Hiilineutraali liikkuminen hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa

25.06.2019

0542927pPäiväkodin kautta töihin, työpäivän aikana kokoukseen toiselle puolelle kaupunkia ja takaisin toimistolle, ruokakaupan ja päiväkodin kautta kotiin... Olisi hienoa pystyä arjessa liikkumaan enemmän pyörällä tai jalan. Tai miksei myös hyödyntää enemmän julkista liikennettä? Mutta usein liikkumiseen vaikuttavat myös muut ihmiset ja heidän tarpeensa.

Olemme MoveIT-hankkeessa seuranneet muun muassa Uumajassa toteutettua pilottia, jossa Volvon ja Komatsu Forestin työntekijöitä kannustettiin tekemään työmatkat hiilineutraalisti. Yritykset toimivat miesvaltaisella teollisuuden alalla, ja monet työntekijät tulivat autolla töihin – ja usein vieläpä yksin. Tätä käyttäytymistä haluttiin haastaa. Työntekijät saivat ilmaisia bussilippuja, käyttöönsä sähköpyöriä ja kimppakyyteihin kannustettiin. Odotamme mielenkiinnolla mitä tuloksia Merenkurkun toiselta puolelta raportoidaan kokeilusta ja osallistuneiden kokemuksista.

Lihasvoimalla ”kustannuspaikalle” siirtyminen on monella tapaa hyvä vaihtoehto sekä työntekijälle itselleen että työnantajalle. Liikunta auttaa työntekijöitä pysymään terveinä, ja yritykset säästävät niin sairaspoissaolojen vähenemisestä kuin myös siitä, jos parkkipaikkoja on ylläpidettävänä vähemmän. Ympäristöystävällinen liikkuminen on nykypäivää ja monille yrityksille myös selkeä strategia- ja imagokysymys.

Aina erimerkiksi pyöräily ei kuitenkaan ole mahdollista – monet seikat sekä työn luonteesta että yksityiselämän palapelistä johtuen vaikuttavat siihen, että pyörä jää kotiin ja hypätään omaan autoon. Vapaa-aikaa arvostetaan, eikä aina olla halukkaita uhraamaan sitä matkantekoon. Myös totutuista rutiineista poikkeamiseen on korkea kynnys.

MoveIT-hankkeen tavoitteena on pyrkiä nivomaan yhteen erilaisia mahdollisuuksia liikkua hiilineutraalisti Vaasan seudulla, ja samanaikaisesti havainnollistaa kuinka liikkuminen voidaan nähdä palveluna. Liikenne- ja viestintävirasto TRAFICOM määrittelee liikennepalvelun julkiseen tai yksityiseen liikenteeseen liittyväksi palveluksi tai palveluyhdistelmäksi. Kyse on siis sujuvien matkaketjujen rakentamisesta, tai tarkemmin sanottuna eri liikennemuotojen yhdistämisestä sekä tiedon ja digitaalisten palvelujen yhdistämisestä erottamattomaksi osaksi liikennejärjestelmiä.

Oikea ajankohta liikennepalvelujen kehittämiselle on juuri nyt myös meillä. Vaskiluodon alue on suurten muutosten edessä, GigaVaasa-alueen kehittäminen etenee ja Ravilaaksoa suunnitellaan täyttä päätä. Biokaasubussit ovat jo tuttu näky katukuvassa, ja Vaasan kaupungin hiilineutraaliustavoitteet edellyttävät, että jatkamme kestävän liikkumisen ja liikennepalvelujen kehittämistä eri tasoilla.

Kaikki eivät kuitenkaan asu keskustassa, kaikille polkupyörä tai julkinen liikenne ei ole varteenotettava vaihtoehto – näihin liikennepalvelut luovat vaihtoehtoja. Se että MoveIT-hanke kannustaa hiilineutraaliin liikkumiseen, ei tarkoita, että vaadimme yksityisautoilun poistamista. Yritämme löytää ja muodostaa vaihtoehtoja oman auton käytölle – vaihtoehtoja jotka sopivat asuinpaikkaan ja elämäntilanteeseen.

Saanko esittää sinulle haasteen? Näin hyvien kelien kynnyksellä, mieti omaa liikkumistasi. Mitä vaihtoehtoja sinulla on? Mitkä seikat estävät, ettet pysty hyödyntämään kaikkia hiilineutraalin liikkumisen muotoja ja mitä vaaditaan, että selvität nämä esteet?

Kolumni julkaistu Vaasa Insiderissä 25.6.2019

 

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Hankkeet ja kaikki muut turhuudet

14.02.2020 | Uutiset
Välillä sekä minä että muut kehittämishankkeiden parissa työskentelevät saamme kuulla kommentteja hankkeiden tyhjänpäiväisyydestä tai siitä, miten rahaa laitetaan turhuuteen erilaisissa projekteissa. Ja usein kritisoija on se, joka ei – kutsuista huolimatta – koskaan osallistu hankkeen rahoituksella järjestettyihin maksuttomiin tapaamisiin, koulutuksiin, seminaareihin tai muuhun toimintaan, joka on suunniteltu juuri hänen toimialansa yrittäjiä varten.
Lue lisää

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös uusyrityskeskuksissa

14.02.2020 | Uutiset
Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Niin vastakunnallisesti kuin Vaasan seudullakin erottui erityisesti kaksi ilmiötä: kevytyrittäjyyden suosio sekä maahanmuuttajien yrittäjyysinto.
Lue lisää

Ilmastoasiat entistä vahvemmin esillä EnergyWeekillä

12.02.2020 | Uutiset
Vaasa EnergyWeekin järjestelyt ovat kiivaimmassa vaiheessa, sillä maaliskuun 16.–19. päivä Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman rekisteröityminen on auennut vuoden alussa, ja paikalle odotetaan yli 4 600 osallistujaa.
Lue lisää

Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa

12.02.2020 | Uutiset
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Lue lisää

Meri, energia, intohimo – täydellinen muisto yhteistyökumppanille

07.02.2020 | Uutiset
Mitä antaa yritysvieraalle tai yhteistyökumppanille lahjaksi? Lahja ei voi olla mitään juotavaa tai muuten lentokoneessa vaikeasti kuljetettavaa. Lahjan olisi oltava jotain, joka olisi vaasalaista ja paikallista, mutta kuitenkin ihan kaikille sopivaa. Lahja ei saisi mennä vanhaksi varastossa, sillä niitä pitää olla tietysti aina saatavilla, yllätysvieraillekin.
Lue lisää

Comtec investoi uuteen konekantaan

04.02.2020 | Uutiset
Yrityksen konekannan kehittäminen ja päivittäminen vaatii monella alalla suuria investointeja. Yrittäjä Kaj Wik, joka omistaa muun muassa Comtec SMD Technique Oy Ab:n oli viime vuonna investointiprosessin edessä ja kääntyi VASEKin puoleen saadakseen apua, kun oli aika täyttää investointitukihakemukset.
Lue lisää

Varaudu kaikkeen, laita asiakirjat kuntoon

27.01.2020 | Uutiset
Äkillinen sairaskohtaus, avioero, reklamaatiokiista asiakkaan kanssa, sukset ristissä yhtiökumppanin kanssa. Ikäviä tilanteita kaikki, eikä ikäviä tilanteita aina voi täysin välttää. Mutta niihin voi ja ehdottomasti kannattaa varautua parhaalla mahdollisella tavalla. Asiantuntijan avulla.
Lue lisää

Elisa Havuselasta Isännöintipalvelu Hissan uusi omistaja

24.01.2020 | Uutiset
Vuoden vaihteessa toteutui pitkään suunniteltu ja hyvin valmisteltu omistajanvaihdos vuonna 1983 perustetussa vaasalaisyrityksessä Isännöintipalvelu Hissa Oy:ssä. Omistaja Juha Hissa, joka pyöritti yritystä 20 vuoden ajan, luovutti omistajuuden Elisa Havuselalle ja jatkaa itse osa-aikaisena työntekijänä yrityksessä.
Lue lisää