Mera kunder och kontakter hos VASEK och Startia

15.12.2010

Pressmeddelande 15.12.2010

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia har igen - andra året i följd - haft ett rekordår gällande antalet kunder samt grundade nyföretag. Startias direktör Tommi Virkama berättar att mellan januari och slutet av november har 400 nya kunder med sina affärsidéer besökt Startias nyföretagsrådgivning. - Under år 2009 besökte 420 nya kunder Startia, så det rekordet kommer vi att slå före årsskiftet!

Startias kunder har enligt statistiken grundat under årets nio första månader till och med 178 nya företag så antalet grundade företag var då fler än hela 2009. I relation till antalet kunder och affärsidéer är procentandelen grundade företag större än förra året. Enligt Virkamas beräkningar kommer antalet grundade företag vara ungefär 220 stycken före slutet av år 2010. - De här företagarna har skapat cirka 300 nya arbetsplatser, det betyder att de har sysselsatt sig själva men också andra, tillägger Virkama.

Enligt Tommi Virkama kan den ekonomiska nedgångens påverkan fortfarande ses i Startia. - Den ekonomiska nedgången och den osäkra tiden var för de flesta den sista knuffen, som satte fart på beslutet att bli företagare och på det sättet sysselsätta sig själv. - Antalet affärsidéer och nya kunder i Startia har fördubblats under de tre senaste åren och det betyder att människorna har hittat platsen där de får avgiftsfri rådgivning och på det sättet hjälp med att undvika sådana felbedömningar som lätt går att göra, gläder sig Virkama. - För många är Startia också en plats där de kan testa sin affärsidé med företagsrådgivaren och inse att deras planer och förutsättningar för företagandet är ok, fortsätter Virkama.

VASEKs företagsrådgivare har också haft bråttom, för de har under perioden januari till slutet av november haft sammanlagt 3 417 kontakter med olika företags representanter. Företagsrådgivarna är i kontakt med företag per telefon, via e-post samt i samband med företagsbesök. Antalet företagskontakter har ökat med cirka 15 %. Under samma tidsperiod år 2009 var antalet kontakter 2 975.

Man ansökte också om mera företagsstöd än i fjol. Under det här året har företag med hjälp av VASEK ansökt om företagsstöd för sammanlagt 1 731 408 euro till investeringar värda 6 890 137 euro. Enligt chefen för företagstjänster Kjell Nydahl har eurobeloppen i ansökningarna minskat medan antalet ansökningar har vuxit med cirka 20 stycken jämfört med i fjol.

- Bolagets centrala läge på Nedre torget har klart ökat VASEKs och Startias kundantal, och samarbetspartners som banker, försäkringsbolag, skatteförvaltning samt ELY-centralen har allt oftare skickat kunder till Startia och till VASEKs företagsrådgivare, berättar Nydahl. - I möten med nyföretagscentralerna i Finland har det klart kommit fram hur nyföretagscentralernas kunnande och expertis uppskattas ännu mera än tidigare, tillägger Virkama.

Närmare uppgifter
Chef för företagstjänster, Kjell Nydahl
050 368 26 86

Startias direktör, Tommi Virkama
0400 919 361

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK är ett närings- och utvecklingsbolag som ägs av kommunerna i Vasaregionen. Bolagets huvuduppgifter är näringslivsrådgivning, regionutveckling och marknadsföring av regionen. VASEK samarbetar intensivt med näringslivet, kommunerna och utbildningssektorn med målet att stärka regionens konkurrenskraft.

Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, som verkar som en del av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, erbjuder nyföretagare konfidentiell och avgiftsfri rådgivning.



‹ Gå till "Nyheter"

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera