Muutoksen tuulet puhaltavat autokoulualalla

04.03.2019

Laihian Autokoulu1 wwwAntti Holappa on pyörittänyt Kyrönmaan ainutta autokoulua Laihian Autokoulua vuodesta 2005 lähtien. Yrityksellä on toimipiste myös Isossakyrössä.

Autokouluala on käynyt läpi suuria muutoksia viime vuosikymmenten aikana – muutoksia jotka vaikuttavat sekä yritysten investointitarpeisiin että tuloihin. Antti Holappa on toiminut autokouluyrittäjänä vuodesta 2003 lähtien ja on nähnyt sekä hyvät että huonot puolet.

Holappa kouluttautui liikenneopettajaksi vuonna 1997, ja hänellä on taustallaan myös lääkintävahtimestarin koulutus. Hän työskenteli autokoulussa viisi vuotta ennen kuin perusti oman yrityksen yhdessä kollegan kanssa ja käynnisti autokoulun, jolla on toimintaa sekä Laihialla että Vaasassa. Vuodesta 2005 lähtien hän on vetänyt Laihian Autokoulua, joka on laajentanut toimintaansa sittemmin myös Isoonkyröön.

– Minun aikanani alalla on tehty useita uudistuksia – muun muassa mopokortista tuli pakollinen. Suurin uudistus tapahtui viime kesänä ja toi mukanaan sen, että B-ajokortin hinta tippui 40 prosenttia, Holappa kertoo.

Laihian Autokoulu4 www
Pimeän- ja liukkaan kelin ajon opettamiseen tarkoitettu ajosimulaattori on nykyään välttämätön autokoulussa. Antti Holappa investoin simulaattoriin jo vuonna 2016 ja hän sai siihen Leader Yhyreksen myöntämän investointituen.

Ajotuntien vähimmäismäärää pienennettiin, ja se koskee sekä teoriaa että käytännön harjoituksia. Samanaikaisesti ajokokeen läpäisyn rimaa nostettiin. Kotona opetusluvalla tapahtuvaa opetusta helpotettiin samanaikaisesti, ja niin kutsutut toinen ja kolmas vaihe opetuksessa tippuivat kokonaan pois.

Myös vaatimukset niin kutsutulle riskiajamiselle – ajamiselle pimeässä ja liukkaalla – ovat muuttuneet, ja nykyään autokoululla on oltava ajosimulaattori, jonka avulla nämä molemmat voidaan suorittaa.

– Asiakkaalla on nykyään oikeus valita, haluaako hän suorittaa liukkaan kelin ajonsa simulaattorissa vai ajoharjoitteluradalla Vaasassa, Holappa kertoo.

Hän investoi ajosimulaattoriin jo vuonna 2016 ja sai silloin apua investointituen hakemiseen VASEKilta ja yritysneuvoja Antti Alasaarelta. Nykyisin he ovat yhteydessä myös Laihian Yrittäjien toiminnan tiimoilta, sillä Holappa on ollut yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana vuodenvaihteesta lähtien.

– Yrittäjäyhdistys tekee läheistä yhteistyötä VASEKin kanssa, ja kaima Antti on aktiivinen ja kokenut yrittäjä, jonka kanssa on helppo tehdä yhteistyötä, Alasaari toteaa.

Laihian Autokoulu11 wwwHolappa käynnisti autokoulun ohella viime syksynä kuljetustoiminnan minibussilla, jonka kyljessä komeilee nimi Nuuca Line.

Merkkinä yrittäjyydestä on myös Holapan sivutoimi, jonka hän aloitti lokakuussa nimellä Nuuca Line.

– Hankin liikenneluvan, ja nyt voin tarjota kuljetuksia jopa 20 henkilön ryhmille, Holappa kertoo.

Samanaikaisesti hän pitää autokoulun kustannukset alhaalla – pitkästi alalla tapahtuneen digitalisaation ansiosta.

– Teoriatunnit tapahtuvat nykyään verkossa, emmekä tarvitse enää opetustiloja tai teoriaopettajaa. Hallinnolliset tehtävät hoidan myös itse.

Holappa on vakuuttunut siitä, että autokoulujen palveluita tullaan tarvitsemaan myös jatkossa, täytyy vain sopeuttaa toimintaa kehityksen mukaan.

– Huolimatta siitä haluaako vai ei, hän nauraa ja jatkaa:

– Viihdyn ihmisten kanssa työskennellessäni, ja muutaman vuoden päästä vasta näemme enemmän mitkä olivat uudistuksen vaikutukset, Holappa päättää.

 

Teksti ja kuvat: Anna Sand/bySand
Suomennos: VASEK

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Oma auto kotiin ja sovelluksesta kimppakyytiä kysymään

13.11.2019 | Uutiset
Mitä jos voisitkin jättää oman auton pihaan ja kurkata puhelimen sovelluksesta kenen lähistöllä asuvan kyytiin mahtuisi tai onko jonkun tilaamassa taksissa tilaa vielä yhdelle. Tai valita sen oman auton ja kurkata ennen lähtöä sovelluksesta olisiko joku menossa samalle suunnalle ja kyytiä vailla.
Lue lisää

Vaasan seutu hyvin esillä venäläisissä matkailumedioissa

11.11.2019 | Uutiset
Heinäkuussa neljä venäläistä matkailumedioiden edustajaa vieraili Vaasan seudulla tutustumassa nähtävyyksiimme ja kauniiseen luontoomme. Kyseessä ei ollut mikään sattumanvarainen käynti, vaikka alue kyllä onkin herättänyt kiinnostusta itänaapurissamme viime aikoina, vaan kaiken takana on yritysryhmähanke Archipelago Attractions.
Lue lisää

Asukas on paras paikan markkinoija

07.11.2019 | Uutiset
Olet varmasti huomannut Vaasan ja koko seudun tuoreen markkinointikampanjan ”Elämän kuuluukin olla helppoa.” Vaasalaisaloite keräsi alle viikossa 2 000 nimeä, ja Joonaksen videot Vaasankadulta ovat saaneet hienosti huomiota. Minulla on ollut ilo olla tekemässä tätä tunteitakin herättävää kampanjaa, ja olen seurannut siitä kirvonnutta keskustelua, niin positiivista kuin kriittistäkin.
Lue lisää

Kjell Nydahl on Vuoden 2019 omistajanvaihdosasiantuntija

06.11.2019 | Uutiset
Yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahl Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKista palkittiin Vuoden 2019 omistajanvaihdosasiantuntijana. Palkinto jaettiin Omistajanvaihdos 2019 -konferenssissa Helsingissä.
Lue lisää

Koiraharrastuksesta syntyi kivijalkakauppa

04.11.2019 | Uutiset
Ei ole aivan jokapäiväistä, että uusi liike avaa ovensa Laihian keskustassa, mutta syyskuussa sellainen tapahtui. Mia Thel, jonka harrastus on jo monen vuoden ajan ollut myös osa-aikayrittämistä, päätti panostaa täysillä intohimoonsa eli koiriin ja tarjoaa nyt erilaisten koulutuspalveluiden lisäksi kivijalkakaupassaan kaikkea eri koiraharrastuslajeissa tarvittavaa välineistöä.
Lue lisää

Vaasan yrityselämä yllätti Otaniemessä

31.10.2019 | Uutiset
Vaasalaisia työnantajia lähti yhdessä Otaniemeen Espooseen houkuttelemaan diplomi-insinööri- ja arkkitehtiopiskelijoita töihin Vaasaan. Opiskelijat yllättyivät seudun monipuolisista työmahdollisuuksista.
Lue lisää

Yrityskummi kulkee yrittäjän vierellä henkisenä tukena

30.10.2019 | Uutiset
Yksinyrittämisen ei nimestään huolimatta tarvitse tuntua yksinäiseltä, vaan yrittäjäpolun varrella saa ja kannattaa hakea tukea itseään kokeneemmista yritysmaailman asiantuntijoista. Yrityskummi on varteenotettava vaihtoehto pienyrittäjälle, joka kaipaa tuekseen kokenutta ja asiantuntevaa mentoria. Yrityskummin tehtävä on tarjota ”kummitettavalleen” sparrausta esimerkiksi päätöksenteon tueksi. Yrittäjä tekee itse päätöksensä ja vastaa niiden toteutuksesta, mutta yrityskummi kulkee hänen rinnallaan henkisenä tukena.
Lue lisää

Norwegian käynnistää 1.11. uuden kotimaanreitin Vaasasta Helsinkiin

24.10.2019 | Uutiset
Norwegian jatkaa Suomen reittiverkostonsa kehittämistä ja lanseeraa uuden kotimaanreitin Helsinki-Vantaan ja Vaasan lentoaseman välillä. Marraskuun ensimmäisestä päivästä lähtien Norwegian lentää Helsingin ja Vaasan välillä kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja perjantaisin.
Lue lisää