Kurs i energieffektivt byggande erbjuder en rejäl dos av energikunnande

04.04.2013

I januari 2013 startade en kurs i energieffektivt byggande i Vasa. Utbildningen ordnas i samarbete med Vasaregionens

Utveckling Ab VASEK, Vasa vuxenutbildningscenter VAKK, Vasa yrkeshögskola VAMK och Yrkeshögskolan Novia. Kursen är en del av Protek-projektet som är finansierat av EU. Målgruppen för kursen är områdets byggherrar, planerare, entreprenörer, arbetsledare och övervakare.

Kursen är uppdelad på 5 dagar och hålls en dag per månad fram till maj. Den första utbildningsdagen hölls 29.1 och VAMK:s överlärare Tapani Hahtokari talade om byggandets kvalitet, byggnadsfysik och byggnaders klimatskal samt grunderna i energieffektivt byggande.

Den andra utbildningsdagen hölls 4.3 av Mika Vuolle från Equa Simulations Finland Oy och behandlade byggnaders energiprestanda, beräkning av E-tal, energieffektiv husteknik och byggnaders ventilation (byggbestämmelsesamlingens del D3).

Den tredje utbildningsdagen hölls 2.4 och behandlade olika alternativ av förnybara energikällor för uppvärmning av byggnader. Anders Wikberg från Skogscentralens bioenergiavdelning presenterade olika former av träbaserade uppvärmning i form av ved-, pellets- och flisförbränning. Håkan Nylund från Energiingenjörerna Stagnäs & Nylund Ab redovisade olika varianter av värmepumpar och deras användningsområden. Timo Jodat från Jodat Ympäristöenergia Oy undervisade om solenergins teknik, konstruktion och montering. Ari-Jussi Uunila från Roaming Oy gick igenom sol- och vindkraft.

Efter teoridelen för den tredje undervisningsdagen hade Ari-Jussi Uunila ordnat med ett besök hos Vacon där han har varit med och monterat ca 400 m2 solpaneler på fastighetens tak. Sami Pesonen från Vacon förevisade panelerna som tillsammans producerar 55 kW elström. Elen som anläggningen produceras används i sin helhet av Vacon, men det är inte enbart av sparskäl som Vacon monterat solpanelerna. Med helhetsinvesteringens återbetalningstid på ca 40 år så skulle det inte vara en vettig investering berättar Sami Pesonen. Orsaken till att Vacon förverkligat en panelinstallation är i produktutvecklingssyfte. Solpanelerna är kopplade till ett laboratorium där Vacon utvecklar sitt VACON 8000 SOLAR 10-1200 kW system. Systemet har hög effektivitets- och pålitlighetsgrad, är lätt och snabbt att installera och kan kopplas till Vacons fjärrstyrda övervakning.

Ännu återstår två utbildningsdagar av kursen. Den fjärde utbildningsdagen hålls av Thomas Greindl från Sweco Architects. Thomas är arkitekt och diplomingenjör och expert inom passivt, hållbart och ekologiskt byggande. Den femte och sista dagen behandlar energieffektivt reparationsbyggande och hålls av Piia Sormunen, överlärare från yrkeshögskolan Metropolia.

På kursen deltar ca 11 organisationer och företag, och i medeltal har ca 25 personer deltagit per dag.

Närmare uppgifter
Mauritz Knuts
050 306 8419



‹ Gå till "Nyheter"

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera