Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020

Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.  

― I mitt lilla café säljer jag kaffe, hembakade bakverk och glass. Folk kommer till min loppis för att trivas. Flera kunder har kallat Susan kirppis Tervajokis gemensamma vardagsrum där man kan träffa vänner och bekanta, berättar Jokinen. 

Innan Jokinen blev ensamföretagare, ägdes lopptorget av hennes vän. Jokinen hjälpte till mycket redan då med lopptorgsverksamheten.  

― Jag har av nån anledning alltid trivts väldigt bra vid lopptorget och ungefär fyra år sedan bestämde vi oss för att göra ägarskifte. Då tog jag kontakt med företagsrådgivaren Antti Alasaari som hjälpte att ta saken vidare. Det var då när jag tog över lopptorgsverksamheten, säger hon.  

Susa Jokinen.

Susanna Jokinen på sin loppis.

När coronaläget slog på kände Jokinen att hon inte hade några andra alternativ än att stänga lopptorget tillfälligt. 

― Det var ett svårt beslut men jag visste att det var nödvändigt att göra. Jag stängde loppisen på grund av säkerhetsskäl. Då visste jag inte hur länge jag måste hålla stängt. Till slut var verksamheten på paus från mitten av mars till mitten av maj. Det var då jag fick flera meddelanden av kunder som var oroliga och undrade om jag hamnar och stänga loppisen för gott, tänker Jokinen tillbaka. 

På grund av att verksamheten på Susan kirppis lades på paus, ansökte Jokinen om ensamförtagarstödet via VASEK. Hon beviljades stödet på 2 000 euro och hon berättar att hon använt summan till att betala hyran för lokalen där hon har sin verksamhet. 

― Själva ansökningsprocessen var väldigt enkel. Det tog cirka 10 minuter att fylla i ansökan. Om jag minns rätt, så hade jag pengarna på kontot 5 dagar efter att jag skickat ansökan, kommenterar Jokinen. 

Nu har Susan kirppis haft öppet i ungefär en månad. Företagaren gläder sig över att verksamheten har återhämtat sig suveränt. 

― Kunderna är tillbaka och det är redan kö till loppisborden. Det här är alltså en drömsituation. Människorna hade saknat loppisen under tiden jag hade stängt. Till en början så oroade jag mig över en ny möjlig coronavåg, men sen bestämde jag mig för att sluta grubbla över det och koncentrera mig på att jobba hårt istället, säger hon. 

Jokinen berättar att oftast har sommaren varit brådskande. Hon kommer att ha semester endast över midsommaren. 

― Jag reser till Tuuri med mina barnbarn på en liten sommarlovsresa. Efter det återvänder jag tillbaka till arbetet full av energi, berättar hon. 

Har coronaläget påverkat ditt företags verksamhet? Ensamföretagarstödet som Jokinen beviljats finns ännu att ansökas för ensamföretagare som uppfyller kriterierna. Bekanta dig närmare med stödvillkoren och skicka en elektronisk ansökan här. ‹ Gå till "Nyheter"

Äppelgårdens Djurpensionat börjar sakta återhämta sig efter coronakrisen 

06.07.2020 | Nyheter
Maj-Lis Isojoki har hållit på med hundar i hela sitt liv. När hon gick i pension efter att jobbat 40 år som lektor på Handelsläroverket hade hon på klart att hon vill fortsätta jobba med något. Detta var hundar och nu har hon drivit djurpensionat i 10 år.  
Läs mera

VASEKs företagstjänster betjänar hela sommaren – över 1 000 företag redan fått hjälp i coronaläget

30.06.2020 | Nyheter
I och med att semesterperioden inleds och coronarestriktionerna lindras underlättar även företagens situation. – Det är fint att coronaläget nu är sådant att olika restriktioner redan kan börja upphävas. Detta är en välkommen nyhet för företagare, som haft en jätteutmanande vår, konstaterar VASEKs vd Stefan Råback.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

30.06.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Musikern Charles Plogman väntar på att få uppträda live igen

26.06.2020 | Nyheter
Charles Plogman blev intresserad av musik redan i tonåren och har sedan dess hållit på med allt möjligt musikrelaterat. Han grundade musikförlaget Meir Music år 1997 och efter ett par år öppnades möjligheten för honom att hålla på med musik på heltid.
Läs mera

Kyrolandet – resmålet med dragningskraft

24.06.2020 | Nyheter
Kyrolandet, det vill säga Storkyro, Laihela och Lillkyro, är ett potentiellt resmål för såväl inhemska som internationella turister. Laihelas omtalade snålhet är känt i hela Finland, plåtslagarkunnandet i Lillkyro är värt att beundra och tack vare Kyrö Distillery och verksamheten som byggts upp kring det är Storkyro känt även utomlands.
Läs mera

Stöd för ensamföretagare

24.06.2020 | Nyheter
Kommunerna beviljar ensamföretagare bidrag för att stabilisera verksamheten till följd av coronaepidemin. Beslutet om bidrag för ensamföretagare fattas i den kommun som företaget i företags- och organisationsregistret har som hemkommun (Vasa, Korsholm, Vörå, Malax, Korsnäs, Laihela eller Storkyro).
Läs mera

Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020 | Nyheter
Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.
Läs mera

Ny typ av båtcharter erbjuder fartfyllda upplevelser ute till havs

17.06.2020 | Nyheter
Med hemmahamn i Molpe och med den yttre skärgården bara 15 minuter bort, inleder i dagarna West Coast Rib Charter en helt ny typ av upplevelseinriktad båtcharter.
Läs mera