Sukupolven- tai omistajanvaihdos säilyttää yrityksen saavutukset myös tulevaisuudessa

25.02.2013

Eläkkeelle jääminen ja päätös lopettaa yrittäjänä toimiminen ei välttämättä tarkoita, että yrityksen toiminnan pitäisi lakata. Sekä omistajan- että sukupolvenvaihdoksissa haasteena on oikeanlaisen jatkajan löytäminen. Jos PK-yrittäjän työ loppuu yrityksen lakkauttamiseen, sen mukana katoaa keskimäärin viisi työpaikkaa.

– Kummassakin tapauksessa on kyseessä pitkä prosessi, jossa on paljon mietittävää. Suunnitteluun kannattaa yleensä ryhtyä hyvissä ajoin, jopa useita vuosia ennen sukupolvenvaihdosta. Aikaa vievin vaihe voi olla sen selvittäminen, kuka tai ketkä ryhtyvät jatkajiksi, ja millä omistusosuuksilla, kertoo Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl.

Perusteellinen valmistautuminen ja ajoissa aloitettu verosuunnittelu on erityisen tärkeää, sillä ennen omistajanvaihdosta voidaan veroseuraamuksia pienentää esimerkiksi yhtiömuodon tai yhtiösopimuksen muutoksilla, osingonjaolla tai jakautumisella.

– Nämä voivat olla monimutkaisia toimenpiteitä, joten asiantuntija-avusta on varmasti hyötyä, Nydahl jatkaa.

Omistajanvaihdoksessa elämäntyö siirtyy uusiin käsiin

Toimivaa yritystä ostaessa on tiedettävä yhtä paljon yrittämisestä kuin uutta yritystä perustettaessa eikä myyjänkään kannalta kyse ei ole mistä tahansa kaupasta, vaan usein hänen elämäntyöstään, joka on siirtymässä toiselle.

Ostajakandidaatin on tutustuttava huolellisesti yritykseen ja tutkia omia edellytyksiään toiminnan menestyksekkääseen luotsaamiseen. Talousarvio kertoo, onko kannattavan toiminnan harjoittaminen ja tarvittavien lainojen maksu mahdollista. Talousarvio osoittaa myös onko ostettavan yrityksen hinta realistinen. Lisäksi asiantuntija voi auttaa hinnan määrityksessä.

Ostajia kiinnostaa, millaista liiketoimintaa he voisivat yrityksen nykyisen liiketoiminnan avulla tehdä, joten myyjän on varmistettava, että yritys on houkutteleva ostokohde, joka tarjoaa yrittämisen mahdollisuuksia ja jolla on hyvät kehittymisnäkymät.

Kummista yrittäjän luottohenkilö

Pohjanmaan yrityskummien kautta on saatavissa kokeneita yritysmaailmassa vaikuttaneita ihmisiä yrittäjän keskustelukumppaniksi ja vertaistueksi. Kummit toimivat yrittäjän luottamuksellisina keskustelukumppaneina ja tukijoina.

– Omistajan ja sukupolvenvaihdoksiin sisältyy teknisen prosessin lisäksi myös henkisiä haasteita, joita yrityskummi voi auttaa ratkomaan, kuvailee Maija Aarnio, joka koordinoi yrityskummitoimintaa Vaasan seudulla.

– Takaamme elinvoimaisten yritysten jatkon ja työpaikkojen säilymisen suunnitelmallisten ja hallitusti toteutettujen omistajan- tai sukupolvenvaihdosten avulla. Yrittäjä voi rauhallisin mielin jäädä eläkkeelle, kun hänen elämäntyönsä jatkuu uusissa, osaavissa käsissä, vakuuttaa Nydahl ja päättää:

– Omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin ei ole olemassa malliratkaisuja, mutta apua on aina saatavilla. Ota yhteyttä VASEKiin, niin me autamme sinua!

Teksti: VASEK

 

Hiljaa hyvä tulee

Ingvald ja Gunnevi Heinull aloittivat maatalouskoneiden osto- ja myyntitoiminnan jo vuonna 1989. Nykyään Oy Vörå Maskin o Traktor Ab on 14 henkilöä työllistävä maatalous- ja metsäkoneiden korjaaja ja myyjä, joka tarjoaa myös laajan valikoiman maatalouskoneiden varaosia ja työkaluja. Myymälä kerää asiakkaita noin sadan kilometrin säteellä ja koneita myydään myös internetin välityksellä ympäri Suomen.

Maatalouden murroksesta huolimatta Heinullit uskovat, että alalla pärjää, kun tekee kovasti töitä ja palvelee asiakkaita joustavasti. Tulevaisuuden uskoa kuvastaa se, että yritys rakentaa parhaillaan 1 100 neliömetrin suuruista laajennusosaa. Myös perheen pojat, 31-vuotias Daniel ja 26-vuotias Matias, uskovat alan tulevaisuuteen. He omaksuivat vanhempiensa asenteen yrittäjyyteen jo nuorina ja ovat valmiit jatkamaan näiden työtä.

Heinullien sukupolvenvaihdos alkoi neljä vuotta sitten, jolloin vanhemmat siirsivät osan yrityksen osakkeista poikien nimiin. Ingvald ja Gunnevi Heinull ovat parhaassa työiässä, eivätkä aio lopettaa työntekoa vielä vuosiin, mutta aikaisin aloitetulla sukupolvenvaihdosprosessilla he haluavat pehmentää sukupolvenvaihdoksesta pojille aiheutuvaa taloudellista taakkaa.

– Moni sukupolvenvaihdos kariutuu siihen, että vuosien kuluessa yrityksen arvo kasvaa ja lopulta sen siirtäminen seuraavalle polvelle käy liian kalliiksi. Tuossa vaiheessa nuori polvi usein vielä kamppailee omien opinto- ja asuntolainojensa kanssa, Ingvald Heinull toteaa.

Ingvald Heinull viettää suuren osan työpäivästään puhelimessa ostamalla ja myymällä koneita. Gunnevi Heinull vastaa yrityksen taloushallinnosta, mutta työskentelee välillä myös myymälän puolella.

Heinullit hakivat neuvoja vaihdoksen toteuttamiseen VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlilta, joka oli vuosien varrella pitänyt heihin yhteyttä ja tunsi yrityksen tilanteen. Nydahlilta he saivat arvokasta tietoa sukupolvenvaihdoksesta.

– Kjell kertoi meille, miten prosessi toimii ja millaisia vaihtoehtoja on olemassa ja sen pohjalta pystyimme perheen kesken tekemään päätöksen. Nyt pojat kasvavat mukaan yritystoimintaan ja jonain päivänä me voimme vaimon kanssa jäädä ansaitulle eläkkeellä, Heinull kertoo.

 

 

Vörå Maskin o Traktorin myymälästä
löytyy houkutuksia myös pienille isännille.

 

 

Teksti ja kuvat: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää