Vaasa näyttää mallia energian säästämisessä

25.06.2014

Työ- ja elinkeinoministeriö on ilmastomuutoksen vastaisessa työssään tehnyt vapaaehtoisia energiatehokkuussopimuksia Suomen kuntien kanssa. Mukana olevat kunnat kattavat noin 75 prosenttia Suomen väestöstä, ja sopimusten aikajakso on 2008–2016. EU:n Energiapalveludirektiivin myötä Suomelle tuli vuodelle 2016 ohjeellinen 9 prosentin energiansäästötavoite. Tähän tavoitteeseen energiatehokkuussopimuksen allekirjoittaneet kunnat pyrkivät, mutta Vaasassa tavoitteeseen on jo lähes päästy. Tavoite vastaa Vaasassa noin 9 gigawattituntia.
- Tuo 9 gigawattitunnin säästötavoite vastaa suurin piirtein niin paljon energiaa kuin mitä 450 omakotitaloa kuluttaisi vuodessa. Koska Vaasa on jo lähes saavuttanut tavoitteensa, päätimme näyttää mallia ja nostaa rimaa. Kaupunginhallituksessa tehdyn päätöksen mukaan Vaasan kaupungin uusi tavoite on 11,7 GWh:n säästö, kertoo energiainsinööri Mikko Tapojärvi Vaasan Talotoimesta.

Vaasan oma 11,7 GWh:n tavoite vastaa 585 omakotitalon vuotuista kulutusta.

Peruskorjattu Porvarinkadun koulu hyödyntää 65 prosenttia rakennuksen poistoilman lämmöstä. Projektipäällikkö Mauritz Knuts (vasemmalla) tutustuu uudistettuun kouluun huoltomies Pekka Heinosen ja energiainsinööri Mikko Tapojärven seurassa.

Automaation avulla saadaan tulosta

Vaasa on valtakunnallisessa INKA – energiset kaupungit -ohjelmassa vetovastuussa Kestävät energiaratkaisut -pääteemasta. Vaasa sai vetovastuun muun muassa siksi, että seudullamme on Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä, joka koostuu yli 140 energia-alan yrityksestä. Mutta miten Vaasan kaupungistakin on tullut energiansäästön edelläkävijä?

- Yksi merkittävin syy Vaasassa kiinteistöjen energiatehokkuuteen on automaatio. Vaasa oli ensimmäisten kuntien joukossa, joka otti rakennusautomaation käyttöön. Vaasan Talotoimella on valvomo, mistä pystymme seuraamaan lähes kaikkia talotoimen kohteita. Seurattavia kohteita on tällä hetkellä reilut 110, Tapojärvi kertoo.

Vaasan Talotoimen tehtävänä on muun muassa kaupungin omistaman rakennuskannan kiinteistön huolto. Kaupungin omistamia rakennuksia ovat esimerkiksi opetusrakennukset, päiväkodit ja sosiaali- ja terveystoimen rakennukset. Kaikkia kaupungin omistamia kiinteistöjä ei ole vielä liitetty automaatiojärjestelmään. Jäljellä olevat kiinteistöt ovat pieniä, ja niiden liittämistä järjestelmään tarkastellaan, kun kiinteistöissä on aika tehdä muitakin peruskorjauksia.

Valvomon pääkäyttäjänä toimii Mauri Koivuporras. Hän seuraa valvomossa kiinteistöjen tapahtumia viideltä eri tietokoneen näytöltä, sillä kiinteistöissä on eri valmistajien järjestelmiä.
- Saan useita kymmeniä hälytyksiä yhden päivän aikana. Tänäänkin niitä on tullut jo 100, mutta suurin osa hälytyksistä on sellaisia, jotka hoituvat itsestään. Kiinteistön järjestelmä hälyttää esimerkiksi silloin, kun ilmanvaihto käynnistyy ja sisällä olevan ilman lämpötila poikkeaa valmiiksi säädetystä lämpötilasta kahdella asteella. Ongelma hoituu, kun ilmanvaihtokone pääsee vauhtiin, Koivuporras selittää.

Mauritz Knuts (oikealla) tutustuu valvomoon, jossa
on viisi eri näyttöruutua, joilta Mauri Koivuporras
seuraa talotoimen kiinteistöjä.

Kun hälytys vaatii toimenpiteitä, Koivuporras pyytää talotoimen huoltomiestä lähtemään kiinteistöön tarkistamaan tilanteen. Vaasan Talotoimessa huoltomiehenä työskentelevä Pekka Heinonen kertoo, miten hänen työnkuvansa on muuttunut vuosien varrella.
- Ennen rakennuksilla oli omat talonmiehet. Talonmiehiä ei käytännössä enää ole, vaan rakennusten kiinteistönhuolto hoituu keskitetysti minunlaisteni huoltomiesten kautta. Meidän ei tarvitse käydä jokaisessa rakennuksessa tarkistamassa, että koneet rullaavat, sillä valvomon kautta saamme hälytyksen häiriöistä. Näin pääsemme korjaamaan häiriöt heti, eikä energiaa ehdi valua hukkaan useamman päivän aikana, Heinonen toteaa.

Rakennusten peruskorjaus tuo säästöjä

Vaasan kaupunki on peruskorjannut monia kohteita viime vuosien aikana. Yksi kohteista on 1970-luvulla rakennettu Porvarinkadun koulu. Rakennuksessa oli 11 ilmanvaihtokonetta, joista ainoastaan yhdessä oli lämmön talteenottokenno, joka pystyi hyödyntämään 18 prosenttia siitä lämmöstä, joka karkasi rakennuksesta poistoilman mukana.

Porvarinkadun koulun teknisistä tiloista löytyy muun muassa rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä. Toimenpiteitä vaativan hälytyksen sattuessa Pekka Heinonen (vasemmalla) saapuu paikalle tarkistaakseen järjestelmän.

2012 aloitetussa remontissa alkuperäiseen koulurakennukseen jätettiin ainoastaan osa pohjarakenteista sekä ulkoseinät. Uuteen koulurakennukseen uusittiin talotekniikan yhteydessä ilmanvaihtojärjestelmä, joka koostuu seitsemästä koneesta, joista jokainen on varustettu lämmöntalteenotolla. Koulun katolle asennettiin myös aurinkopaneelit. Uuden talotekniikan ansiosta koulurakennus pystyy nyt hyödyntämään 65 prosenttia poistoilman lämmöstä. Koulu ei siis enää lämmitä ilmaa harakoille niin kuin ennen.

- Mittaamme myös koulurakennuksen sähkönkulutusta esimerkiksi valaistuksen, pistorasioiden ja ilmanvaihdon osalta. Valaistus syö yllättävän suuren osan rakennuksen sähkönkulutuksesta. Siksi rakennuksen käyttäjät pystyvät vaikuttamaan energian säästymiseen muun muassa sammuttamalla turhia valoja, Tapojärvi muistuttaa.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää