Hiilineutraali liikkuminen hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa

25.06.2019

0542927pPäiväkodin kautta töihin, työpäivän aikana kokoukseen toiselle puolelle kaupunkia ja takaisin toimistolle, ruokakaupan ja päiväkodin kautta kotiin... Olisi hienoa pystyä arjessa liikkumaan enemmän pyörällä tai jalan. Tai miksei myös hyödyntää enemmän julkista liikennettä? Mutta usein liikkumiseen vaikuttavat myös muut ihmiset ja heidän tarpeensa.

Olemme MoveIT-hankkeessa seuranneet muun muassa Uumajassa toteutettua pilottia, jossa Volvon ja Komatsu Forestin työntekijöitä kannustettiin tekemään työmatkat hiilineutraalisti. Yritykset toimivat miesvaltaisella teollisuuden alalla, ja monet työntekijät tulivat autolla töihin – ja usein vieläpä yksin. Tätä käyttäytymistä haluttiin haastaa. Työntekijät saivat ilmaisia bussilippuja, käyttöönsä sähköpyöriä ja kimppakyyteihin kannustettiin. Odotamme mielenkiinnolla mitä tuloksia Merenkurkun toiselta puolelta raportoidaan kokeilusta ja osallistuneiden kokemuksista.

Lihasvoimalla ”kustannuspaikalle” siirtyminen on monella tapaa hyvä vaihtoehto sekä työntekijälle itselleen että työnantajalle. Liikunta auttaa työntekijöitä pysymään terveinä, ja yritykset säästävät niin sairaspoissaolojen vähenemisestä kuin myös siitä, jos parkkipaikkoja on ylläpidettävänä vähemmän. Ympäristöystävällinen liikkuminen on nykypäivää ja monille yrityksille myös selkeä strategia- ja imagokysymys.

Aina erimerkiksi pyöräily ei kuitenkaan ole mahdollista – monet seikat sekä työn luonteesta että yksityiselämän palapelistä johtuen vaikuttavat siihen, että pyörä jää kotiin ja hypätään omaan autoon. Vapaa-aikaa arvostetaan, eikä aina olla halukkaita uhraamaan sitä matkantekoon. Myös totutuista rutiineista poikkeamiseen on korkea kynnys.

MoveIT-hankkeen tavoitteena on pyrkiä nivomaan yhteen erilaisia mahdollisuuksia liikkua hiilineutraalisti Vaasan seudulla, ja samanaikaisesti havainnollistaa kuinka liikkuminen voidaan nähdä palveluna. Liikenne- ja viestintävirasto TRAFICOM määrittelee liikennepalvelun julkiseen tai yksityiseen liikenteeseen liittyväksi palveluksi tai palveluyhdistelmäksi. Kyse on siis sujuvien matkaketjujen rakentamisesta, tai tarkemmin sanottuna eri liikennemuotojen yhdistämisestä sekä tiedon ja digitaalisten palvelujen yhdistämisestä erottamattomaksi osaksi liikennejärjestelmiä.

Oikea ajankohta liikennepalvelujen kehittämiselle on juuri nyt myös meillä. Vaskiluodon alue on suurten muutosten edessä, GigaVaasa-alueen kehittäminen etenee ja Ravilaaksoa suunnitellaan täyttä päätä. Biokaasubussit ovat jo tuttu näky katukuvassa, ja Vaasan kaupungin hiilineutraaliustavoitteet edellyttävät, että jatkamme kestävän liikkumisen ja liikennepalvelujen kehittämistä eri tasoilla.

Kaikki eivät kuitenkaan asu keskustassa, kaikille polkupyörä tai julkinen liikenne ei ole varteenotettava vaihtoehto – näihin liikennepalvelut luovat vaihtoehtoja. Se että MoveIT-hanke kannustaa hiilineutraaliin liikkumiseen, ei tarkoita, että vaadimme yksityisautoilun poistamista. Yritämme löytää ja muodostaa vaihtoehtoja oman auton käytölle – vaihtoehtoja jotka sopivat asuinpaikkaan ja elämäntilanteeseen.

Saanko esittää sinulle haasteen? Näin hyvien kelien kynnyksellä, mieti omaa liikkumistasi. Mitä vaihtoehtoja sinulla on? Mitkä seikat estävät, ettet pysty hyödyntämään kaikkia hiilineutraalin liikkumisen muotoja ja mitä vaaditaan, että selvität nämä esteet?

Kolumni julkaistu Vaasa Insiderissä 25.6.2019

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

02.12.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.
Lue lisää

Lisää käytännönläheisyyttä kiertotalouden kehittämiseen

02.12.2020 | Uutiset
Pohjanmaa kuuluu Suomen kiertotalouden pioneereihin. Nyt maakunnassa laaditaan käytännönläheistä tiekarttaa kiertotalouden kehittämiseksi.
Lue lisää

FysioX -yrittäjiä yhdistävät yhteiset arvot ja visiot – Konkreettinen asiakaspolku menestyskonseptin

01.12.2020 | Uutiset
Yhteiset arvot ja halu luoda itse oma unelmatyöpaikkansa toivat yhteen yrittäjäkollegat Sannamari Ulvisen ja Satu Latvalan kolme vuotta sitten. He olivat työskennelleet fysioterapeutteina ja ryhmäliikunnanohjaajina samassa työpaikassa usean vuoden ajan, ja kun uudelleenjärjestelyt tulivat siellä ajankohtaisiksi, oli aika kypsä oman yrityksen perustamiselle.
Lue lisää

Prestige Car Centeristä valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä 2020

25.11.2020 | Uutiset
Suomen Uusyrityskeskukset ry:n (SUK) valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2020 on valittu autoliike Prestige Car Center Oy:n vaasalaisyrittäjä Rasmus Lönnqvist. Kunniamaininnat annettiin Savonlinnassa toimivan Laitaatsillan Telakka Oy:n ja Hämeenlinnan kupeessa, Hattulassa, toimivan Taikakeppari Oy:n yrittäjille.
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

25.11.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

Verkkotapahtumille parempaa näkyvyyttä maksuttomien tapahtumakalenterien kautta

19.11.2020 | Uutiset
Koronapandemia on pakottanut monet tapahtumanjärjestäjät ajattelemaan asioita uusiksi. Fyysisten tapahtumien sijaan yhä suurempi osa tapahtumista järjestetään digitaalisesti verkossa. Useimmat meistä viettävät yhä enemmän aikaa kotona. Tarvitaan myös tapahtumia, joihin voi osallistua altistamatta itseään suurille ihmismassoille.
Lue lisää

Yritysneuvojalta kysyttyä: Kannattaako yritykselle ostaa auto vai käyttää omaa autoa?

19.11.2020 | Uutiset
Kun yrittäjä on aloittanut toimintansa, alkaa auton mittariin kertyä kilometrejä: noudetaan tavaraa, ajetaan asiakkaan luo, lähdetään koulutukseen. Kannattaako yrittäjän tehdä nämä matkat omalla autolla vai kannattaako yritykselle ostaa oma auto?
Lue lisää

Yrityksen hinta on aina ostajan ja myyjän välinen sopimus

17.11.2020 | Uutiset
Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarisarjan toisessa osassa keskityttiin yrityksen arvonmääritykseen. Noogan asiantuntijat Monika Ahlskog ja Ville Hautala muistuttivat, ettei ole olemassa kahta samanlaista yritystä tai ostajaa, joten ei myöskään ole kahta samanlaista omistajanvaihdosprosessia.
Lue lisää