Restaurering av gamla hus fascinerar

08.04.2014

Både nybyggen och sanering av gamla hus sysselsätter Ingenjörsbyrån Mathias Smeds tre planerare och tio timmermän. Byråns pågående byggprojekt är egnahemshus, parhus och radhus i exempelvis Vasa centrum, Solf och Kristinestad. Verkställande direktören Mathias Smeds har drivit ingenjörsbyrån i nästan 14 år. Han brinner speciellt för renovering av gamla hus, eftersom projekten erbjuder utmaningar.
- Visst är det roligt att vara med och förverkliga kundernas drömmar genom att bygga nya hus åt dem, men jag kommer alltid att vara fascinerad över gamla hus. Det är nästan magiskt att renovera ett gammalt hus, då byggprocessen ofta kräver en hel del kreativa lösningar. Då man sedan stiger in i det färdiga huset finns där alltid en mysighet man nästan kan ta på, beskriver han.

På Stationsgatan i Vasa centrum står en bageribyggnad från 1871, vars fasad skyddats av Museiverket. Enligt Smeds slutade bageriverksamheten där för över 70 år sedan och sedan dess har huset använts som bostadshus. Då Ingenjörsbyrån Mathias Smeds tog sig an saneringen av bageriet och en annan byggnad från år 1900 på samma tomt, fick Smeds ett projekt i hans smak.

Mathias Smeds och Mauritz Knuts utanför bageribyggnaden från 1871, vars fasad skyddats av Museiverket.

- Vi måste fundera kring byggnadernas energiåtgång, men samtidigt kan vi isolera de gamla stockväggarna endast så mycket som är vettigt. Som värmesystem valde vi fjärrvärme. Väggarna isoleras invändigt med cellulosaisolering, vilket är en lösning som passar bra exempelvis för gamla stockväggar, förklarar Smeds.

Samarbete är a och o inom alla branscher

Smeds är glad över att byggbranschen uppmärksammas via projektet ”Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen”. Han är av åsikten att samarbete är a och o inom alla branscher, och enligt honom främjar projektet just samarbete.
- Man kan inte konstant hålla på med bara sitt för då utvecklas man inte. Det är bra att träffa andra inom branschen och växla tankar med dem. Det är fint att det ordnas olika kurser och tillfällen för vår bransch, även om vi inte har möjlighet att delta i alla, vet Smeds.

Han och byråns planerare Torsten Svahn deltog i Energicertifikat -kursen som ordnades via Energieffektivt byggande -projektet i september. Smeds berättar att kursen gav en helhetsbild över vad kursdeltagarna bör läsa på innan de skriver Energicertifikat -tentamen. Nu får både Smeds och Svahn göra upp energicertifikat för byggnader.


Timmermannen Rolf Thors är expert på att restaurera gamla kakelugnar.

På önskelistan inför framtiden har Smeds två kursförslag: saneringskurs och en kurs för bedömning av byggnaders energieffektivitet. Knuts lovar att lägga önskemålen bakom örat och berättar att en kurs som bland annat behandlar brandbestämmelser är på kommande i april.
- Vad bra, det behöver vi! gläds Smeds.

Mathias Smeds berättar att bageribyggnadens gamla stockar är i sämre skick än han trott, men de går att rädda.



‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera