AHA Logistics årets nyföretagare i Vasaregionen

07.05.2015

Vuoden uusyrittaja 2 pienVasaföretaget Oy AHA Logistics Ltd har valts till årets nyföretagare 2015. Transport- och speditionsföretaget som leds av Tiina Haapala och Jonna Ahkila-Niemi har uppvisat kraftig tillväxt sedan starten år 2010. Företaget har för närvarande sex anställda, varav fyra i Vasa och två på filialen i Helsingfors.

– Att bli vald till årets nyföretagare är toppen! utbrister Haapala och får medhåll av Ahkila-Niemi. – Diplomet gör sig utmärkt på väggen i vårt kontor!

– AHA Logistics är ett skolexempel på hur man blir företagare, berättar Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias direktör Tommi Virkama. – De grundläggande sakerna är i skick och läxorna är gjorda, och dessutom har de viljan och beslutsamheten som krävs, vilket ger ett lysande resultat.

Årets nyföretagare utses årligen av Startias företagsrådgivare bland nyföretagscentrumets kunder. Kriterierna är en positiv och stabil ekonomisk utveckling, en fördomsfri attityd och en positiv vilja att utvecklas som företag och företagare.

En länk mellan köpare och säljare i internationell handel

Förutom skötsel av internationella transporter och tullformaliteter erbjuder AHA Logistics sina kunder sakkunnig handledning i anslutning till internationell handel. Kunderna får en omfattande rådgivning angående transporter, leveransklausuler, finansiering och dokumentation, vilket gör att företaget sticker ut bland konkurrenterna. Principen om en enda kontaktperson innebär service i ordets rätta bemärkelse – ingen kund bollas vidare från en person till nästa.

Virkama Haapanen Ahkio Niemi 320px– Vi är inte på samma sätt som stora speditörsbolag beroende av en viss samarbetspartner i utlandet. Tack vare vårt omfattande samarbetsnätverk kan vi istället själva göra ett val, inleder Haapala. – Eftersom vi har flera olika alternativ kan vi erbjuda smidigare service.

– Vi förutsätter god service av alla våra samarbetspartner och underleverantörer, såväl för vår egen som för våra kunders del. Finländare har en beklaglig vana att svälja det som serveras, men vår åsikt är att man ska få valuta för pengarna. Själva har vi bytt både bokföringsbyrå och försäkringsbolag. När det gäller uppdrag för våra kunder kräver vi god service även av alla våra underleverantörer för att kunna upprätthålla vår högklassiga kundbetjäning, tillägger Ahkila-Niemi.

I eget företag är känslorna med

Innan de startade eget var både Haapala och Ahkila-Niemi anställda i ett annat, större företag. Idén om att själva bli företagare fick de av en kund.
– Kunden frågade varför vi inte själva grundar ett företag, kommer Haapala ihåg, – och det var där allting började. I sitt eget företag arbetar man med hjärtat.

Vuoden uusyrittaja 2015 pienPå bilden (från vänster): Riikka Harju, Jonna Ahkila-Niemi, Tiina Haapala,
Startias direktör Tommi Virkama, Katariina Viertola, Emma Haapala och Suoma Magnus.

Men är inte transport- och speditionsbranschen en väldigt mansdominerad sektor?
– Kvinnor är av naturen bra på att hålla i många trådar samtidigt, vilket krävs i det här jobbet. En kvinna klarar sig riktigt bra i den här mansdominerade sektorn, och det att vi för närvarande enbart har kvinnor som anställda gör också att vi sticker ut bland konkurrenterna. Det är en glädje att samarbeta med såväl kvinnor som män.

AHA Logistics har som mål att – målmedvetet och behärskat – växa till en av Finlands ledande privata företag inom speditionsbranschen.
– Det största hotet för oss vore om vår viktigaste resurs, alltså våra anställda, skulle bestämma sig för att lämna företaget, säger Haapala. – Naturligtvis måste också landets export och import dra för att det även i fortsättningen ska finnas efterfrågan på tjänster från den här typen av företag.

 

Ytterligare informationStartia logot sve

Tommi Virkama, Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias direktör
0400 919 361



‹ Gå till "Nyheter"

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera

Nya men bekanta ansikten till VASEKs styrelse

04.04.2024 | Nyheter
Omsättningen för 2023 uppgick till 2,42 miljoner euro och det icke-vinstdrivande bolagets resultat för 2023 var drygt 12 tusen euro på plus. Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs bolagsstämma valde 3.4.2023 följande personer till bolagets styrelse:
Läs mera