SUP-paddling erbjuder varierande möjligheter

12.07.2017

Ville Kasari suppailu

Eftersom hela kroppen jobbar när man ståpaddlar, så blir det inte kallt ens vid kyligt väder, säger Ville Kasari.

SUP-paddling, eller ståpaddling, är en populär hobby speciellt om sommaren. En av orsakerna till att sporten blivit så populär är mångsidigheten. På brädan kan du köra ett ordentligt träningspass eller så bara njuta av naturen en sommardag. Vid SUP-paddling står man på en surfbräda och paddlar med en lång paddel. Förkortningen SUP kommer också från orden stand up paddleboarding.

– När man ståpaddlar, så får kroppens såväl stora som små muskler jobba. Eftersom hela kroppen jobbar när man ståpaddlar, så blir det inte kallt ens vid kyligt väder, berättar SUP-paddlingsinstruktör Ville Kasari från Vasa SUP Station.

Enligt Kasari behöver man inte oroa sig för att falla i vattnet, för risken att trilla i är liten. De stabila SUP-brädorna är nybörjarvänliga.
– Det är kanske bara en av tjugo som faller i. Trots att ingen vill falla i vattnet när man paddlar, så badar de flesta i alla fall efter ståpaddlingen, säger Kasari leende.

SUP-säsongen sträcker sig långt in på hösten

Vasa SUP Station ordnar bland annat ledda SUP-timmar samt hyr ut brädor. Förutom femton vanliga SUP-brädor har man två gruppbrädor som har plats för fyra till fem ståpaddlare.

SUP-paddling är ett populärt programinslag på tyky-dagar samt svensexor och möhippor. Vanligtvis är det en grupp på 8–12 personer som kommer för att ståpaddla. De äldsta deltagarna har varit över 70 år.

suplauta kuvaDe stabila SUP-brädorna är nybörjarvänliga.

Enligt Kasari är det enkelt att börja med sporten. Det finns inga fysiska krav för att kunna ståpaddla, men man har god hjälp av en bra koordinationsförmåga. Var och en börjar på sin egen nivå.

SUP-säsongen börjar i april-maj och pågår till långt in på hösten. De mest passionerade utövarna beger sig ut på vattnet genast när isen farit och håller på tills isen lägger sig igen. Med hjälp av en våtdräkt håller man sig varm även vid kallt väder. Blåsigt väder kan dock vara ett hinder för att ståpaddla.
– Nybörjaren har svårt att få brädan att röra sig framåt om det blåser. För den mera erfarna är blåsten bara ett farthinder, säger Kasari.

Yoga på SUP-brädan

Första gången Kasari såg SUP-paddling var i Australien år 2008. Vanlig surfing var bekant för honom sedan tidigare. Vasa SUP Station grundades 2015 och Kasari driver verksamheten tillsammans med Ville Rinta och Jenna Tuominen. Strandverksamheten såsom ledda lektioner är i huvudsak Kasaris ansvar.

I de tjänster som SUP Station erbjuder ingår bl.a. guidade ståpaddlingsturer i havsbandet och yoga på SUP-bräda. Det rörliga underlaget gör att yogan blir mera utmanande. Dessutom har SUP Station en butik där man säljer kläder från Asenne, solglasögon samt SUP- och surfbrädor.

supstation kuva2

Vasa SUP Station håller öppet varje dag kl. 12–20 beroende på väder. I juli har man vid behov även förlängda öppettider.

Text och bild: VASEK

Översättning: Rainer Ahlvik, Lingvafix Communications



‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera