Kvarken Portsin horisontissa paistaa aurinko – ”Tänä keväänä tapahtuu jännittäviä asioita”

12.04.2021

VaasanSatama17 KatjaLosonen 2014

Vaasan ja Uumajan yhteisomisteisessa satamayhtiö Kvarken Portsissa eletään jännittäviä aikoja. Uuden matkustaja-aluksen, Aurora Botnian, valmistuminen lähestyy ja muutenkin tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Wasaline on yksi seudullisesti merkittävimmistä toimijoista satamassamme, sen osuus koko tavaraliikenteestä on noin 30 prosenttia. Uuden lautan myötä rahtikapasiteetti tuplaantuu, kertoo Teijo Seppelin, Kvarken Portsin toimitusjohtaja.

Tehokkaalla lautalla vuoroja on mahdollista ajaa enemmän ja rahtivolyymiä lisätä entisestään sekä Vaasan että Uumajan puolella. Tiheämmät vuorot merkitsevät laivalle lyhyempää aikaa satamassa, mikä asettaa tiukempia vaatimuksia koko satamaprosessille.

Vaasan satamassa onkin meneillään muun muassa uuden laiturin rakentaminen sekä terminaalin uudistustyöt.

– Satamat ovat tilakriittisiä alueita, joissa jokaisen neliön käyttö on tarkasti mietitty. Lisää tilaa on löydettävä, joten nyt laajennutaan merelle päin, Seppelin sanoo.

– Vaskiluodossa tapahtuu tänä keväänä äärimmäisen jännittäviä asioita, enkä nyt puhu pelkästä jäiden lähdöstä, hän jatkaa.

Paikallista teollisuutta palveleva täsmäsatama

Seppelinin mukaan Vaasan sataman tärkein tehtävä on palvella paikallista teollisuutta ja tarjota sille kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä logistisia täsmäratkaisuja. Tavaravirtoja tulee nyt myös kauempaa muun muassa ruotsalaisvarustamo Wallenius SOLin suoran Belgian-yhteyden myötä, ja potentiaalia olisi enempäänkin.

– Toiminnassa on huomioitava ympäristöystävällisyys, sitä vaativat eri toimijat ja EU-lainsäädäntö. Meillä on satsattu siihen, että tarvittaessa laiturin vierelle asti pääsee raiteita pitkin, Seppelin kertoo.

Satamalla kaksi vahvaa tukijalkaa

Tärkeimpiä Vaasan satamasta lähteviä rahtituotteita ovat tällä hetkellä esimerkiksi maatalouden bulkkitavara, tuulivoimalaitokset ja muut teknologiateollisuuden komponentit sekä öljytuotteet. Alati vahvistuvan rahtiliikennepuolen lisäksi satama palvelee kuitenkin myös matkustajia.

– Pohjanlahden yli tapahtuu runsaasti tarvematkustamista: toisella puolella on sukulaisia, mökkejä sekä työ- ja opiskelupaikkoja, Seppelin toteaa.

Hänen mukaansa matkustajasatamia on Suomessa vähän, joten on hyvä, että Vaasassa kehitetään matkustuspuoltakin.

– Satamallamme on kaksi vahvaa tukijalkaa, Seppelin sanoo.

Hyviä asioita horisontissa

– Vaasan satamalla on aurinkoinen tulevaisuus. Uusi lautta jo itsessään on huikean hieno asia, mutta lisäksi Wärtsilän Technology Hub ja muut uudet toimijat satamassa tuovat lisärahtia, sataman kehitystyössä jo vuosia mukana ollut VASEKin kehitysjohtaja Riitta Björkenheim iloitsee.

Hänen mukaansa keskusteluyhteys Vaasan kaupungin kanssa on sujuva ja tuntuu, että päättäjät ovat tosissaan mukana sataman kehittämisessä.

– On hienoa nähdä monta vuotta suunniteltujen asioiden käyminen toteen. Vaasan sataman eteen tehdään töitä yhteistyössä seudun toimijoiden kanssa, sillä ympäri vuoden toimiva ja kasvava satama on koko alueen etu, Björkenheim päättää.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Haemme tiedottaja-kääntäjää määräaikaiseen työsuhteeseen (sijaisuus)

12.05.2021 | Uutiset
Hallitset suomen, ruotsin ja englannin kielet ja sinulla on kokemusta eri tekstilajien kääntämisestä. Työajastasi noin puolet menee käännös- ja kielenhuoltotehtäviin, pääosin suomi-ruotsi, mutta myös ruotsi-suomi ja suomi-englanti. Osallistut VASEKin ja Vaasan seudun viestinnän toteutukseen, joten toivomme, että kirjoitat sujuvasti niin tiedotteita, verkkotekstejä kuin artikkeleitakin.
Lue lisää

Nuoria kuunnellen – Vetovoimaa ja pitovoimaa etsimässä

07.05.2021 | Uutiset
Vaasa on katukuvaltaan nuorekas, sillä kaupunki on väkilukuun suhteutettuna Suomen suurin opiskelukaupunki. Peräti joka viides vastaantulija kadulla on korkeakouluopiskelija. – Kun lisää yhtälöön vielä 160 yrityksen kansainvälisen energiateknologiaklusterin ja jatkuvan osaajapulan, ei tarvitse ihmetellä miksi yhdessä muiden toimijoiden kanssa tekemämme seutumarkkinointityön yhtenä tärkeimmistä tavoitteista lähitulevaisuudessa on vaikuttaa erityisesti nuorten jäämiseen Vaasan seudulle myös opiskelujen jälkeen, markkinointipäällikkö Mari Kattelus kertoo.
Lue lisää

Yrittäjyysinto kasvanut - 56 % kasvu Startian avulla perustettujen yritysten määrässä

06.05.2021 | Uutiset
Uusien yritysten perustaminen Uusyrityskeskusten kautta on ollut odotettua vilkkaampaa jo viime kesästä lähtien. Tämän vuoden tammi-maaliskuun aikana Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian kautta uusia yrityksiä perustettiin yhteensä 64, kun viime vuoden vastaava lukema oli 41. Kasvua perustettujen yritysten määrässä oli siis huimat 56 prosenttia.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

06.05.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

06.05.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä – kolme onnellisinta saavat kylään Maria Veitolan

05.05.2021 | Uutiset
Maailman onnellisimmaksi kaupungiksi tähtäävä Vaasa etsii maailman onnellisinta ihmistä tehdäkseen tunnetuksi onnellisen elämän saloja. Tutkimusmatkalle on kutsuttu mukaan myös mediapersoona Maria Veitola, joka syventyy Vaasalle toimittamassaan videosarjassa ehdokkaiden elämäntarinoihin ja onnen elementteihin.
Lue lisää

Kotieläintila tarjoaa viihtyisää ajanviettoa eläinten kanssa

04.05.2021 | Uutiset
Jokainen, joka on joskus viettänyt aikaa eläinten kanssa, tietää, miten palkitsevaa ja rauhoittavaa se voi olla. Anna Salmi perheineen ylläpitää Södra Vallgrundissa kotieläintila Aava Kertun Kotitilaa, jossa vietetään aikaa eläinten kanssa niitä sekä luontoa suuresti kunnioittaen.
Lue lisää

Rahoitusta kahdelle uudelle, koko Merenkurkun alueelle tärkeälle hankkeelle

30.04.2021 | Uutiset
Merenkurkun alueen laaja yhteistyökumppanuus on saanut Merenkurkun neuvoston johdolla rahoitusta kahdelle tärkeälle hankkeelle, jotka ovat erittäin ajankohtaisia viimeaikaisen loistouutisen johdosta.
Lue lisää