Solen skiner i horisonten för Kvarken Ports – ”Spännande saker händer i vår”

12.04.2021

VaasanSatama17 KatjaLosonen 2014

Hamnbolaget Kvarken Ports, som ägs av Vasa och Umeå, står inför spännande tider. Färdigställandet av det nya passagerarfartyget, Aurora Botnia, närmar sig och framtiden ser även på andra sätt ljus ut.

– Wasaline är regionalt sett en av de mest betydande aktörerna i vår hamn, med en andel på cirka 30 procent av den totala godsfrakten. I och med den nya färjan kommer fraktkapaciteten att fördubblas, berättar Teijo Seppelin, vd för Kvarken Ports.

Med den effektiva färjan är det möjligt att köra flera turer och öka fraktvolymen ytterligare både i Vasa och i Umeå. Tätare turer innebär kortare tid för fartyget i hamnen, vilket ställer strängare krav på hela hamnprocessen.

I Vasa hamn pågår bland annat byggandet av en ny kaj och omarbetning av terminalen.

– Hamnar är utrymmeskritiska områden där användningen av varje kvadrat är noggrant genomtänkt. Mer utrymme måste hittas, så nu ska vi utvidga oss mot havet, säger Seppelin.

– Det pågår oerhört spännande saker i Vasklot i vår, då pratar jag inte enbart om isavgången, fortsätter han.

Hamn som betjänar specifikt den lokala industrin

Enligt Seppelin är Vasa hamns viktigaste uppgift att betjäna den lokala industrin och förse den med kostnadseffektiva och miljövänliga logistiska lösningar. I och med det svenska rederiet Wallenius SOLs direktförförbindelse till Belgien kommer varuflöden nu även längre ifrån, och potential finns för mer.

– Vi måste ta miljövänligheten i beaktande, det kräver olika aktörer och EU-lagstiftningen. Vi har satsat på att bygga järnvägsspår ända fram till kajen, berättar Seppelin.

Hamnen med två starka stödben

De viktigaste fraktprodukterna som fraktas från Vasa hamn är för närvarande exempelvis bulkvaror inom jordbruket, vindkraftverk och andra teknologiindustrins komponenter samt oljeprodukter. Men förutom den ständigt växande godstrafiken betjänar hamnen även passagerare.

– Folk behöver resa över Bottniska viken: på andra sidan kan finnas släktingar, stugor samt arbets- och studieplatser, konstaterar Seppelin.

Enligt honom finns det få passagerarhamnar i Finland, så det är bra att man i Vasa utvecklar även passagerarsidan.

– Hamnen har två starka stödben, säger Seppelin.

Goda saker i horisonten

– Vasa hamn har en solig framtid. Den nya färjan i sig är en häpnadsväckande fin sak, men dessutom kommer Wärtsilä Technology Hub och andra nya operatörer i hamnen att medföra ytterligare frakt, säger VASEKs utvecklingsdirektör Riitta Björkenheim som varit med i hamnens utvecklingsarbete i många år.

Enligt henne är kommunikationen med Vasa stad smidig och det känns som att beslutsfattarna är på allvar engagerade i utvecklandet av hamnen.

– Det är härligt att se saker som har planerats i många år gå i uppfyllelse. Vi arbetar tillsammans med aktörer i regionen för Vasa hamn, eftersom en året-runt fungerande och växande hamn är en fördel för hela regionen, avslutar Björkenheim.

 ‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker en visstidsanställd informatör-översättare (vikariat)

12.05.2021 | Nyheter
Du behärskar finska, svenska och engelska och har erfarenhet av att översätta olika slags texter. Av din arbetstid går cirka hälften till översättnings- och språkgranskningsuppgifter, huvudsakligen finska-svenska, men även svenska-finska och finska-engelska. Du deltar i genomförandet av VASEKs och Vasaregionens kommunikation, så vi hoppas att du är bra på att skriva såväl pressmeddelanden som webbtexter och artiklar.
Läs mera

Att lyssna på ungdomar – Sökande efter attraktion och hållningskraft

07.05.2021 | Nyheter
Vasa är sett till gatubilden en ungdomlig stad och faktiskt Finlands största studentstad i relation till dess befolkning. Så många som en av fem av dem man möter på gatan är universitetsstuderande. – När man lägger till ett internationellt energiteknologikluster med 160 företag och en ständig brist på sakkunniga i ekvationen behöver man inte fundera varför ett av de viktigaste...
Läs mera

Företagarivern ökade – 56 % ökning i antalet företag som grundats med hjälp av Startia

06.05.2021 | Nyheter
Grundandet av nya företag via Nyföretagarcentralerna har varit livligare än väntat sedan förra sommaren. Under januari-mars i år grundades sammanlagt 64 nya företag via Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, jämfört med 41 förra året. Antalet nystartade företag ökade alltså med hisnande 56 procent.
Läs mera

Senaste information angående coronaläget för företagen

06.05.2021 | Nyheter
På den här sidan sammanställer vi nyttig information gällande coronaläget ur företagens synvinkel. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
Läs mera

Tredje ansökningsomgången av företagens kostnadsstöd – till vem, hur och vem hjälper till?

06.05.2021 | Nyheter
Ansökningstiden för kostnadsstöd tre börjar den 27 april. Kostnadsstödet ansöks via Statskontorets elektroniska ansökningskanal (e-tjänsten).
Läs mera

Vasa efterlyser den lyckligaste människan i världen – de tre lyckligaste får Maria Veitola på besök

05.05.2021 | Nyheter
Vasa, som strävar efter att bli världens lyckligaste stad, söker den lyckligaste människan i världen för att göra känt hemligheterna till ett lyckligt liv. Medbjuden på upptäcktsresan är även mediepersonen Maria Veitola, som kommer att fördjupa sig i kandidaternas levnadshistorier och lyckoelement i en videoserie som hon gör för Vasa.
Läs mera

Husdjursgården bjuder på mys och umgänge

04.05.2021 | Nyheter
Alla som någon gång umgåtts med djur vet hur givande och lugnande det kan vara. På Aava Kertun Kotitila, husdjursgården som Anna Salmi och hennes familj driver i Södra Vallgrund, sker umgänget med stor respekt för både djur och natur.
Läs mera

Två nya för hela Kvarkenregionen betydelsefulla projekt fick finansiering

30.04.2021 | Nyheter
Med Kvarkenrådet i spetsen har Kvarkenregionen i ett brett partnerskap beviljats finansiering för två betydelsefulla projekt som ligger i tiden i och med nyheterna som lanserats de senaste veckorna.
Läs mera