Muutoksen tuulet puhaltavat autokoulualalla

04.03.2019

Laihian Autokoulu1 wwwAntti Holappa on pyörittänyt Kyrönmaan ainutta autokoulua Laihian Autokoulua vuodesta 2005 lähtien. Yrityksellä on toimipiste myös Isossakyrössä.

Autokouluala on käynyt läpi suuria muutoksia viime vuosikymmenten aikana – muutoksia jotka vaikuttavat sekä yritysten investointitarpeisiin että tuloihin. Antti Holappa on toiminut autokouluyrittäjänä vuodesta 2003 lähtien ja on nähnyt sekä hyvät että huonot puolet.

Holappa kouluttautui liikenneopettajaksi vuonna 1997, ja hänellä on taustallaan myös lääkintävahtimestarin koulutus. Hän työskenteli autokoulussa viisi vuotta ennen kuin perusti oman yrityksen yhdessä kollegan kanssa ja käynnisti autokoulun, jolla on toimintaa sekä Laihialla että Vaasassa. Vuodesta 2005 lähtien hän on vetänyt Laihian Autokoulua, joka on laajentanut toimintaansa sittemmin myös Isoonkyröön.

– Minun aikanani alalla on tehty useita uudistuksia – muun muassa mopokortista tuli pakollinen. Suurin uudistus tapahtui viime kesänä ja toi mukanaan sen, että B-ajokortin hinta tippui 40 prosenttia, Holappa kertoo.

Laihian Autokoulu4 www
Pimeän- ja liukkaan kelin ajon opettamiseen tarkoitettu ajosimulaattori on nykyään välttämätön autokoulussa. Antti Holappa investoin simulaattoriin jo vuonna 2016 ja hän sai siihen Leader Yhyreksen myöntämän investointituen.

Ajotuntien vähimmäismäärää pienennettiin, ja se koskee sekä teoriaa että käytännön harjoituksia. Samanaikaisesti ajokokeen läpäisyn rimaa nostettiin. Kotona opetusluvalla tapahtuvaa opetusta helpotettiin samanaikaisesti, ja niin kutsutut toinen ja kolmas vaihe opetuksessa tippuivat kokonaan pois.

Myös vaatimukset niin kutsutulle riskiajamiselle – ajamiselle pimeässä ja liukkaalla – ovat muuttuneet, ja nykyään autokoululla on oltava ajosimulaattori, jonka avulla nämä molemmat voidaan suorittaa.

– Asiakkaalla on nykyään oikeus valita, haluaako hän suorittaa liukkaan kelin ajonsa simulaattorissa vai ajoharjoitteluradalla Vaasassa, Holappa kertoo.

Hän investoi ajosimulaattoriin jo vuonna 2016 ja sai silloin apua investointituen hakemiseen VASEKilta ja yritysneuvoja Antti Alasaarelta. Nykyisin he ovat yhteydessä myös Laihian Yrittäjien toiminnan tiimoilta, sillä Holappa on ollut yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana vuodenvaihteesta lähtien.

– Yrittäjäyhdistys tekee läheistä yhteistyötä VASEKin kanssa, ja kaima Antti on aktiivinen ja kokenut yrittäjä, jonka kanssa on helppo tehdä yhteistyötä, Alasaari toteaa.

Laihian Autokoulu11 wwwHolappa käynnisti autokoulun ohella viime syksynä kuljetustoiminnan minibussilla, jonka kyljessä komeilee nimi Nuuca Line.

Merkkinä yrittäjyydestä on myös Holapan sivutoimi, jonka hän aloitti lokakuussa nimellä Nuuca Line.

– Hankin liikenneluvan, ja nyt voin tarjota kuljetuksia jopa 20 henkilön ryhmille, Holappa kertoo.

Samanaikaisesti hän pitää autokoulun kustannukset alhaalla – pitkästi alalla tapahtuneen digitalisaation ansiosta.

– Teoriatunnit tapahtuvat nykyään verkossa, emmekä tarvitse enää opetustiloja tai teoriaopettajaa. Hallinnolliset tehtävät hoidan myös itse.

Holappa on vakuuttunut siitä, että autokoulujen palveluita tullaan tarvitsemaan myös jatkossa, täytyy vain sopeuttaa toimintaa kehityksen mukaan.

– Huolimatta siitä haluaako vai ei, hän nauraa ja jatkaa:

– Viihdyn ihmisten kanssa työskennellessäni, ja muutaman vuoden päästä vasta näemme enemmän mitkä olivat uudistuksen vaikutukset, Holappa päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää

Omenapihan eläinhoitolan toiminta alkaa vähitellen vilkastua koronakriisin jälkeen 

06.07.2020 | Uutiset
Koirat ovat aina olleet iso osa Maj-Lis Isojoen elämää. Jäädessään eläkkeelle työskenneltyään 40 vuotta kauppaoppilaitoksen lehtorina hän tiesi haluavansavielä jatkaa työntekoa. Hän oli pitkään kypsytellyt ideaa perustaa oma eläinhoitola ja nyt hän onkin pyörittänyt Omenapihan eläinhoitolaa jo 10 vuoden ajan.  
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

03.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

VASEKin yrityspalvelut palvelevat koko kesän – yli 1 000 yritystä saanut jo apua koronatilanteessa

30.06.2020 | Uutiset
Lomakauden koittaessa ja koronarajoitusten lieventyessä, myös yritysten tilanne helpottuu. – On hienoa, että koronatilanne on nyt sellainen, että erilaisia rajoituksia voidaan jo purkaa. Tämä on tervetullutta yrittäjille, joilla on ollut erittäin haasteellinen kevät, VASEKin toimitusjohtaja Stefan Råback toteaa.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

30.06.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Muusikko Charles Plogman odottaa pääsevänsä pian takaisin esiintymislavoille

26.06.2020 | Uutiset
Charles Plogman kiinnostui musiikista jo teini-ikäisenä ja on siitä asti tehnyt kaikenlaista musiikin parissa. Hän perusti musiikkikustantamo Meir Musicin vuonna 1997 ja parin vuoden kuluttua hän sai mahdollisuuden työskennellä alalla täysipäiväisesti.
Lue lisää

Kyrönmaasta vetovoimainen matkailukohde

24.06.2020 | Uutiset
Kyrönmaan alueen Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö ovat potentiaalinen matkakohde niin kotimaanmatkailijalle kuin ulkomailtakin saapuvalle turistille. Laihian maine nuukuuden tyyssijana tunnetaan koko Suomessa, Vähänkyrön pläkkyriosaamisessa riittää ihailtavaa ja Isokyrö on noussut jopa maailmankartalle Kyrö Distilleryn ja sen yhteyteen kasvaneen toiminnan myötä. Lisäksi kaunis Kyrönjoki mutkittelee alueen halki, tarjoten sekin erilaisia mahdollisuuksia kokemus- ja nähtävyysmielessä.
Lue lisää

Yksinyrittäjätuesta apua kirpputoriyrittäjälle

18.06.2020 | Uutiset
Susanna Jokinen on yksinyrittäjä ja hän pyörittänyt neljä vuotta kirpputoria Tervajoella. Hänen kirpputorinsa Susan kirppis toimii siellä tavallisena kirpputorina, mutta lisäksi ihmisten kohtaamispaikkana. Susan kirppistä ei voi kutsua pelkäksi kirpputoriksi, sillä kirpputoritoiminnan ohelle on kehittynyt myös pienimuotoista kahvilatoimintaa.
Lue lisää