Hiilineutraali liikkuminen hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa

25.06.2019

0542927pPäiväkodin kautta töihin, työpäivän aikana kokoukseen toiselle puolelle kaupunkia ja takaisin toimistolle, ruokakaupan ja päiväkodin kautta kotiin... Olisi hienoa pystyä arjessa liikkumaan enemmän pyörällä tai jalan. Tai miksei myös hyödyntää enemmän julkista liikennettä? Mutta usein liikkumiseen vaikuttavat myös muut ihmiset ja heidän tarpeensa.

Olemme MoveIT-hankkeessa seuranneet muun muassa Uumajassa toteutettua pilottia, jossa Volvon ja Komatsu Forestin työntekijöitä kannustettiin tekemään työmatkat hiilineutraalisti. Yritykset toimivat miesvaltaisella teollisuuden alalla, ja monet työntekijät tulivat autolla töihin – ja usein vieläpä yksin. Tätä käyttäytymistä haluttiin haastaa. Työntekijät saivat ilmaisia bussilippuja, käyttöönsä sähköpyöriä ja kimppakyyteihin kannustettiin. Odotamme mielenkiinnolla mitä tuloksia Merenkurkun toiselta puolelta raportoidaan kokeilusta ja osallistuneiden kokemuksista.

Lihasvoimalla ”kustannuspaikalle” siirtyminen on monella tapaa hyvä vaihtoehto sekä työntekijälle itselleen että työnantajalle. Liikunta auttaa työntekijöitä pysymään terveinä, ja yritykset säästävät niin sairaspoissaolojen vähenemisestä kuin myös siitä, jos parkkipaikkoja on ylläpidettävänä vähemmän. Ympäristöystävällinen liikkuminen on nykypäivää ja monille yrityksille myös selkeä strategia- ja imagokysymys.

Aina erimerkiksi pyöräily ei kuitenkaan ole mahdollista – monet seikat sekä työn luonteesta että yksityiselämän palapelistä johtuen vaikuttavat siihen, että pyörä jää kotiin ja hypätään omaan autoon. Vapaa-aikaa arvostetaan, eikä aina olla halukkaita uhraamaan sitä matkantekoon. Myös totutuista rutiineista poikkeamiseen on korkea kynnys.

MoveIT-hankkeen tavoitteena on pyrkiä nivomaan yhteen erilaisia mahdollisuuksia liikkua hiilineutraalisti Vaasan seudulla, ja samanaikaisesti havainnollistaa kuinka liikkuminen voidaan nähdä palveluna. Liikenne- ja viestintävirasto TRAFICOM määrittelee liikennepalvelun julkiseen tai yksityiseen liikenteeseen liittyväksi palveluksi tai palveluyhdistelmäksi. Kyse on siis sujuvien matkaketjujen rakentamisesta, tai tarkemmin sanottuna eri liikennemuotojen yhdistämisestä sekä tiedon ja digitaalisten palvelujen yhdistämisestä erottamattomaksi osaksi liikennejärjestelmiä.

Oikea ajankohta liikennepalvelujen kehittämiselle on juuri nyt myös meillä. Vaskiluodon alue on suurten muutosten edessä, GigaVaasa-alueen kehittäminen etenee ja Ravilaaksoa suunnitellaan täyttä päätä. Biokaasubussit ovat jo tuttu näky katukuvassa, ja Vaasan kaupungin hiilineutraaliustavoitteet edellyttävät, että jatkamme kestävän liikkumisen ja liikennepalvelujen kehittämistä eri tasoilla.

Kaikki eivät kuitenkaan asu keskustassa, kaikille polkupyörä tai julkinen liikenne ei ole varteenotettava vaihtoehto – näihin liikennepalvelut luovat vaihtoehtoja. Se että MoveIT-hanke kannustaa hiilineutraaliin liikkumiseen, ei tarkoita, että vaadimme yksityisautoilun poistamista. Yritämme löytää ja muodostaa vaihtoehtoja oman auton käytölle – vaihtoehtoja jotka sopivat asuinpaikkaan ja elämäntilanteeseen.

Saanko esittää sinulle haasteen? Näin hyvien kelien kynnyksellä, mieti omaa liikkumistasi. Mitä vaihtoehtoja sinulla on? Mitkä seikat estävät, ettet pysty hyödyntämään kaikkia hiilineutraalin liikkumisen muotoja ja mitä vaaditaan, että selvität nämä esteet?

Kolumni julkaistu Vaasa Insiderissä 25.6.2019

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Verkkokauppa pelasti kriisissä

04.08.2020 | Uutiset
Laihialaisessa pihapiirissä, keskellä maalaisidylliä sijaitsee Kotopuoti, jota Marjo Niemelä on pyörittänyt nyt kahden vuoden ajan. Viime kevääseen asti hän toimi osa-aikaisena yrittäjänä ja oli päivätöissä kunnallisessa päivähoidossa. Oltuaan jonkin aikaa vuorotteluvapaalla, Marjo päätti ryhtyä kokopäiväiseksi yrittäjäksi ja keskittyä sataprosenttisesti unelmatyöhönsä sisustamisen ja asiakaspalvelun parissa.
Lue lisää

Logistiikan ja liikennepalvelujen kehittäminen palaa täyteen vauhtiinsa

03.08.2020 | Uutiset
Projektipäällikön/logistiikka-asiantuntijan tehtävään jo keväällä valittu VTM Matias Båsk aloittaa sijaisuutensa Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKilla tänään. Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä työskentelevä Båsk on jäänyt virkavapaalle työstään Mustasaaren kunnan elinkeinopäällikkönä ja tulee toimimaan logistiikka-asiantuntijana ja MoveIT-projektissa projektipäällikön sijaisena 3.8.2020–31.7.2021.
Lue lisää

Parturoitavat palasivat - Julia Peltomäellä riittää taas asiakkaita vaikean kevään jälkeen

31.07.2020 | Uutiset
Julia Peltomäki toimii yksinyrittäjänä Vaasan keskustassa sijaitsevassa Basement Barbers -parturi-kampaamossa. Hän on työskennellyt parturi-kampaajana nyt 2,5 vuoden ajan. -Olen ollut tuolivuokralla Basement Barbersissa nyt vuoden päivät, eli olen käytännössä yksinyrittäjä. Viihdyn työssäni erittäin hyvin! Olen aina ollut käsityöihminen ja halunnut tehdä luovaa työtä, jossa näkee työnsä tuloksen heti. Lisäksi työkaverini sekä asiakkaani ovat aivan ihania, Peltomäki kertoo iloisesti.
Lue lisää

Tuki yksinyrittäjälle

31.07.2020 | Uutiset
Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemiasta johtuen. Päätökset yksinyrittäjien tuen maksamisesta tehdään yrityksen YTJ-rekisterin mukaisessa kotikunnassa (Vaasa, Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Korsnäs, Laihia ja Isonkyrö).
Lue lisää

Päivittyvä seuranta: Koronatilanne ja yritykset - hyödyllistä tietoa

31.07.2020 | Uutiset
Kokoamme tälle sivulle hyödyllistä tietoa koronatilanteesta alueemme yritysten näkökulmasta. Sivua päivitetään jatkuvasti.
Lue lisää

E Nyman Designille koitti työntäyteinen kesä hiljaisen koronakevään jälkeen

23.07.2020 | Uutiset
Elin Nyman työskentelee yksinyrittäjänä graafisen suunnittelun parissa. Hänen tehtävänsä graafikkona on esittää visuaalisesti viesti asiakkaansa tuotteen tai palvelun takana.
Lue lisää

Koivulahtelaisen kukkakaupan toiminta elävöitymässä koronakriisin jälkeen

16.07.2020 | Uutiset
Ellinor Lundström perusti 22-vuotiaana oman kukkakaupan Koivulahteen. Lundströmillä on myynnissä kukkakaupassaan Nigellas blommor och presenter muun muassa leikkokukkia, ruukkukasveja ja hautajaiskimppuja. Hänellä on myynnissä myös erilaisia leluja ja koriste-esineitä, kuten hänen itsetekemiään kortteja ja koruja sekä posliinienkeleitä ja nalleja, jotka sopivat ostettavaksi lahjaksi erilaisiin tilaisuuksiin.
Lue lisää

Vasco Borralho puhaltaa uutta elämää Löfmarkin lihakauppaan

07.07.2020 | Uutiset
Carita Löfmark päätti terveyssyistä lopettaa Kauppahallissa toimineen lihakauppansa vuodenvaihteessa. Yritystoiminta laitettiin myyntiin, ja nyt on vihdoin varmistunut, että pidetty lihakauppa saa jatkajan. Vasco Borralhosta, joka on alun perin kotoisin Portugalista, mutta maalahtelainen jo 12 vuoden ajan, tulee uusi yrittäjä Kauppahalliin.
Lue lisää