Hiilineutraali liikkuminen hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa

25.06.2019

0542927pPäiväkodin kautta töihin, työpäivän aikana kokoukseen toiselle puolelle kaupunkia ja takaisin toimistolle, ruokakaupan ja päiväkodin kautta kotiin... Olisi hienoa pystyä arjessa liikkumaan enemmän pyörällä tai jalan. Tai miksei myös hyödyntää enemmän julkista liikennettä? Mutta usein liikkumiseen vaikuttavat myös muut ihmiset ja heidän tarpeensa.

Olemme MoveIT-hankkeessa seuranneet muun muassa Uumajassa toteutettua pilottia, jossa Volvon ja Komatsu Forestin työntekijöitä kannustettiin tekemään työmatkat hiilineutraalisti. Yritykset toimivat miesvaltaisella teollisuuden alalla, ja monet työntekijät tulivat autolla töihin – ja usein vieläpä yksin. Tätä käyttäytymistä haluttiin haastaa. Työntekijät saivat ilmaisia bussilippuja, käyttöönsä sähköpyöriä ja kimppakyyteihin kannustettiin. Odotamme mielenkiinnolla mitä tuloksia Merenkurkun toiselta puolelta raportoidaan kokeilusta ja osallistuneiden kokemuksista.

Lihasvoimalla ”kustannuspaikalle” siirtyminen on monella tapaa hyvä vaihtoehto sekä työntekijälle itselleen että työnantajalle. Liikunta auttaa työntekijöitä pysymään terveinä, ja yritykset säästävät niin sairaspoissaolojen vähenemisestä kuin myös siitä, jos parkkipaikkoja on ylläpidettävänä vähemmän. Ympäristöystävällinen liikkuminen on nykypäivää ja monille yrityksille myös selkeä strategia- ja imagokysymys.

Aina erimerkiksi pyöräily ei kuitenkaan ole mahdollista – monet seikat sekä työn luonteesta että yksityiselämän palapelistä johtuen vaikuttavat siihen, että pyörä jää kotiin ja hypätään omaan autoon. Vapaa-aikaa arvostetaan, eikä aina olla halukkaita uhraamaan sitä matkantekoon. Myös totutuista rutiineista poikkeamiseen on korkea kynnys.

MoveIT-hankkeen tavoitteena on pyrkiä nivomaan yhteen erilaisia mahdollisuuksia liikkua hiilineutraalisti Vaasan seudulla, ja samanaikaisesti havainnollistaa kuinka liikkuminen voidaan nähdä palveluna. Liikenne- ja viestintävirasto TRAFICOM määrittelee liikennepalvelun julkiseen tai yksityiseen liikenteeseen liittyväksi palveluksi tai palveluyhdistelmäksi. Kyse on siis sujuvien matkaketjujen rakentamisesta, tai tarkemmin sanottuna eri liikennemuotojen yhdistämisestä sekä tiedon ja digitaalisten palvelujen yhdistämisestä erottamattomaksi osaksi liikennejärjestelmiä.

Oikea ajankohta liikennepalvelujen kehittämiselle on juuri nyt myös meillä. Vaskiluodon alue on suurten muutosten edessä, GigaVaasa-alueen kehittäminen etenee ja Ravilaaksoa suunnitellaan täyttä päätä. Biokaasubussit ovat jo tuttu näky katukuvassa, ja Vaasan kaupungin hiilineutraaliustavoitteet edellyttävät, että jatkamme kestävän liikkumisen ja liikennepalvelujen kehittämistä eri tasoilla.

Kaikki eivät kuitenkaan asu keskustassa, kaikille polkupyörä tai julkinen liikenne ei ole varteenotettava vaihtoehto – näihin liikennepalvelut luovat vaihtoehtoja. Se että MoveIT-hanke kannustaa hiilineutraaliin liikkumiseen, ei tarkoita, että vaadimme yksityisautoilun poistamista. Yritämme löytää ja muodostaa vaihtoehtoja oman auton käytölle – vaihtoehtoja jotka sopivat asuinpaikkaan ja elämäntilanteeseen.

Saanko esittää sinulle haasteen? Näin hyvien kelien kynnyksellä, mieti omaa liikkumistasi. Mitä vaihtoehtoja sinulla on? Mitkä seikat estävät, ettet pysty hyödyntämään kaikkia hiilineutraalin liikkumisen muotoja ja mitä vaaditaan, että selvität nämä esteet?

Kolumni julkaistu Vaasa Insiderissä 25.6.2019

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan seudun henkilöliikenne vähähiilisemmäksi – analyysista eväitä keskusteluun

09.10.2019 | Uutiset
Vaasan seudulla tehdään töitä vähähiilisen liikkumisen eteen. MoveIT – Vähähiiliset liikennepalvelut Vaasan seudulla 2030 -hankkeessa on tavoitteena laatia toimintasuunnitelma vähähiilisten liikkumispalveluiden edistämiseksi seudullamme. Toimintasuunnitelman valmistelun taustaksi julkaistiin nykytila-analyysi Vaasan seudun liikennetavoitteista.
Lue lisää

Huolitsijafoorumissa puhuttiin mahdollisuuksista – ja niitähän on!

08.10.2019 | Uutiset
VASEKin logistiikka-asiantuntijoiden Riitta Björkenheimin ja Anna Måtts-Fransénin järjestämä perinteinen Huolitsijaforum keräsi tuvan täyteen, huolitsijoita, logistiikkatoimijoita sekä laivayhtiöiden ja seudun yritysten ja teollisuuden edustajia.
Lue lisää

Yritykset houkuttelevat Aalto-yliopiston tekniikan opiskelijoita töihin Vaasaan

08.10.2019 | Uutiset
Vaasalaisia työnantajia lähtee yhdessä 25.10. Urakokkareille Otaniemeen Espooseen houkuttelemaan Aalto-yliopiston diplomi-insinööri- ja arkkitehtiopiskelijoita töihin Vaasaan. Mukana ovat Wärtsilä, ABB, YIT, WasaGroup, Wapice, Devatus, TK-Engineering ja Vaasan kaupunki.
Lue lisää

Vaasan seudun tapahtumakalenteri on uudistunut

03.10.2019 | Uutiset
Seudun suurimmat tapahtumakalenterit ovat yhdistyneet voidakseen palvella Vaasan seudun ja koko Pohjanmaan tapahtumankävijöitä ja tapahtumanjärjestäjiä parhaalla mahdollisella tavalla.
Lue lisää