijän on siis pystyttävä tuomaan lisää liikevaihtoa yritykselle. Hänen on myös tuotava jotain lisäarvoa yrityksen toimintaan, esimerkiksi jokin taito tai vaikka asiakasverkosto, jota yrittäjällä itsellään ei ole. Yrityksessä on jo ennen työntekijän palkkaamista oltava töitä riittävästi kahdelle tekijälle, ja murrosvaihe ennen työntekijän palkkaamista voikin olla melkoisen uuvuttavaa yrittäjälle.

Yritysneuvoja Antti Alasaaren mukaan ennen työntekijän palkkaamista on mietittävä, millaisille taidoille ja ominaisuuksille yrityksessä olisi tarvetta tai markkinoilla olisi kysyntää. Myös yrittäjän ja tulevan työntekijän henkilökemioiden on sovittava yhteen.

Työntekijän palkkausta suunnitellessaan yrittäjän kannattaa ottaa yhteyttä yritysneuvojaan, jonka kanssa yrittäjä voi käydä läpi esimerkiksi työntekijän palkkaamiseen soveltuvia tukimuotoja. Kannattaa pitää myös mielessä, että TE-toimiston tai oppilaitosten kautta on mahdollista saada yritykseen eri alojen harjoittelijoita.

–  Toki harjoittelijan tai vasta alaa opettelevan tulevan ammattilaisen opastaminen vie aikaa, mutta tällöin oppii tuntemaan ihmisen hyvin ja pystyy ehkä kouluttamaan hänestä juuri yrityksen tarpeisiin sopivan osaavan työntekijän, Alasaari muistuttaa.

Yritysneuvojien parhaat neuvot ensimmäistä työntekijää palkattaessa:   

  1. Valmistaudu huolella. Laske tarkasti, mitä työntekijän palkkaaminen maksaa. Käytännössä yrityksen liikevaihdon täytyy lähes tuplaantua, jotta palkkaaminen on taloudellisesti kannattavaa. Netistä löytyy erilaisia laskureita, joilla voit laskea työntekijän palkkaamisesta aiheutuvat kokonaiskustannukset, esimerkiksi palkkaus.fi.
  2. Selvitä työnantajalle kuuluvat velvoitteet ja vastuut. Työntekijän on lain mukaan saatava sopimuksen mukainen palkkansa aina ajallaan, ja työnantajan on huolehdittava työturvallisuudesta ja työn ohjaamisesta, järjestettävä työterveyshuolto, kohdeltava työntekijää oikeudenmukaisesti ja edistettävä tämän työssä suoriutumista sekä ammatillista kehittymistä.
  3. Rekrytointi on investointi. Lisätyövoiman rekrytointia kannattaa kuitenkin ajatella sijoituksena tulevaisuuteen, sillä se mahdollistaa yrityksen kasvun.
  4. Tiedä mitä teet, kun rekrytoit. On tärkeää, että onnistut rekrytoinnissa ja saat yritykseesi parhaan mahdollisen työntekijän. Pyydä apua TE-toimiston asiantuntijoilta. Heiltä saat maksutta neuvontaa rekrytointiprosessiin ja työnantajan velvollisuuksiin liittyen. Muista aina hyödyntää koeaika!

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää