Vaasa näyttää mallia energian säästämisessä

25.06.2014

Työ- ja elinkeinoministeriö on ilmastomuutoksen vastaisessa työssään tehnyt vapaaehtoisia energiatehokkuussopimuksia Suomen kuntien kanssa. Mukana olevat kunnat kattavat noin 75 prosenttia Suomen väestöstä, ja sopimusten aikajakso on 2008–2016. EU:n Energiapalveludirektiivin myötä Suomelle tuli vuodelle 2016 ohjeellinen 9 prosentin energiansäästötavoite. Tähän tavoitteeseen energiatehokkuussopimuksen allekirjoittaneet kunnat pyrkivät, mutta Vaasassa tavoitteeseen on jo lähes päästy. Tavoite vastaa Vaasassa noin 9 gigawattituntia.
- Tuo 9 gigawattitunnin säästötavoite vastaa suurin piirtein niin paljon energiaa kuin mitä 450 omakotitaloa kuluttaisi vuodessa. Koska Vaasa on jo lähes saavuttanut tavoitteensa, päätimme näyttää mallia ja nostaa rimaa. Kaupunginhallituksessa tehdyn päätöksen mukaan Vaasan kaupungin uusi tavoite on 11,7 GWh:n säästö, kertoo energiainsinööri Mikko Tapojärvi Vaasan Talotoimesta.

Vaasan oma 11,7 GWh:n tavoite vastaa 585 omakotitalon vuotuista kulutusta.

Peruskorjattu Porvarinkadun koulu hyödyntää 65 prosenttia rakennuksen poistoilman lämmöstä. Projektipäällikkö Mauritz Knuts (vasemmalla) tutustuu uudistettuun kouluun huoltomies Pekka Heinosen ja energiainsinööri Mikko Tapojärven seurassa.

Automaation avulla saadaan tulosta

Vaasa on valtakunnallisessa INKA – energiset kaupungit -ohjelmassa vetovastuussa Kestävät energiaratkaisut -pääteemasta. Vaasa sai vetovastuun muun muassa siksi, että seudullamme on Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä, joka koostuu yli 140 energia-alan yrityksestä. Mutta miten Vaasan kaupungistakin on tullut energiansäästön edelläkävijä?

- Yksi merkittävin syy Vaasassa kiinteistöjen energiatehokkuuteen on automaatio. Vaasa oli ensimmäisten kuntien joukossa, joka otti rakennusautomaation käyttöön. Vaasan Talotoimella on valvomo, mistä pystymme seuraamaan lähes kaikkia talotoimen kohteita. Seurattavia kohteita on tällä hetkellä reilut 110, Tapojärvi kertoo.

Vaasan Talotoimen tehtävänä on muun muassa kaupungin omistaman rakennuskannan kiinteistön huolto. Kaupungin omistamia rakennuksia ovat esimerkiksi opetusrakennukset, päiväkodit ja sosiaali- ja terveystoimen rakennukset. Kaikkia kaupungin omistamia kiinteistöjä ei ole vielä liitetty automaatiojärjestelmään. Jäljellä olevat kiinteistöt ovat pieniä, ja niiden liittämistä järjestelmään tarkastellaan, kun kiinteistöissä on aika tehdä muitakin peruskorjauksia.

Valvomon pääkäyttäjänä toimii Mauri Koivuporras. Hän seuraa valvomossa kiinteistöjen tapahtumia viideltä eri tietokoneen näytöltä, sillä kiinteistöissä on eri valmistajien järjestelmiä.
- Saan useita kymmeniä hälytyksiä yhden päivän aikana. Tänäänkin niitä on tullut jo 100, mutta suurin osa hälytyksistä on sellaisia, jotka hoituvat itsestään. Kiinteistön järjestelmä hälyttää esimerkiksi silloin, kun ilmanvaihto käynnistyy ja sisällä olevan ilman lämpötila poikkeaa valmiiksi säädetystä lämpötilasta kahdella asteella. Ongelma hoituu, kun ilmanvaihtokone pääsee vauhtiin, Koivuporras selittää.

Mauritz Knuts (oikealla) tutustuu valvomoon, jossa
on viisi eri näyttöruutua, joilta Mauri Koivuporras
seuraa talotoimen kiinteistöjä.

Kun hälytys vaatii toimenpiteitä, Koivuporras pyytää talotoimen huoltomiestä lähtemään kiinteistöön tarkistamaan tilanteen. Vaasan Talotoimessa huoltomiehenä työskentelevä Pekka Heinonen kertoo, miten hänen työnkuvansa on muuttunut vuosien varrella.
- Ennen rakennuksilla oli omat talonmiehet. Talonmiehiä ei käytännössä enää ole, vaan rakennusten kiinteistönhuolto hoituu keskitetysti minunlaisteni huoltomiesten kautta. Meidän ei tarvitse käydä jokaisessa rakennuksessa tarkistamassa, että koneet rullaavat, sillä valvomon kautta saamme hälytyksen häiriöistä. Näin pääsemme korjaamaan häiriöt heti, eikä energiaa ehdi valua hukkaan useamman päivän aikana, Heinonen toteaa.

Rakennusten peruskorjaus tuo säästöjä

Vaasan kaupunki on peruskorjannut monia kohteita viime vuosien aikana. Yksi kohteista on 1970-luvulla rakennettu Porvarinkadun koulu. Rakennuksessa oli 11 ilmanvaihtokonetta, joista ainoastaan yhdessä oli lämmön talteenottokenno, joka pystyi hyödyntämään 18 prosenttia siitä lämmöstä, joka karkasi rakennuksesta poistoilman mukana.

Porvarinkadun koulun teknisistä tiloista löytyy muun muassa rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä. Toimenpiteitä vaativan hälytyksen sattuessa Pekka Heinonen (vasemmalla) saapuu paikalle tarkistaakseen järjestelmän.

2012 aloitetussa remontissa alkuperäiseen koulurakennukseen jätettiin ainoastaan osa pohjarakenteista sekä ulkoseinät. Uuteen koulurakennukseen uusittiin talotekniikan yhteydessä ilmanvaihtojärjestelmä, joka koostuu seitsemästä koneesta, joista jokainen on varustettu lämmöntalteenotolla. Koulun katolle asennettiin myös aurinkopaneelit. Uuden talotekniikan ansiosta koulurakennus pystyy nyt hyödyntämään 65 prosenttia poistoilman lämmöstä. Koulu ei siis enää lämmitä ilmaa harakoille niin kuin ennen.

- Mittaamme myös koulurakennuksen sähkönkulutusta esimerkiksi valaistuksen, pistorasioiden ja ilmanvaihdon osalta. Valaistus syö yllättävän suuren osan rakennuksen sähkönkulutuksesta. Siksi rakennuksen käyttäjät pystyvät vaikuttamaan energian säästymiseen muun muassa sammuttamalla turhia valoja, Tapojärvi muistuttaa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Energiaseminaarissa tarkasteltiin tulevaisuuden investointeja

07.02.2023 | Uutiset
Pohjoismainen energiaseminaari keräsi yli 200 osallistujaa Wasa Innovation Centeriin 30.1., Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin, Norsk-finska handelsföreningenin ja VASEKin yhteistyössä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin muun muassa investoinneista, kehittämisestä sekä yhteistyöstä.
Lue lisää

Liikenne kasvoi voimakkaasti Vaasan satamassa

03.02.2023 | Uutiset
Kvarken Ports Vaasan eli Vaasan ja Uumajan yhteisen satamayhtiön Vaasassa sijaitsevien toimintojen luvut vuodelta 2022 näyttävät voimakasta kasvua kautta linjan. Vaasan seudun teollisuuden kasvu ja positiivinen suuntaus kohti ympäristöystävällisiä laivakuljetuksia näkyi Kvarken Ports Vaasan useilla liikennealueilla.
Lue lisää

YEL-uudistus astui voimaan vuoden vaihteessa

31.01.2023 | Uutiset
Yrittäjän eläkelaki muuttui 1.1.2023: työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos YEL-uudistuksessa koskee eläkeyhtiöiden velvollisuutta tarkistaa yrittäjän työtulot säännöllisesti kolmen vuoden välein.
Lue lisää

Marian unelmakampaamo

31.01.2023 | Uutiset
Isonkyrön keskustassa, aivan apteekin vieressä, sijaitsee Maria Uusihaan viime keväänä perustama parturi-kampaamo ja kauneushoitola MAU Hair & Beauty. Maria päätti rohkeasti epävarmassa maailmantilanteessa perustaa oman yrityksen kotikuntaansa, oltuaan lähes kymmenen vuotta elinkeinonharjoittajana vuokratuolilla Vaasan keskustassa.
Lue lisää

Yhteistyötä tarvitaan gigalogistiikan toteuttamiseen

26.01.2023 | Uutiset
VASEKin järjestämä perinteinen Logistiikkafoorumi keräsi 19.1. seudun logistiikka- ja huolitsijatoimijat aamiaisen äärelle. Tilaisuuden avannut Vaasan kaupunginjohtaja ja GigaVaasa -tiimin vetäjä Tomas Häyry muistutti kuulijoita siitä työstä, jota akkuarvoketjun kehittämiseksi on jo tehty ja mitä kaikkea on vielä edessä:
Lue lisää

Yritysneuvoja kertoo: Miksi yritystä perustaessa on syytä miettiä jo myös sen myymistä?

26.01.2023 | Uutiset
Yritystä perustaessa ei ehkä ihan ensimmäisenä tule alkavan yrittäjän mieleen miettiä nyt vasta käynnistymisvaiheessa olevan yritystoiminnan myymistä, mutta syytä kyllä olisi. Yritysneuvojamme kertovat miksi.
Lue lisää

Vaasan seudulla työpaikoilla kaikki tunteet saavat näkyä

24.01.2023 | Uutiset
Saatko sinä olla töissä juuri sellainen kuin olet? Voitko näyttää työkavereillesi, että tänään ei ole hyvä päivä tai kertoa, että projekti ei vaan ota edistyäkseen? Vai joudutko pitämään roolia päällä, vaikka miten ottaisi päähän?
Lue lisää

Yrityskylä Pohjanmaalla jo vuosikymmenen ajan – VASEK ja Startia mukana alusta asti

20.01.2023 | Uutiset
Aika kuluu nopeasti: tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun menestystä niittänyt Yrityskylä-konsepti jalkautui Pohjanmaalle. Yrityskylä Pohjanmaa aloitti toimintansa Vaasassa syyskuussa 2013.
Lue lisää