Kysyvä ei tieltä eksy – ei edes tukiviidakossa

07.06.2010

Taloudessa alkaa olla varovaisia toipumisen merkkejä. Positiiviset signaalit saavat yritykset investoimaan ja toteuttamaan taantuman alle hautautuneita suunnitelmiaan. Erilaiset yritystuet on tarkoitettu tukemaan yritysten kehittämistä.

VASEKin asiakkaat investoivat viime vuonna yhteensä 7,3 miljoonan euron edestä yritystoimintaansa. Näihin investointeihin yritykset hakivat ELY-keskukselta tukea 1,6 miljoonaa euroa. VASEK auttoi yrityksiä tekemään yli 100 erilaista tukihakemusta alueen ELY-keskukselle.

ELY-keskukselta haettavat tuet ovat monen yrittäjän mielestä liian monimutkaisia ja vaivalloisia ja tukipäätösten saaminen kestää heidän mielestään liian kauan. - ELY-keskuksen maaseutu- ja yritysosastoille jätettävien tukihakemusten täytyy olla määrämuotoisia, jotta ne ovat keskenään verrannollisia ja niitä voidaan käsitellä samalla lailla, neuvoo VASEKin yrityspalvelupäällikkö Kjell Nydahl.

VASEKin yritysasiamiehet auttavat mielellään yrittäjiä yritystukihakemusten laatimisessa, sanoo VASEKin yrityspalvelupäällikkö Kjell Nydahl.

Tukimuoto riippuu tilanteesta

Yritys voi saada erilaisia tukia eri tilanteissa. Esimerkiksi yritystä perustettaessa tai uusiin koneisiin ja laitteisiin investoitaessa ELY-keskukselta voi saada investointitukea noin 20 prosenttia investoinnin arvosta. Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaamiseen voi saada tukea jopa 50 prosenttia palkan ja lomarahan määrästä, mikä vastaa noin 35 prosenttia kokonaispalkka-kuluista. Myös palkattaessa ulkopuolista konsulttia avustamaan markkinointitutkimuksissa tai laatujärjestelmän rakentamisessa ELY-keskukselta voidaan hakea tukea jopa 50 prosenttia konsultointikuluista.

Yrityksestä ja sen tilanteesta riippuen tukea haetaan joko ELY-keskuksen maaseutu- tai yritysosastolta. Nyrkkisääntö on, että maaseutuosasto käsittelee sellaisten pienten yritysten tukihakemukset, joiden liikevaihto on alle kaksi miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä vähemmän kuin 10 henkilöä. Se käsittelee myös maanviljelijöiden sivuelinkeinoon liittyvät tukihakemukset. Muut tuet käsitellään ELY-keskuksen yritysosastolla.

- Meidän alueellamme poikkeuksen tekevät kuitenkin vaasalaiset ja mustasaarelaiset yritykset, joiden hakemukset käsitellään yritysosastolla lukuun ottamatta mustasaarelaisten maanviljelijöiden sivuelinkeinotukia, jotka ohjataan maaseutuosastolle, Nydahl huomauttaa. - Jos on epävarma siitä, kummalle osastolle tukihakemus ohjataan, kannattaa soittaa VASEKin yritysasiamiehelle ja tarkistaa tilanne.

Ennakoi tuen tarve

Kaikki ELY-keskukselta haettavat yritystuet on haettava ennakkoon ennen investoinnin tai palkkaamisen toteuttamista. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan kustannusarvio tai tarjous, kopio tiliotteesta sekä verotoimiston todistus siitä, ettei yrityksellä ole verorästejä maksamatta.

- Hakemus kannattaa laittaa ELY-keskukseen heti, kun on selvillä, mitä tarvitaan ja mitä se tulee maksamaan. Internetistä saatava hakemuslomake kannattaa täyttää huolellisesti ja liittää mukaan kaikki tarvittavat liitteet, sillä se nopeuttaa asian käsittelyä, Nydahl opastaa.

Hakemuksen jättämisen jälkeen yritys voi omalla riskillään toteuttaa investointinsa tai palkata asiantuntijansa. Kulut on aina maksettava itse eikä ELY-keskuksen tuen varaan kannata laskea budjettiaan, sillä mahdollisen tuen määrä voi vaihdella ELY-keskuksen kulloisestakin rahatilanteesta ja hakemusten määrästä johtuen. Myös tukihakemusten käsittely on niiden suuresta määrästä johtuen hidasta ja kestää tällä hetkellä noin 12 kuukautta.

- Yritystukeen kannattaa suhtautua kuin ylimääräiseen bonukseen. Jos yrittäjä saa positiivisen päätöksen tukihakemukseensa, hän on saanut hyvän tuntipalkan hakemuksen täyttämiseen käytetylle ajalle, Nydahl sanoo.

Määrämuotoisuus on yrittäjän etu

Kun yrittäjä on saanut positiivisen päätöksen ELY-keskukselta, hänen on vielä toimitettava sinne erillinen maksatushakemus. Maksatushakemukseen liitetään laskukopio sekä kopio tiliotteesta ja pääkirjasta. Näiden liitteiden avulla todennetaan se, että yritys on todella tehnyt hakemuksessa mainitun investoinnin tai maksanut palvelusta, jota varten hän on tukea hakenut.

- Viranomaissuhteissa pitää toimia ohjeistuksen mukaan, sillä ohjeet on tehty suojelemaan järjestelmää väärinkäytöksiltä, Nydahl huomauttaa. - Ohjeiden mukaan toimiminen myös nopeuttaa prosessia.

Nydahl kehottaa uutta investointia tai muuta kehittämistoimea suunnittelevaa yrittäjää soittamaan VASEKin yritysasiamiehille, sillä he tietävät, kannattaako kyseiseen hankkeeseen hakea tukea. He osaavat sanoa, mitä asioita tulee ottaa huomioon ja millaisia papereita kerätä hakemuksen liitteeksi. He myös mielellään auttavat hakemuksen tekemisessä. - Yksi puhelinsoitto voi olla tuhansien eurojen väärti, Nydahl sanoo.

VASEKin yritysasiamiesten yhteystiedot

 

Teksti: Johanna Haveri



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää

VASEK siisti Vaasan katuja Earth Day:n kunniaksi

23.04.2024 | Uutiset
Kansainvälistä Maan Päivää, englanniksi Earth Day, vietettiin 22.4. ja sen kunniaksi, VASEK keräsi yhteensä 12 pussia roskaa Vaasan kaduilta. Teimme hyvän teon luonnolle samalla kun saimme hyötyliikuntaa ja pääsimme keskustelemaan vastuullisuuteen liittyvistä haasteista.
Lue lisää

Energy Academy -mentoriohjelmassa kehitetään osaamista

19.04.2024 | Uutiset
Energy Academy on 16 yrityksen ja organisaation yhteistyöverkosto, joka järjestää vuosittain mentorointiohjelman alueen korkeakouluopiskelijoille. Uusin, syksyllä 2023 alkanut ohjelma tarjoaa noin seitsemän kuukauden aikana noin 20 opiskelijalle ainutlaatuisen henkilökohtaisen mahdollisuuden osaamisen kehittymiseen ja verkostojen luomiseen työelämään.
Lue lisää

Nurminen Logistics laajentaa kansainvälistä toimintaansa uudella raideyhteydellä Ruotsissa

15.04.2024 | Uutiset
Suomalainen logistiikkayritys Nurminen Logistics avaa uuden raideliikenneyhteyden Ruotsissa. Yhteistyössä VÄTE Rail AB:n kanssa avattu reitti kulkee Haaparannan ja Uumajan kautta Göteborgiin, Pohjoismaiden suurimpaan satamaan.
Lue lisää

EU-liikennepolitiikkaa, mutta kenelle?

12.04.2024 | Uutiset
Riitta Björkenheimin kolumni Vaasa Insiderissä:
Lue lisää

Jos sinua ei huomata, et ole olemassa – by Sand auttaa rakentamaan yrityksesi tavaramerkkiä

11.04.2024 | Uutiset
Jotta yrityksesi erottuisi massasta ja asiakkaat innostuisivat juuri sinun palveluistasi tai tuotteistasi, sillä pitää olla visuaalinen identiteetti, joka antaa selkeän kuvan yrityksestäsi ja sitä kautta lisää luottamusta brändiisi. Hieno logo on hyvä alku, mutta se ei valitettavasti riitä pitkälle.
Lue lisää