Vasas sommar ger vingar ut i världen och tillbaka

25.05.2012

Får det vara en semester i det vackra Köpenhamn? Drygt en timme ifrån oss väntar också ett annorlunda Europa i Riga. Eller hur skulle det vara med en kvällspromenad i Stockholms Gamla Stan, det får dig säkert att glömma vardagsbekymren! I sommar är det liv och rörelse på Vasas himmel: från flygfältet får du vingar till över 200 destinationer ut i världen via direktförbindelser till fyra olika huvudstäder. Speciellt trevligt är att vi även kan ta mot gäster från utlandet lättare än förut tack vare de förbättrade förbindelserna.

På Vasa flygplats operarar redan ett stort antal flygbolag som transporterar passagerare till bland annat fyra europeiska huvudstäder.

Köpenhamn är sött!

Köpenhamn kröner Vasas flygförbindelser, en viktig prick över i:et. Tidtabellerna är kundvänliga för både fritids- och företagsresenärer.

Harri Putkistos arbete är att marknadsföra Danmark som turistdestination för finländare. Han är VisitDenmarks konsult, med ansvar för Finlands marknad och i bakfickan har han ett dussintal orsaker till varför man ska besöka Köpenhamn. Den avslappnade sommarstaden har ett enormt utbud och en mysig kultur.

– Köpenhamn har fina slott, gallerier och teatrar. Många hyr en cykel och studerar staden ur ett cykelperspektiv. Nyhavn och Vesterbro är trendiga stadsdelar, där folk tycker om att tillbringa sin tid, njuta av god mat och följa det lokala livet.

Efter Stockholmsboomen har Köpenhamn börjat locka allt mer. Putkisto tycker att Danmark har en mera avslappnad livsstil och en mer kontinental kultur som erbjuder mycket att se och göra för turister av alla slag.

– Barnfamiljer kan exempelvis njuta av den berömda Tivolin, och gågatan Strǿget erbjuder ett brett utbud av varierande shoppingmöjligheter, bland annat i de fina modehusen.

Ofelia Beach - ett nytt urbant loungeområde i anknytning till Det Kongelige Teater.

Sommarflyg med lågbudget 

Från Vasa flyger också ett stort antal lågprisflyg, till exempel Air Baltics flyg till Riga och Umeå. Norwegians lågprisflygförbindelse till Stockholm, som flyger på fredagar och måndagar, är Vasa flygfältets färskaste nyhet. Från Riga och Stockholm erbjuds flera möjligheter på rimlig prisnivå; från båda städerna kan resenären fortsätta med förmånliga flygpriser till ett stort antal destinationer över hela världen.

Mellan Riga och Vasa erbjuds fyra turer i veckan. Utifrån tidigare erfarenhet förväntas sommaren blir ruttens bästa säsongstid. Riga är en bit av det annorlunda Europa, där nordlig, östlig och västlig kultur möts. Stadsbilden utstrålar medeltida atmosfär och man kan avnjuta sin semesterdag till exempel i kvarterens små butiker, museer och livliga caféer.

Ankommande flyg har skärgårdsturister med sig

Förbättrade flygförbindelser ökar internationell turism också till Vasa. Erkki Laakso, verksamhetsledare för Österbottens turism, säger att i synnerhet svenskar och tyskar alltid har varit ivriga Vasabesökare.

– Vi kom nyligen från en mässa i Stockholm, och i sommar kan vi förvänta oss en hel del turister därifrån igen. Det kom som en överraskning för nästan alla att man kan ta flyget från Arlanda till Vasa fyra gånger per dag.

Österbottens turisms verksamhetsledare Erkki Laakso önskar de internationella sommargästerna välkomna till hotellen i Vasa.

Följande steg är att öka marknadsföringsinsatserna för Köpenhamn. Därifrån vågar man förvänta sig nya gäster tack vare de goda flygförbindelserna. På hösten kommer Laakso att åka runt till olika resebyråer i Danmark tillsammans med sina samarbetspartners. Dessa resebyråer kan ännu ses som jungfrumark, sett ur ett marknadsföringsperspektiv.

I Vasaregionen lockar speciellt skärgården internationella gäster. Allt flera turister söker sig till exotisk inkvartering i stugor i stället för hotellen i centrum. Laakso vet att utländska gäster alltid är mycket entusiastiska över regionen; här i regionen får vi beröm för vår vänlighet och våra språkkunskaper.
– Regionens tvåspråkighet är ett stort trumfkort när man lockar svenskar och danskar!

"Use it or lose it"

I maj, juni och juli flyger ett stort antal charterflyg från hemmaplan till olika delar av världen. När man ser på flygbolagens avgående och ankommande flyg på Finavias webbplats, ser man att Vasa flygplats förbindelser är som bäst i sommar. VASEKs projektchef Riitta Björkenheim har orsak att vara nöjd.

Från Vasa flygplats avgår fyra flygplan till Arlanda varje vardag.

– Jag är mycket nöjd med resultaten. Samtidigt måste man vara realistisk: förbindelserna finns endast kvar om det finns tillräckligt med passagerare. Ett gammalt ordspråk i flygbranschen säger: use it or lose it, säger hon och ler.

 

 

Text: Anni Kiviniemi, Viestintätoimisto Winglet
Bilder: Anni Kiviniemi, Viestintätoimisto Winglet och Kim Wyon/Visit Denmark

 



‹ Gå till "Nyheter"

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera