Yritysneuvojalta kysyttyä: Maksuperusteinen arvonlisävero, mitä se oikein tarkoittaa?

12.05.2017

arvonlisaveroKysyttyaLogowww2.jpg

 

Pienyritykset (tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa) saivat vuoden 2017 alussa oikeuden tilittää myyntiensä ja ostojensa arvonlisäveron (alv) maksuperusteisesti eli vasta saatuaan rahat asiakkailta. Näin myynneistä suoritettava tai ostoista vähennettävä alv kohdistetaan oikealle kuukaudelle eli kuukaudelle, jolloin yritys saa maksun myynnistä tai maksaa ostamansa tuotteen tai palvelun.

Yritysneuvoja Sari Saarikosken mukaan alv-muutos hyödyttää erityisesti niitä yrityksiä, jotka käyvät kauppaa yritysten kautta:

– Aiemmin myynnin tapahtuma-aika määräsi alv:n maksuajankohdan, ja yrittäjän on pitänyt maksaa alv, vaikkei itse olisi vielä saanut maksua omalta asiakkaaltaan. Tämä on syönyt monen yrityksen kassavirtaa ja saattanut ajaa pieniä yrityksiä jopa maksuvaikeuksiin. Välillä yritykset joutuvat odottamaan saataviaan parikin kuukautta. Esimerkiksi alihankkijoina toimivien yritysten sopimukset antavat usein päämiehelle jopa 120 vuorokauden maksuajan.

Pienyritys valitsee itse tilittääkö se arvonlisäveron suorite-, laskutus- vai maksuperusteisesti. Yritys voi myös valita, milloin se siirtyy käyttämään maksuperustetta. Jos yritys on valinnut maksuperusteisen tilityksen, koskee se sekä yrityksen myyntejä että ostoja.

– Hyvä kirjanpitäjä on näissä arvonlisäveroasioissakin yrittäjälle kullanarvoinen, Saarikoski muistuttaa. Kirjanpitäjä ylläpitää asiakkaan arvonlisäverotiliä joka tapauksessa ja hänen kanssaan kannattaa keskustella mikä tilitystapa on yrittäjälle sopivin suhteessa liikevaihtoon.

Saarikoski jatkaa myös:

– Se mihin alkavan yrittäjän neuvonnassa kiinnitämme erityisesti huomiota on se, minkälaisin välein arvonlisävero kannattaa maksaa. Periaatteessahan on mahdollista maksaa vaikka vain kerran vuodessa, mutta se tarkoittaa, että yrittäjän täytyy ”jemmata” tilillään näitä asiakkaan maksamia rahoja, jotta on mistä sitten alvit maksaa. Eli sitä vaihtoehtoa emme suosittele. Parempi olisi tilittää alv:t kuukausittain tai kvartaaleittain.

Vero.fi:n mukaan maksuperusteisesti suoritettava arvonlisävero kohdistetaan viimeistään sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana on kulunut 12 kuukautta tavaran toimittamisesta tai palvelun suorittamisesta, jos myyntihintaa ei ole tätä ennen maksettu. Maksuperustetta sovelletaan kuitenkin vain Suomessa tapahtuviin tavaran tai palvelun myynteihin ja ostoihin. Eli sitä ei voi soveltaa tuonteihin tai vienteihin.

Lue lisää vero.fi

 

[contact_member,name=Sari Saarikoski,id=17,details=Name]

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää