Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020

Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa. 

― Pienessä kahvilassani minulla on myytävänä kahvia, kotileipureiden leipomia leivonnaisia ja jäätelöä. Ihmiset käyvät kirppikselläni oleskelemassa ja viihtymässä, ja monet kutsuvatkin tätä kylän olohuoneeksi, jossa voi kohdata ystäviä ja tuttavia, Jokinen kertoo. 

Ennen yksinyrittäjäksi ryhtymistä kirpputorin omisti Jokisen ystävä, jota Jokinen autteli paljon kirpputorin pyörittämisessä. 

― Viihdyin kirpputorilla alusta alkaen, ja noin neljä vuotta sitten päätimme tehdä omistajanvaihdoksen, jolloin otin yhteyttä VASEKin yritysneuvoja Antti Alasaareen, joka auttoi hoitamaan asian. Tällöin otin kirpputoritoiminnan ohjat omiin käsiini, Jokinen kommentoi.  

Susa Jokinen2

Susanna Jokinen kirpputorillaan.

Koronatilanteen myötä Jokinen tunsi, ettei hänellä ollut muita vaihtoehtoja kuin sulkea kirpputorinsa tilapäisesti. 

― Vaikka sulkemispäätös oli vaikea ja olin siitä erittäin harmissani, tiesin, että se oli siinä tilanteessa välttämätöntä. Suljin kirpputorin turvallisuussyistä. Silloin en tiennyt, kuinka kauan joudun pitämään ovet säpissä. Lopulta Susan kirppis oli suljettuna maaliskuun puolesta välistä toukokuun puoleen väliin. Sain myös huolestuneita viestejä asiakkailta, jotka kyselivät, että enhän joudu sulkemaan kirpputoria, Jokinen muistelee. 

Jokinen haki VASEKin kautta yksinyrittäjätukea, joka hänelle myönnettiin. 2 000 euron tukisummalla hän kertoo maksaneensa liiketilan vuokran toiselle yrittäjälle. 

― Hakuprosessi oli erittäin helppo. Hakemuksen laatimisessa meni noin 10 minuuttia ja muistaakseni siinä meni noin viisi päivää, että sain rahat tilille, hän kommentoi.  

Nyt Susan kirppis on ollut taas auki noin kuukauden ja yrittäjä kertoo hymyssä suin, että toiminta on lähtenyt mallikkaasti uudestaan käyntiin. 

― Asiakkaat ovat palanneet ja kirpparipöytiin on jonoa. Tämä on siis unelmatilanne. Ihmiset olivat kaivanneet kirpputoria sen ollessa suljettuna. Ensiksi murehdin sitä, että tuleeko kohta toinen korona-aalto, jolloin joudun taas sulkemaan kirppiksen, mutta sitten päätin, että se huolenaihe on laitettava sivuun ja sen sijaan keskityttävä työntekoon täysillä, hän sanoo.  

Jokinen kertoo kesäajan olleen yleensä vilkas kirpputorilla. Hän ei ole aikeissa pitää lomaa muuta kuin juhannuksena. 

― Lähden juhannuksena lastenlasten kanssa Tuuriin pienelle kesälomamatkalle. Sen jälkeen palaan taas innolla töihin, Jokinen kertoo. 

Onko koronan aikaansaama poikkeustila vaikuttanut sinun yrityksesi toimintaan? Jokisen saama tukisumma on vielä haettavissa tuen kriteerit täyttäville yksinyrittäjille. Tutustu täällä tarkemmin tukiehtoihin ja lähetä sähköinen hakemus. ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tuki yksinyrittäjälle

01.10.2020 | Uutiset
HAKU ON PÄÄTTYNYT! Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Uusi alku uusien omistajien johdolla, uusissa tiloissa

30.09.2020 | Uutiset
Lintuvuorella osoitteessa Varastotie 31 sijaitsevassa hallissa on käynnissä L Jokela AB:n eli LJ Doorsin muuttoon liittyvät viimeiset työt. Uudet omistajat ottivat vuosi sitten haltuunsa yrityksen, joka on valmistanut ovia ja ikkunoita jo neljän vuosikymmenen ajan.
Lue lisää

Yrityshotellista yritykselle toimivat tilat – Vaasan seudulta löytyy vaihtoehtoja

28.09.2020 | Uutiset
Uudelle yritykselle yrityshotellissa toimiminen voi tuoda monenlaisia etuja: pääsee pois oman keittiönpöydän äärestä ja voi tavata asiakkaita viihtyisissä ja ammattimaisissa tiloissa. Yrityshotellissa on helppo verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, eikä tarvitse toiminnan alkuvaiheessa vielä tietää minkälaiset tilat yritys tarvitsee.
Lue lisää

Vastuullinen Pohjanmaa -seminaarissa kannustettiin yrityksiä edelläkävijöiksi

24.09.2020 | Uutiset
CERM-hankkeen järjestämä seminaari Vastuullista yhteispeliä kunnan ja elinkeinoelämän välillä kokosi Wasa Innovation Centeriin noin 40 kuulijaa ja webinaari-lähetykseen omien koneiden äärelle yli 60 kestävyydestä ja kiertotaloudesta kiinnostunutta.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

17.09.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

HammasSydämessä asiakas on keskiössä

16.09.2020 | Uutiset
Vähäkyröläinen suuhygienisti Henrika Koivusalo perusti oman yrityksen vuonna 2018 suoritettuaan Vamian järjestämän yrittäjän ammattitutkinnon. – Silloin oli sopiva tilaisuus ja vaihe elämässä, ja halusin kokeilla yrittäjyyttä. Jos olisi ollut vakituinen työ, tämä olisi kyllä jäänyt toteuttamatta.
Lue lisää

Vaasan seudun joukkoliikenteen nimi päätetään äänestäen – onko suosikkisi Blinkka, Lifti vai Vindi? 

14.09.2020 | Uutiset
Vaasan kaupunki ja Mustasaaren kunta saivat asukkailtaan yhteensä yli 600 nimiehdotusta uudelle alueelliselle joukkoliikenteelle, joka aloittaa toimintansa vuonna 2022. Koska joukkoliikennettä suunnitellaan ja kehitetään toimivaksi yhdessä asukkaiden kanssa, nimi valitaan äänestäen. Asiantuntijaraati poimi äänestykseen seuraavat kolme ehdotusta: Blinkka, Lifti ja Vindi. Äänestyksen voittanut nimi julkistetaan tiistaina 22.9., jolloin Liikkujan viikolla vietetään Autotonta päivää. 
Lue lisää

Uudistunut vaasa.fi palkittiin Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa

09.09.2020 | Uutiset
Viime syksynä uudistettu vaasa.fi -verkkopalvelu huomioitiin kunniamaininnalla Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailussa. Vaasan kaupungin, Visit Vaasan, Vaasan seudun ja UNESCOn luonnonperintökohde Merenkurkun saariston yhteistyön tuloksena syntynyt sivusto yhdistää Vaasan seudun palvelut ja tapahtumat saman katon alle.
Lue lisää