Yrityksen kehittäminen ei onnistu, jos on kovin väsynyt

20.12.2019

Olav Nylund 400pxYritysneuvojana tapaan kymmeniä erilaisia yrittäjiä joka viikko. Tapaamisissamme keskustelut keskittyvät yrityksen tilanteeseen, talouteen, markkinointiin, hinnoitteluun, sopimusasioihin tai moneen muuhun asiaan. Mutta yhdestä asiasta keskustelemme harvoin, tai oikeastaan emme juuri ollenkaan. Nimittäin yrittäjän omasta jaksamisesta ja lomailusta.

Usein kuitenkin jo yrittäjän olemuksesta näkee, että välillä mennään niin sanotusti viimeisillä höyryillä, ja yrittäjä on aika lailla jaksamisensa rajoilla. Usein myös yrityksen tilanne on juuri silloin kriittinen, eikä lomailu ja vapaan ottaminen vähennä yrittäjän stressiä siinä tapauksessa yhtään.

Meidän yritysneuvojien pitäisi entistä useammin ottaa puheeksi myös yrittäjän jaksaminen, työvuoden järjestäminen ja loman aikatauluttaminen. Samat säännöt koskevat yrittäjiä kuin muitakin ihmisiä: kaikkien täytyy tehdä töitä, syödä, nukkua ja kuntoilla sopivassa suhteessa. Jos liikkumiselle ja nukkumiselle ei varaa riittävästi aikaa, on edessä vain ikävä kierre, jossa huonoilla energiatasoilla toimiva saa vähemmän aikaan, jolloin taas latautumiselle jää vähemmän aikaa.

Jokaisella ihmisellä on se raja mitä vielä jaksaa ja missä kohtaa kamelin selkä katkeaa. Eikä ole syytä kokeilla missä se raja kulkee, vaan on kuulosteltava omaa vointiaan ja ryhdyttävä toimenpiteisiin ajoissa.
Yrittäminen ei ainoastaan vie energiaa, vaan monille työ ja intohimo omaan tekemiseen myös tuo energiaa, ehkä enemmän kuin tavallinen palkkatyö. Yrittäjän olisikin hyvä miettiä, mitkä osat siitä omasta yrittämisestä tuovat energiaa ja keskittyä niihin. Energiaa syövät rutiinit puolestaan on ehkä mahdollista ulkoistaa ja ostaa palveluna toiselta yrittäjältä.

Yrittäjä, jos en aina yritysneuvontatapaamisella huomaa ottaa tätä puheeksi, sanon sen nyt: Priorisoi omaa jaksamistasi. Luo itsellesi aikataulu, joka sallii joka päivälle edes pienen katkon työstä ja yrityksestä. Pyri säännöllisyyteen niin liikkumisessa kuin lomailussakin. Loman ei tarvitse aina olla viikkoja. Jaksamista antaa myös muutaman päivän irrottautuminen yrityksestä. Kaikki yritykset ovat erilaisia ja irrottautumisen mahdollisuudet erilaisia, mutta pyri löytämään sinulle ja yrityksellesi sopiva tapa.

Yrityksen tehokas kehittäminen ei onnistu, jos on kovin väsynyt. Yrityksesi menestyminen ja kasvu on sydäntämme lähellä, ole siis yhteydessä meihin VASEKilla, me autamme. Myös yrittäjäyhdistyksesi tai yrityskummien kautta voit löytää itsellesi sopivat verkostot tukemaan yrittäjyyttäsi.

Yrittäjä, toivon sinulle rentouttavaa joulunaikaa ja menestystä tulevalle vuodelle!

Olav Nylund
yritysneuvoja
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

 

Kolumni on julkaistu Vaasa Insiderissä 20.12.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Noogan tavoitteena on asiakkaan arjen parantaminen

31.03.2020 | Uutiset
Palkanlaskenta, kirjanpito, talousneuvonta, järjestelmä- ja konsulttipalvelut tai vaikkapa osa-aikainen talousjohtaja – muun muassa kaikkea tätä Nooga tarjoaa asiakkailleen. Vuoden 2019 lopussa yhtiö liittyi Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon pystyäkseen entistä paremmin tavoittamaan Vaasan seudun yrityksiä.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

31.03.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yhtiömuodon valinta on yrittäjän tärkeimpiä päätöksiä

27.03.2020 | Uutiset
Yritystä perustamassa, mutta mikä valita yhtiömuodoksi? Vaihtoehtoja on monia, ja jokaisella vaihtoehdolla on hyvät ja huonot puolensa. Päätöksessä pitää muistaa punnita myös sen vaikutuksia pitkällä tähtäimellä, muistuttavat yritysneuvojat.
Lue lisää

Kaikesta selvitään – VASEKin yrityspalvelut auttavat eteenpäin

24.03.2020 | Uutiset
Aivan kuten aiemminkin, VASEK ja Startia tarjoavat maksutonta neuvontaa Vaasan seudun yrityksille ja yrittäjille, joille koronavirus on tuonut haasteita tai ongelmia.
Lue lisää

Yrittäjän kumppanina kaikissa tilanteissa

20.03.2020 | Uutiset
Olemme Vaasan seudulla, Suomessa ja koko maailmassa joutuneet mittakaavaltaan yllättävään, epävarmuutta aiheuttavaan ja ehkä vähän ahdistavaankin tilanteeseen koronaviruksen vuoksi.
Lue lisää

VASEK ja Startia palvelevat sähköisesti

15.03.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian ja VASEKin yrityspalveluiden yritysneuvonta jatkuu edelleen normaalien aukioloaikojemme puitteissa, mutta käytämme ainoastaan sähköisiä välineitä asiakaspalvelussa.
Lue lisää

Kvarken Destinations voitti Scandinavian Outdoor Award -palkinnon

13.03.2020 | Uutiset
Botnia-Atlantica -hanke Kvarken Destinations voitti SCANDINAVIAN OUTDOOR AWARD (SOA) -palkinnon kategoriassa Best Inspiration. SOA TRAVEL -tunnustus annetaan matkailukohteille ja -yrityksille kerran vuodessa perustuen edellisen vuoden saavutuksiin.
Lue lisää

EnergyWeek 2020 siirretään

11.03.2020 | Uutiset
Yhdeksäs vuosittainen Vaasa EnergyWeek 16.–19.3.2020 siirretään jatkuvasti kasvavan koronaviruksen leviämiseen liittyvän huolen vuoksi. Tapahtuma järjestetään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtan
Lue lisää