Ensamföretagarstödet ett hjälp i nöden för loppisföretagaren

18.06.2020

Susanna Jokinen är ensamföretagare och har drivit eget lopptorg i Tervajoki i fyra år. Hennes lopptorg Susan kirppis fungerar där som ett vanligt lopptorg, men också som ett ställe där folk möter varann. Man kan inte kalla Susan kirppis endast en vanlig loppis, eftersom det utvecklats också ett café vid sidan om lopptorgsverksamheten.  

― I mitt lilla café säljer jag kaffe, hembakade bakverk och glass. Folk kommer till min loppis för att trivas. Flera kunder har kallat Susan kirppis Tervajokis gemensamma vardagsrum där man kan träffa vänner och bekanta, berättar Jokinen. 

Innan Jokinen blev ensamföretagare, ägdes lopptorget av hennes vän. Jokinen hjälpte till mycket redan då med lopptorgsverksamheten.  

― Jag har av nån anledning alltid trivts väldigt bra vid lopptorget och ungefär fyra år sedan bestämde vi oss för att göra ägarskifte. Då tog jag kontakt med företagsrådgivaren Antti Alasaari som hjälpte att ta saken vidare. Det var då när jag tog över lopptorgsverksamheten, säger hon.  

Susa Jokinen.

Susanna Jokinen på sin loppis.

När coronaläget slog på kände Jokinen att hon inte hade några andra alternativ än att stänga lopptorget tillfälligt. 

― Det var ett svårt beslut men jag visste att det var nödvändigt att göra. Jag stängde loppisen på grund av säkerhetsskäl. Då visste jag inte hur länge jag måste hålla stängt. Till slut var verksamheten på paus från mitten av mars till mitten av maj. Det var då jag fick flera meddelanden av kunder som var oroliga och undrade om jag hamnar och stänga loppisen för gott, tänker Jokinen tillbaka. 

På grund av att verksamheten på Susan kirppis lades på paus, ansökte Jokinen om ensamförtagarstödet via VASEK. Hon beviljades stödet på 2 000 euro och hon berättar att hon använt summan till att betala hyran för lokalen där hon har sin verksamhet. 

― Själva ansökningsprocessen var väldigt enkel. Det tog cirka 10 minuter att fylla i ansökan. Om jag minns rätt, så hade jag pengarna på kontot 5 dagar efter att jag skickat ansökan, kommenterar Jokinen. 

Nu har Susan kirppis haft öppet i ungefär en månad. Företagaren gläder sig över att verksamheten har återhämtat sig suveränt. 

― Kunderna är tillbaka och det är redan kö till loppisborden. Det här är alltså en drömsituation. Människorna hade saknat loppisen under tiden jag hade stängt. Till en början så oroade jag mig över en ny möjlig coronavåg, men sen bestämde jag mig för att sluta grubbla över det och koncentrera mig på att jobba hårt istället, säger hon. 

Jokinen berättar att oftast har sommaren varit brådskande. Hon kommer att ha semester endast över midsommaren. 

― Jag reser till Tuuri med mina barnbarn på en liten sommarlovsresa. Efter det återvänder jag tillbaka till arbetet full av energi, berättar hon. 

Har coronaläget påverkat ditt företags verksamhet? Ensamföretagarstödet som Jokinen beviljats finns ännu att ansökas för ensamföretagare som uppfyller kriterierna. Bekanta dig närmare med stödvillkoren och skicka en elektronisk ansökan här. ‹ Gå till "Nyheter"

Webbinarserien Industry Insight fortsatte med offentliga direktupphandlingar

29.10.2020 | Nyheter
Offentliga upphandlingar öppnar upp för stora möjligheter för företagen men kan också kännas som en utmaning att ta sig an - hur ska små och medelstora företag ha en chans bland upphandlingsanbuden? Senast i serien Industry Insight från projektet Future Cleantech Solutions fick deltagarna insikt i tillvägagångssätt för att hitta och vinna upphandlingar.
Läs mera

Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020 | Nyheter
Coronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.
Läs mera

EnergyVaasa Talks-webbinarier presenterar energiteknologiteman hela året 2021

22.10.2020 | Nyheter
Arrangörerna för energibranschens internationella toppevenemang EnergyWeek startar i januari 2021 en ny webbinarserie: EnergyVaasa Talks. Webbinarserien sträcker sig över hela året 2021 och ämnena som behandlas har stark koppling till energiteknologin.
Läs mera

Var försiktig med företagskataloger – ta reda på vad du förbinder dig till

20.10.2020 | Nyheter
Att ingå olika slags avtal är en viktig del av företagarens vardag. Med avtalsfrågor bör man dock alltid vara försiktig så att det inte kommer några obehagliga överraskningar i efterhand. Gör aldrig något avtal muntligt eller via telefon, utan be alltid om säljarens offert minst via e-post och lova svara på det skriftligt exempelvis via e-post.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

20.10.2020 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Hur fixa läget när pengarna börjar ta slut? – Företagsrådgivarens 10 tips

15.10.2020 | Nyheter
Framförallt de rådande undantagsförhållandena under den här våren har försatt många företag i svårigheter, men motsvarande kan hända även i så kallade normala förhållanden. Om pengarna börjar ta slut och företaget har likviditetsproblem, vad ska man göra för att fixa läget?
Läs mera

Motorintresset förenar – Från sidobusiness till familjeföretag

12.10.2020 | Nyheter
Det faktum att det redan fanns fyra serviceverkstäder i byn skrämde inte Niklas Sjödahl i Molpe. För två år sedan tog han steget fullt ut och gick från fast anställd med en bisyssla till heltidsföretagare som mekaniker, plåtslagare och målare. Idag är NT-Service ett familjeföretag som förutom Niklas också sysselsätter tre personer till.
Läs mera

Första moderna tidens trähöghus i Vasa byggs upp i Melmo

08.10.2020 | Nyheter
Trä har redan i århundraden använts som byggmaterial för hus, men KL-tekniken (korslimmat trä) har ändrat spelplanen för träbyggning permanent. De hållbara och miljövänliga träbyggnaderna blir allt fler även i Vasaregionen, och regionens första trähöghus, Vaasan Viherlehto, byggs som bäst i Melmo. Lakea ansvarar för dess uppbyggnad.
Läs mera