Käyttöpääoma – mitä sillä tarkoitetaan ja paljonko sitä tarvitaan?

28.05.2021

joshua hoehne AZrBFoXP 3I unsplashKäyttöpääomalla tarkoitetaan yrityksen juoksevan liiketoiminnan sitomaa rahamäärää. Luonnollisesti käyttöpääoman tarve on erilainen eri yrityksillä, toiminnan luonne ja laajuus vaikuttavat siihen merkittävästi. Tiedätkö sinä, kuinka paljon tarvitset rahaa, jotta pystyt pitämään oman yrityksesi käynnissä vuoden verran?

Yrityksen toiminta vaikeutuu nopeasti ilman käyttöpääomaa. Juuri siksi jokaisella yrittäjällä on oltava selvillä paljonko rahaa eli sitä pääomaa tarvitaan. Aloittavan yrittäjän on syytä laskea, paljonko rahaa tarvitaan jo ennen kuin yrityksen toiminta käynnistyy ja yhtäkään tuotetta tai palvelua on myyty.

– Ja jonkinlainen virhemarginaali, esimerkiksi 5 000 euroa, on hyvä laskea mukaan. Useimmiten käyttöpääoman tarve lasketaan liian alhaiseksi. Kulut juoksevat, vaikka tuloja joudutaan odottelemaan. Perustamiskulujen lisäksi tulevat erilaiset liittymät ja lisenssit sekä välttämätön markkinointi, yritysneuvoja Antti Alasaari muistuttaa.

Tuotteita myyvä tai valmistava tarvitsee yleensä käyttöpääomaa enemmän kuin palveluita tuottava. Myös toiminnan mahdollinen kausiluonteisuus on otettava huomioon.

Liiketoimintasuunnitelma auttaa

– Liiketoimintasuunnitelman laatimisen yhteydessä lasketaan myös käyttöpääoman tarve. Me uusyritysneuvonnassa autamme uusia yrittäjiä näiden laskelmien kanssa, Startian johtaja Tommi Virkama kertoo ja jatkaa:

– Kauttamme pääset Lissu-liiketoimintasuunnitelmaohjelmaan, ja voimme ohjelman kautta kommentoida suunnitelmaasi ja laskelmiasi. Lissu-ohjelmaa voi käyttää myös, jos yritys on jo toiminnassa, mutta haluaa muuttaa suunnitelmaa ja päivittää liiketoimintasuunnitelman. Ota meihin yhteyttä, jos haluat tunnukset Lissuun!

Käyttöpääoman laskemiselle oma kaava

– Hieman yksinkertaistaen kaava on myyntisaamiset + vaihto-omaisuus – ostovelat, Alasaari kertoo.

Hän ohjaa yrittäjän tarkastelemaan yrityksensä tasetta. Ja jos käyttöpääoman laskeminen tai tase-erien tulkinta ei suju, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen:

– Oman kirjanpitäjä on yrittäjän tärkein kumppani, ja he auttavat yrittäjää näissä asioissa. Tarvittaessa myös meiltä yritysneuvojilta saa apua. Käyttöpääoman kehittymistä kannattaakin seurata säännöllisesti, ei ainoastaan kerran vuodessa vaan ihan vaikka kuukausittain. Kun huolehtii, että käyttöpääomaa on muutaman kuukauden puskurin verran, niin yllättävissäkään tilanteissa ei käy köpelösti, Alasaari vakuuttaa.

Mitäs jos käyttöpääoma on vähissä tai vaarassa loppua kokonaan?

– Siinä tilanteessa kannattaa yrittää nopeuttaa myyntisaamisten kotiutumista. Kannattaa yrittää neuvotella lyhyempää maksuaikataulua tai nopeuttaa varastokiertoa. Ja tietysti myös omien ostovelkojen maksuaikaa voi pyytää pidemmäksi, Alasaari listaa käytettävissä olevia keinoja.

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kolme onnellista saa Maria Veitolan kylään elokuussa – hakijoita ja ilmoitettuja oli yli sata

22.06.2021 | Uutiset
Vaasa tähtää maailman onnellisimman maan onnellisimmaksi kaupungiksi. Osana matkaa etsimme yhdessä toimittaja Maria Veitolan kanssa Vaasan seudun ja samalla koko maailman onnellisinta ihmistä. Onnellisiksi ilmoittautuneita ja ilmiannettuja oli huikeat 115 henkilöä!
Lue lisää

VASEKin aukioloajoissa ja TE-toimiston starttirahakäsittelyssä poikkeuksia heinäkuussa

21.06.2021 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 28 ja 29 eli 12.–25.7.2021. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätaukoa viikolla 29 eli 19.7.–25.7.2021.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

21.06.2021 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Yritysten kustannustuen kolmas hakukierros – kenelle, miten ja mistä apua?

21.06.2021 | Uutiset
Kustannustuen kolmannen kierroksen hakuaika alkaa 27.4. Myös sulkemiskorvaus nyt haettavissa. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisen asiointipalvelun kautta.
Lue lisää

FAIR-hankkeen raportti pureutuu sähköisen ilmaliikenteen tulevaisuuteen Merenkurkun alueella

18.06.2021 | Uutiset
FAIR (Finding innovations to Accelerate the Implementation of electric Regional aviation) on kaksivuotinen hanke, jolla tuetaan alueellisten sähkölentojen varhaista ja tehokasta kaupallistamista Merenkurkun alueella. Hankkeen WSP:llä teettämä raportti, Electric regional aviation – a fast and clean transport mode for the needs of Kvarken region, on vastikään julkistettu.
Lue lisää

Dealflow Finland -palvelu mahdollistaa yrityksille kansainvälisten sijoittajien kohtaamisen

15.06.2021 | Uutiset
Dealfow Finland on Business Finlandin tuottama, maksuton palvelu, jonka avulla sijoitusta hakevat kotimaiset startup- ja kasvuyritykset esitellään kansainvälisille sijoittajille. Myös VASEK tarjoaa palvelun kautta näkyvyyttä kansainvälisestä kasvusta kiinnostuneille Vaasan seudun yrityksille.
Lue lisää

Kesäbussilla seudun nähtävyyksien pariin

15.06.2021 | Uutiset
Visit Vaasan kesäbussikyydit aloitettiin toukokuussa, ja kesäkuussa vuoroja ajetaan neljänä päivänä viikossa. Kesäkuussa bussin kyydissä pääsee tutustumaan muun muassa Södra Vallgrundin ja Svedjehamnin käyntikohteisiin, ja heinäkuussa on tulossa lisää kohteita.
Lue lisää

Yritysneuvoja vinkkaa: millainen on hyvä liikeidea?

08.06.2021 | Uutiset
Yritystä perustettaessa liikeidea on kaiken a ja o, sillä ilman jonkinlaista liikeideaa yritystä ei ole eikä tule. Liikeidean ei kuitenkaan tarvitse olla valmis, vaan Uusyrityskeskus Startian yritysneuvojat auttavat idean jalostamisessa yritykseksi. Yritysneuvojat antavat kuitenkin tässä jutussa vinkkejä siitä, millaisia piirteitä hyvällä liikeidealla on.
Lue lisää