Aktuell information till turismföretagarna

11.04.2017

Paivi Laatikainen Mattsson 600px

Det blir ändringar också för resenärer. Framöver får researrangören tillämpa samma avbokningsvillkor på avbokningar gjorda på grund av sjukdom som på andra avbokningar. Därför är det ännu viktigare att resenären skyddar sin rätt att avboka genom att teckna reseförsäkring, säger Laatikainen-Mattson.

VASEK arrangerade i samarbete med Visit Vasa 6.4 ett info- och diskussionstillfälle som riktade sig till turismföretagare och turismaktörer. Temat på tillfället var den nya lagen om paketresor och det ordnades inom ramen för projektet Tillväxt genom information - besöksnäringen i fokus.

Ett trettiotal turismaktörer kom till Korsholms kulturhus för att höra Suomen matkatoimistoalan liitto ry:s biträdande direktör Päivi Laatikainen-Mattsons presentation om vilka ändringar EU-direktivet om paketresor kommer att medföra i reselagstiftningen i Finland. Laatikainen-Mattson är jurist till utbildning och har varit medlem i den arbetsgrupp som tillsatts av justitieministeriet för att bereda ett finskt lagförslag om direktivet för paketresor och därför känner hon väl till lagberedningen.

– Det är positivt att det ordnas en sådan här informativ och aktuell möjlighet här och man behöver inte åka till Helsingfors, tackar produktionschef Stefan Sellberg från Ingves & Svanbäck.

Stefan Sellberg 400pxDen nya lagen medför inte så många ändringar i företag som redan nu är researrangörer, säger Stefan Sellberg från Ingves & Svanbäck.

Konsumentskyddet blir bättre

Syftet med paketresedirektivet är att konsumenterna som köper resor ska få en starkare ställning speciellt eftersom en allt större del av resorna i dag köps direkt på nätet i stället för vid traditionella resebyråer. I Finland har konsumentskyddet för paketresor redan länge varit väldigt bra och gällande vissa delar även högre än den europeiska mellannivån. Syftet med reformen är att skapa ett enhetligt europeiskt system så att konsumentskyddet höjs till samma nivå i alla länder i Europa.

EU förutsätter att det lagförslag om paketresor som inom kort ska sändas ut på remiss ska träda i kraft 1.7.2018.

Från serviceproducent till researrangör

De största ändringarna som paketreselagen medför är att begreppet ”resepaket” (tidigare: paketresa) utvidgas och samtidigt kommer allt fler aktörer att omfattas av kravet på att ställa säkerhet. Enligt den nya lagtolkningen kan den som säljer minst två enskilda resetjänster bli ansvarig researrangör lättare än förr. Detta har stor betydelse för företagare eftersom en ansvarig arrangör måste ge en hundraprocentig säkerhet på resepaketens värde.

Kahvitauko 600pxPå kaffepausen fördes en livlig diskussion om lagändringen.

Enligt den nya lagen kan ett resepaket bildas enklare än tidigare. Om resenären väljer minst två olika resetjänster, exempelvis en teaterbiljett och en hotellövernattning, och ingår separata avtal med olika tjänsteproducenter, är försäljaren ändå ansvarig för hela paketet om tjänsterna köpts från ett försäljningsställe och de har valts innan resenären binder sig för att betala.

I och med ändringen kan näringsidkaren bli tvungen att ställa en säkerhet fast hen inte har avtalsrättsligt ansvar för de tjänster som hen förmedlat. En sådan situation kan uppstå till exempel om två näringsidkare marknadsför varandras tjänster och kunden på basis av denna marknadsföring inom ett dygn från köpet av den första tjänsten köper minst en annan resetjänst.

– De här bestämmelserna gäller inte affärsresande om kunden och säljaren har ett existerande avtal. De gäller inte heller resor på under 24 timmar som inte innehåller övernattning. Övernattning på något färdmedel anses i huvudsak inte heller som inkvartering, till exempel en tågresa och en plats i sovvagn utgör inte ett resepaket. Däremot anses båtkryssningar vara resepaket enligt den nya tolkningen.

Turismföretagarnas ansvar ökar

Trots att ett flertal saker blir tydligare i och med det nya lagförslaget, är det entydigt att turismföretagarnas ansvar kommer att öka. Det var många företagare som hörde på Laatikainen-Mattsons presentation med bestörtning och det ställdes många frågor.

Freddi Skott 400pxFöretagaren Freddi Skott från Kalle’s Inn förvånades över varför lagen ändras.

– Jag tror inte att lagen kommer att gå igenom som sådan, grubblar Freddi Skott som driver Kalle’s Inn. – Eller om den går, kommer folk nog att försöka gå runt den på alla möjliga sätt.

Att konsumentskyddet för resenärer blir bättre i Europa är bra men turismföretagarna ska planera sin marknadsföring och sina avtal ännu mer noga nästa år när lagen träder i kraft.

Text och bilder: Johanna Haveri

Presentationerna kan läsas på http://www.vasek.fi/regionutveckling/tillvaxt-genom-information/material-och-presentationer/.



lippu ja tunnuslause svenska 300px



‹ Gå till "Nyheter"

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera