Ole asiantuntija, älä myyjä – tarjoa asiakkaalle ratkaisuja

23.04.2018

IMG 2115 uusi versioMyyntikuiskaajaksi itseään tituleeraava Pasi Rautio, TuloksenTuplausToimisto Oy, aloitti vauhdikkaan myyntivalmennuksensa vahvalla väitteellä:

– 99 prosenttia teistä epäonnistuu myymisessä, koska yrittää liikaa.

Raution mukaan yrityksen tuotteiden ja palveluiden myymisen sijaan täytyy keskittyä siihen, miten voi asiakastaan auttaa ja luoda ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin. Rautio peräänkuulutti uudistautumista ja pyrkimään eroon ”kahviautomaatin ankeuttajista”, ihmisistä joilta löytyy ongelma jokaiseen esitettyyn ratkaisuun tai uudistukseen.

– Asiakkaat eivät tarvitse tuoteominaisuuksien luetteloa, niitä kaipaavat vain suomalaiset insinöörit. Asiakas halua kuulla tarinoita ja sitä, miten sinä voit häntä auttaa. Ja tarina alkaa aina verkosta, eli kotisivujen pitää olla kunnossa. Kotisivuilta täytyy löytyä mitä ja kenelle myydään, myös ne hinnat ja mitat. Henkilöt ovat osa tarinaa, joten myös myyjien naamat ja yhteystiedot on löydyttävä, Rautio luettelee.

Raution mukaan sosiaalisesta myynnistä (social selling) on jauhettu jo vähän kyllästymiseen asti, mutta muistuttaa kuitenkin, että on tärkeää hyödyntää sosiaalisen median kanavat ja toimia siellä missä ne omatkin asiakkaat ovat.

– BtoB myyjä helposti miettii, ettei näitä rautaisia hilavitkuttimia jossain Facebookissa myydä, mutta niin vaan se suomalainenkin insinööri on ihminen ja pyörii vapaa-ajallaan siellä naamakirjassa, samoin kuin 2,7 miljoonaa muutakin suomalaista joka viikko.

yleiso RautioRautio vannoo mainosten ja markkinoinnin kohdistamisen nimeen ja kieltää ehdottomasti tekemästä ”kylmäsoittoja”.

– Panosta kohdistettuihin sähköposteihin ja puhelinsoittoihin, älä lähettele massapostia kenelle sattuu. Yritä viestilläsi erottua joukosta. Sain juuri äsken viestin LinkedIniin otsikolla ”Treffit”. Kyllä kuulkaa kiinnosti poikkeava otsikko, ja tietysti avasin viestin heti! Ihan sellaiset ajattelemani treffit eivät ole luvassa, mutta tapaaminen kuitenkin, hän hymyilee.

– Kirjoita ytimekäs viesti ja liitä mukaan vaikkapa videolinkki, joka vie juuri tälle asiakkaalle räätälöityyn videoon. Henkilökohtainen ote on tärkeää. Tekstitä video tarvittaessa kohdemaan kielelle, eikä sitä maailman selkeimmän suomalaistyyppisen rallienglanninkaan käyttöä kannata missään nimessä pelätä, Rautio vakuuttaa.

Kun henkilökohtainen tapaaminen asiakkaan kanssa on saatu, neuvoo Rautio keskittymään asiantuntijarooliin ja siihen, miten voi asiakasta auttaa ja mitä ratkaisuja voi tarjota.

– Ei myöskään saa pelätä kauppojen menettämistä. Jos tarjoat asiakkaalle säkillisen ideoitasi, ja se perhana menee ja ostaa kuitenkin muualta, silloin on hyvä myöntää, että ehkä oli hyväkin, ettei kauppoja syntynyt. Huonoon asiakkaaseen keskittyminen vie aikaa siltä, että koettaa etsiä niitä hyviä asiakkaita.

Rautio painottaa, että myynti on aina kuuntelua ja keskustelua, asiakkaan tarpeiden ja ongelmien selvittämistä ja niiden ratkaisemista. Luottamuksellisen suhteen rakentaminen ja aitous on tärkeää.

– Ole läsnä koko ajan ja keskity kuuntelemaan asiakasta. Vastaväitteet kysymykseen ”kuinka paljon laitetaan tulemaan” kumpuavat usein siitä, ettei myyjän persoona miellytä, tietoa päätöksen tueksi on liian vähän tai pöydän päässä on väärä ihminen. Näihin kaikkiin täytyy myyjän löytää ratkaisu: peilaa omaa käytöstäsi ostajan olemukseen ja tyyliin, anna lisää tietoa tai etsi oikea ihminen neuvottelukumppaniksi.

– Äläkä tyydy ikuisiksi ajoiksi kieltävään vastaukseen. Nyt saatu ”ei” voi tarkoittaa sitä, että myöhempänä ajankohtana on parempi mahdollisuus. Palaa asiaan myöhemmin uudelleen.

Pohjala RautioPasi Raution myyntikoulutus oli kick-off Nordic Gateway -hankkeen PopUp Bodö -projektille. Luvassa on vielä neljä valmennustilaisuutta ennen lokakuun myyntireissua Norjan Bodöhön.

– Seuraava tilaisuus on jo 17.5. VASEKilla, silloin aiheena vientimarkkinoille valmistautuminen ja liike-elämän kulttuurierot, senior business advisor Lasse Pohjala kutsuu.

Lue lisää Nordic Gateway -hankkeen valmennustilaisuuksista

 

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name]

 

EU EAKR FI vertical 20mm rgbVipuvoimaaEU 2014 2020 rgb

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää