Yrityksen kehittäminen ei onnistu, jos on kovin väsynyt

20.12.2019

Olav Nylund 400pxYritysneuvojana tapaan kymmeniä erilaisia yrittäjiä joka viikko. Tapaamisissamme keskustelut keskittyvät yrityksen tilanteeseen, talouteen, markkinointiin, hinnoitteluun, sopimusasioihin tai moneen muuhun asiaan. Mutta yhdestä asiasta keskustelemme harvoin, tai oikeastaan emme juuri ollenkaan. Nimittäin yrittäjän omasta jaksamisesta ja lomailusta.

Usein kuitenkin jo yrittäjän olemuksesta näkee, että välillä mennään niin sanotusti viimeisillä höyryillä, ja yrittäjä on aika lailla jaksamisensa rajoilla. Usein myös yrityksen tilanne on juuri silloin kriittinen, eikä lomailu ja vapaan ottaminen vähennä yrittäjän stressiä siinä tapauksessa yhtään.

Meidän yritysneuvojien pitäisi entistä useammin ottaa puheeksi myös yrittäjän jaksaminen, työvuoden järjestäminen ja loman aikatauluttaminen. Samat säännöt koskevat yrittäjiä kuin muitakin ihmisiä: kaikkien täytyy tehdä töitä, syödä, nukkua ja kuntoilla sopivassa suhteessa. Jos liikkumiselle ja nukkumiselle ei varaa riittävästi aikaa, on edessä vain ikävä kierre, jossa huonoilla energiatasoilla toimiva saa vähemmän aikaan, jolloin taas latautumiselle jää vähemmän aikaa.

Jokaisella ihmisellä on se raja mitä vielä jaksaa ja missä kohtaa kamelin selkä katkeaa. Eikä ole syytä kokeilla missä se raja kulkee, vaan on kuulosteltava omaa vointiaan ja ryhdyttävä toimenpiteisiin ajoissa.
Yrittäminen ei ainoastaan vie energiaa, vaan monille työ ja intohimo omaan tekemiseen myös tuo energiaa, ehkä enemmän kuin tavallinen palkkatyö. Yrittäjän olisikin hyvä miettiä, mitkä osat siitä omasta yrittämisestä tuovat energiaa ja keskittyä niihin. Energiaa syövät rutiinit puolestaan on ehkä mahdollista ulkoistaa ja ostaa palveluna toiselta yrittäjältä.

Yrittäjä, jos en aina yritysneuvontatapaamisella huomaa ottaa tätä puheeksi, sanon sen nyt: Priorisoi omaa jaksamistasi. Luo itsellesi aikataulu, joka sallii joka päivälle edes pienen katkon työstä ja yrityksestä. Pyri säännöllisyyteen niin liikkumisessa kuin lomailussakin. Loman ei tarvitse aina olla viikkoja. Jaksamista antaa myös muutaman päivän irrottautuminen yrityksestä. Kaikki yritykset ovat erilaisia ja irrottautumisen mahdollisuudet erilaisia, mutta pyri löytämään sinulle ja yrityksellesi sopiva tapa.

Yrityksen tehokas kehittäminen ei onnistu, jos on kovin väsynyt. Yrityksesi menestyminen ja kasvu on sydäntämme lähellä, ole siis yhteydessä meihin VASEKilla, me autamme. Myös yrittäjäyhdistyksesi tai yrityskummien kautta voit löytää itsellesi sopivat verkostot tukemaan yrittäjyyttäsi.

Yrittäjä, toivon sinulle rentouttavaa joulunaikaa ja menestystä tulevalle vuodelle!

Olav Nylund
yritysneuvoja
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

 

Kolumni on julkaistu Vaasa Insiderissä 20.12.2019‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Elisa Havuselasta Isännöintipalvelu Hissan uusi omistaja

24.01.2020 | Uutiset
Vuoden vaihteessa toteutui pitkään suunniteltu ja hyvin valmisteltu omistajanvaihdos vuonna 1983 perustetussa vaasalaisyrityksessä Isännöintipalvelu Hissa Oy:ssä. Omistaja Juha Hissa, joka pyöritti yritystä 20 vuoden ajan, luovutti omistajuuden Elisa Havuselalle ja jatkaa itse osa-aikaisena työntekijänä yrityksessä.
Lue lisää

Kevytyrittäjänäkään ei kannata tehdä virheitä, jotka olisivat vältettävissä

24.01.2020 | Uutiset
Mitä kevytyrittäjyys oikein tarkoittaa, ja onko se nimestään huolimatta ollenkaan yrittäjyyttä? Kevytyrittäjyydestä on tullut yksi suosittu tapa alkaa yrittäjäksi, sillä se sopii hyvin sivutoimiseen työhön, esimerkiksi palkkatyön tai opiskelun ohella.
Lue lisää

Inspiring visitors at Carbon Neutral Vaasa 202X meeting

21.01.2020 | Uutiset
Arafat Molik, an IT engineering student at Vaasa University of Applied Sciences (VAMK), has an idea: let us make electric cars more affordable and at the same time reduce the amount of petrol cars. This is not the first time he comes up with a solution related to energy efficiency and the environment: Arafat was part of one of the...
Lue lisää

Riima Oy hoitaa markkinointiviestinnän yrittäjähenkisellä otteella

16.01.2020 | Uutiset
Vuonna 2016 perustettu Riima Oy on täyden palvelun mainostoimisto. Yrityksen palveluvalikoimaan kuuluu kaikkea, mitä yritys tai organisaatio voi markkinointiviestinnän saralla tarvita: painotuotteet, digitaalisen markkinoinnin tuotteet ja verkkosivut sekä brändi- ja strategiasuunnittelu. Riima liittyi loppuvuodesta 2019 Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian asiantuntijaorganisaatioiden verkostoon, ja tarjoaa markkinointipalveluita aloittaville yrityksille suunnattuina paketteina.
Lue lisää

VASEK siirtyy käyttämään Vaasan seudun tapahtumakalenteria

15.01.2020 | Uutiset
VASEKilla on jo usean vuoden ajan ollut kotisivuillaan tapahtumakalenteri, jonne on kerätty VASEKin omien tilaisuuksien lisäksi muita seudulla tapahtuvia seminaareja, kursseja ja koulutuksia, infotilaisuuksia, messuja sekä muita erilaisia yrittäjiä, liike-elämää ja seudun organisaatioita kiinnostavia tilaisuuksia. Nyt oman tapahtumakalenterin ylläpitäminen on kuitenkin jäänyt tarpeettomaksi, sillä Vaasan seudun verkkopalvelun uusittu, entistä toimivampi ja kattavampi tapahtumakalenteri tarjoaa tehokkaan kanavan myös yrittäjiä ja työelämää...
Lue lisää

Apua liiketoiminnan kehittämiseen: Haku Pohjanmaan Kasvupolulle on alkanut

15.01.2020 | Uutiset
Pohjanmaan Kasvupolulle voivat hakea kaikki Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yritykset, joilla on kova tahto kehittää liiketoimintaa ja kasvaa. Kasvupolulla yritykset saavat maksutonta sparrausta, joka auttaa mukaan valittuja yrityksiä kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaansa.
Lue lisää

Haemme korkeakouluharjoittelijaa kevääksi ja kesäksi 2020 viestinnän eri tehtäviin

10.01.2020 | Uutiset
Tarvitsemme sinun apuasi energia-alan huipputapahtuman EnergyWeek 2020 järjestelytehtävissä sekä EnergyVaasan viestintään eri kanavissa. Toimit EnergyVaasan Communications & Brand Managerin apuna ja tuotat some-sisältöjä, markkinointimateriaalia sekä tiedotteita ja markkinointitekstejä.
Lue lisää

Julia auttaa yritysasiakkaitaan sanomaan KYLLÄ

07.01.2020 | Uutiset
Oma yritys oli Julia Olinille kaukainen ja epärealistinen haave, kunnes hän eräänä päivänä päätti piipahtaa Uusyrityskeskus Startiassa. Yhtäkkiä kaikki kävi todella nopeasti, ja YES Communications-yrityksestä tuli totta. Käynnistysvaihe meni yli odotusten, ja Julia näkeekin, että hänen tarjoamilleen palveluille on selkeästi tarvetta.
Lue lisää