Kamratstöd och en samtalspartner är aldrig fel

29.09.2015

En företagsmentor är varken konsult, gratis arbetskraft eller någon tillfällig nödlösning. Företagsmentorn är en ledsagare, med kunnande och erfarenhet inom affärsvärlden, och fungerar som företagarens samtalspartner och bollplank.

IMG 1887 600px

I Österbotten verkar för närvarande 75 företagsmentorer, varav cirka femtio mera aktivt, som ledsagare för Kust-Österbottens företagare. Mätt i tid uppgår mötena mellan mentorerna och företagarna i Österbotten under ett år till hela 1 000 timmar. KÖF:s koordinator för företagsmentorer Maija Aarnio utser tillsammans med ledningsgruppen för mentorverksamheten nya företagsmentorer och söker lämpliga mentorer för de företagare som behöver en sådan.

– Varje person som fungerar som mentor är väldigt noga utvald, och för varje företagare väljs ur gruppen av mentorer den som bäst passar företagarens person och företagets situation. Diskussionerna mellan mentorn och företagaren är konfidentiella. Det handlar ofta om ekonomi, marknadsföring och kundanskaffning, och även ofta om den mentala biten, som till exempel att orka i arbetet, berättar Aarnio.

– Företagaren kan inte alltid belasta sin närmaste krets med frågor i anknytning till företaget. För företagaren är det ofta uppmuntran som är det viktiga. Det betyder mycket att ha någon som lyssnar och sporrar och inte avfärdar nya idéer som korkade, fortsätter hon.

Företagaren Katariina Paajaste håller med:
- När man berättar för familj och vänner om olika planer i anknytning till företaget, får man nog uppmuntran, men den grundar sig inte alltid på kunnande. Företagsmentorn ställer frågor, får en att fundera på olika saker och säger sin ärliga åsikt, som är baserad på erfarenhet och kunnande. Det slutgiltiga beslutet är det ändå jag själv som ska ta.

Aarnio poängterar att företagaren inte ska göra misstaget att se mentorn som gratis arbetskraft. Om det visar sig att en samtalspartner inte räcker till för att företagaren ska få behövlig hjälp, hänvisar mentorn företagaren till en expert.

Kompletterar nyföretagscentrumets tjänster

IMG 1894 rajattu 600pxFöretagsmentor Katja Rajala och företagaren Katariina Paajaste

Paajastes företag Exeo erbjuder personal trainer-tjänster och hon leder också olika motionsgrupper. Hon fick höra om mentorverksamheten på TE-byråns infokväll och på nyföretagscentrum Startia i företagets inledande skede våren 2013. Paajastes mentor är företagaren Katja Rajala på Provida Ab.

– I början träffades vi rätt ofta, för att gå igenom startandet av Katariinas företagsverksamhet, affärsplanen och i synnerhet marknadsföringen.

Mentorn och företagaren kommer sinsemellan överens om hur ofta de ska träffas. Inledningsvis kan träffarna vara med ett par veckors mellanrum, senare kanske mera sällan och ibland kan man ringa till och med dagligen. Ibland avtar kontakten för att sedan åter bli intensivare, då företagaren möter nya utmaningar och möjligheter.

– Katariina är själv aktiv och tar kontakt. Jag har egentligen överlåtit ansvaret att ta kontakt på henne. Det är roligt att samarbeta med Katariina, för hon lyssnar och tar tag i saker utgående från våra diskussioner. Våra möten har alltid lett till att den aktuella frågan framskrider och resultat uppnås. Hennes företag utvecklas, berömmer Rajala.

Företagsmentorverksamheten finansieras, förutom av Kust-Österbottens företagare, även av VASEK, Vasa stad och Österbottens förbund. Mentorverksamheten anses vara ett bra komplement till nyföretagscentrum Startias tjänster:

– Vi rekommenderar att företagaren tar en mentor så fort som möjligt efter att företagsverksamheten inleds, även om det inte har uppkommit några större problem. Det är aldrig fel att få stöd av och bolla idéer med någon som själv har gått igenom liknande saker. Ibland kanske man i onödan drar sig för att berätta om sina egna bekymmer och företagets utmaningar för en främmande person. En utomstående kan emellertid ofta se sakerna klarare och hitta en lösning på ett eventuellt problem, försäkrar Startias direktör Tommi Virkama.

Även Paajaste berömmer mentorns förmåga att ställa de rätta frågorna:
– Jag värdesätter Katjas åsikter. Hon ställer vettiga och väsentliga frågor och stöder på så vis mitt beslutsfattande. Jag uppskattar också att Katja har lärt mig hur viktigt det är att bygga upp ett nätverk, och jag är glad att jag också har fått ta del av Katjas nätverk.

Att möta en ny människa är alltid lärorikt

För närvarande är Katja Rajala mentor åt tre företagare:

– Alla är unika fall och jag lär mig också själv en massa nytt under våra möten, och får utmana mitt eget kunnande. Det ger mig möjlighet att sprida vidare allt som jag har lärt mig – av såväl framgångar som misstag. Mentorskapet kräver en förmåga att sätta sig in i den andras situation, och man måste komma ihåg att förtroende inte alltid uppstår omedelbart.

– När två för varandra främmande personer möts, kan det också hända att personkemin inte fungerar. Då kan företagaren kontakta oss, så söker vi fram en ny mentor. Ibland går det så, och det är helt okej, försäkrar Aarnio.

Österbottens företagsmentorer

[contact_member,name=Maija Aarnio,id=21,details=Name]



‹ Gå till "Nyheter"

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera