Liiketoiminnan suunnitteleminen kannattaa

24.09.2012

Kun uusi ja innostava liikeidea polttelee yritystoiminnan aloittamista suunnittelevan päätä ja näppejä, liiketoimintasuunnitelman tekeminen saattaa tuntua turhalta jarruttelemiselta. Siinä vaiheessa kannattaa kuitenkin malttaa mielensä ja rauhoittua miettimään, miten liikeideaa kannattaa ihan oikeasti lähteä toteuttamaan.

– Liiketoimintasuunnitelman tekemiseen käytetty aika maksaa varmasti siihen käytetyn ajan, vakuuttaa uusia yrittäjiä neuvova Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.

Liiketoimintasuunnitelma laaditaan aina ensisijaisesti yrittäjää itseään varten. Selkeä suunnitelma antaa yrittäjälle tietyt virstanpylväät, joilla hän voi mitata hankkeensa etenemistä ja tarkistaa tarvittaessa kurssinsa. Samalla liiketoimintasuunnitelma toimii käynnistämisvaiheessa hyvänä työkaluna yritystoiminnan esittelyyn ja arviointiin, ja se on tuiki tarpeellinen esimerkiksi rahoitusta haettaessa.

Tommi Virkama kehottaa yritystoiminnan aloittamista suunnittelevia varaamaan ajan Startiasta. Sieltä löytyvät eväät myös liiketoimintasuunnitelman laatimiseen.

Tänä vuonna Vaasaan perustetun lemmikkien hautaustoimisto Tähtipölyn yrittäjä Virpi Jumisko on samaa mieltä Virkaman kanssa. – Huolellinen suunnittelu kannattaa, sillä vaikka olisit tehnyt samaa työtä jo aiemmin, pienyrittäjän näkökulmasta asiat näyttävät monesti erilaiselta. Vaikka minä olen työskennellyt taloushallinnon parissa aiemmalla työnantajallani, oman yrityksen talouden suunnittelu tuotti silti melkoisesti päänvaivaa, Jumisko miettii.

Mitä liiketoimintasuunnitelma sisältää?

Huolellisesti laadittu liiketoimintasuunnitelma on dokumentti, josta selviää yrityksen liikeidea, toiminnan tarkoitus, strategia, markkinat sekä taloudelliset ja rahoitukselliset ennusteet. Yleensä liiketoimintasuunnitelma tehdään vuodeksi kerrallaan, mutta taloudelliset laskelmat kannattaa laatia sitä pitemmälle ajalle.

Liiketoimintasuunnitelmaa laadittaessa mietitään, millainen on yrityksen toimiala ja mitä asioita yritys liiketoiminnassaan aikoo tehdä, miten myynti ja markkinointi toteutuvat ja millainen on yrityksen kilpailuetu kilpailijoihin nähden. Samalla mietitään miten yrityksen tuotanto toteutetaan, millaisia tarvikkeita tai työpanoksia siihen tarvitaan ja mistä ne hankitaan, millaisia investointeja toiminta edellyttää ja miten paljon yrittäjän aikaa sitoutuu yritystoimintaan. Suunnitelmasta käy myös ilmi, mistä ja kuinka paljon yrityksen täytyy löytää asiakkaita pystyäkseen toimimaan kannattavasti. Toiminnan suunnittelemisen rinnalla kulkee koko ajan myös talouden suunnittelu, sillä yrityksen pitää ennen pitkää tulla toimeen omillaan.

Lissu-ohjelman avulla liiketoimintasuunnitelmaa
on helppo työstää pala palalta.

Liiketoimintasuunnitelma on myös eräänlainen tsekkauslista, jota tehdessä tulee mietittyä yrityksen perustamisen kannalta tärkeät asiat. Vaikka realistisen liiketoimintasuunnitelman tärkeys korostuu etenkin yritystoimintaa aloitettaessa, siitä on hyötyä myös toimivan yrityksen kehittämisessä ja suunnan määrittelyssä.

Startiasta apua suunnitelman tekemiseen

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK auttaa myös aloittavia yrittäjiä. VASEKin osana toimivan Uusyrityskeskus Startian johtajan Tommi Virkaman päätyönä on auttaa aloittavia yrittäjiä eteenpäin liiketoimintansa perustamisessa.

– Liiketoimintasuunnitelman laatiminen saattaa kuulostaa työläältä, mutta me käymme siihen liittyviä asioita läpi pala palalta. Lisäksi meillä on käytössämme erityisesti meille kehitetty interaktiivinen liiketoimintasuunnitelman laatimisohjelma Lissu, joka helpottaa suunnitelman laatimista, Virkama vakuuttaa.

Internetissä toimiva Lissu on eräänlainen työkirja, jota aloittava yrittäjä täyttää Virkaman tai jonkun muun VASEKin yritysneuvojan opastuksella. Yrittäjän luvalla Virkama voi kytkeä suunnitelman laadintaa mukaan myös jonkun tietyn alan asiantuntijan, jonka neuvoja juuri tämän asiakkaan liiketoimintasuunnitelmassa tarvitaan. Aloittava yrittäjä voi rauhassa tehdä liiketoimintasuunnitelmaa omalla ajallaan ja yritysneuvoja pysyy tarkastamaan sekä kommentoimaan sitä silloin, eikä liiketoimintasuunnitelman tekemiseen tarvitse välttämättä varata yhteistä aikaa.

Eläinten hautaustoimiston Vaasaan perustanut Virpi Jumisko sai Startiasta apua ja neuvoja liiketoimintasuunnitelman laatimisen lisäksi myös muihin yrityksen perustamiseen liittyviin asioihin.

Vaikka liiketoimintasuunnitelma on yrittäjän ohjenuora yritystoiminnan toteuttamisessa, se ei ole kiveen hakattu. Tilanteet voivat muuttua ja liiketoimintasuunnitelma niiden mukana.

– Lissu on hyvä työväline. Minusta on hyödyllistä syöttää siihen toteutuneita kustannuksia ja tarkastella kassavirtalaskelmia myös yrityksen perustamisen jälkeen, sillä moni asia kuitenkin toteutuu vähän eri tavoin kuin on suunniteltu, Virpi Jumisko sanoo.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Haveri




‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää