Energisparandet och kulturarvet i gamla hus en utmanande kombination

05.02.2014

Sekelskiftet 1900 med stora bondgårdar som omges av mindre byggnader så som bodar, fähus och bagarstugor, samt den tidens hantverksskicklighet är starkt närvarande då dagens yrkesmän inom byggbranschen, planerare, byggnadsvårdare och privatpersoner fyller salen. De nyfikna åhörarna har samlats till museiområdet Stundars i Solf för att delta i seminariet Energi och Gamla hus, som ordnats av Stundars i samarbete med VASEK den 3.2.2014.

Museiområdet Stundars består av ett
sextiotal gamla byggnader som är inredda
för att skildra sekelskiftet 1900.

Expert ser undantagstillstånd som klokt alternativ

Under dagen diskuteras EU:s nya energikrav på byggnader och hur dessa kan tillämpas på gamla hus. Flera av de nordiska experterna som kommit för att föreläsa är av åsikten att tilläggsisolering kan förstöra värdet av ett gammalt hus. Konsthistorikern Lars Sjöberg från Stockholm säger:
- Jag ifrågasätter EU:s direktiv. Jag vill att Sverige ska ansöka om undantagstillstånd, eftersom direktiven förstör vårt kulturarv. Museiverket i Finland borde absolut göra det samma.

Sjöberg anser det utopistiskt att försöka följa EU:s direktiv och förvandla de byggnader som är byggda i Sverige före 1900-talet till energieffektiva. Enligt honom borde undantagstillståndet gälla just dessa byggnader. Finland kunde där emot ansöka om ett undantagstillstånd för byggnader som är byggda på den svenska eller ryska tiden, det vill säga före 1917. Sjöberg uppskattar att de kulturhistoriska byggnadernas andel är kanske kring 3–4 % av alla byggnader och menar att om de lämnas oisolerade påverkas inte den totala mängden utsläpp nämnvärt. I Finland finns cirka en miljon egnahemshus.
- Det svåra med EU:s direktiv är ju att samma direktiv gäller för hela EU. Byggkulturen i södra och norra Europa har ändå varit helt annorlunda. Visst kan de lägga tilläggsisolering på sina stenhus i söder, men våra trähus ruttnar bort om de isoleras enligt direktiven, konstaterar han.

Sjöberg har undervisat i byggteknik på Stockholms universitet under flera decennier och vet att dagens allmänhet är obildad i historiska byggnader. Därför är han glad över att få sprida kunskap om det han brinner för, det vill säga gamla byggnader, även om han själv gått i pension från sin tjänst som intendent på Stockholms Nationalmuseum för över tio år sedan.
- Kunskap förmedlar och väcker intresse. Nationell självkänsla förutsätter att man känner till sitt lands historia och kan stå upp och försvara det som är historiskt värdefullt då det behövs.

Konsthistoriker Lars Sjöberg vill bevara Sveriges och Finlands kulturhistoriska byggnader.

Från en ytterlighet till en annan

Under dagen föreläste flera experter angående energi och gamla hus från olika synvinklar. Professor Eigil Roaldset från Narvik i Norge har en gedigen erfarenhet av gamla hus, men han har även varit i Ryssland och byggt passivhus. Han talade om de nordiska husens utveckling ända från de första som byggdes till dagens energisnåla byggnader. Enligt Roaldset har byggtekniken utvecklats i det stora hela åt rätt håll och han ser stora möjligheter i den teknik som används i dagens passivhus.

Som motvikt till Sjöbergs synpunkt presenterade PD Manager Jukka Sevón från Paroc Ab ett frontmannahus från 1948 som renoverats till ett nära-noll energihus. I detta pilotprojekt fick frontmannahuset bland annat 0,5 meter tjockare väggar åt alla håll tack vare tilläggsisoleringen, maskinell ventilation och solfångare. Pilotprojektet orsakade både förskräckelse och nyfikenhet bland publiken, eftersom många ansåg att renoveringen förstört huset.

- Jag är väldigt glad över att vi fick så många experter hit. Dagens föreläsningar har varit givande och mycket varierande, fastän alla behandlade samma rubrik. Vi kunde inte heller ha hittat ett lämpligare ställe att ordna seminariet, gläds projektchef Mauritz Knuts från VASEK som ansvarar för projektet Energieffektivt byggande.

Han avslutar med en knepig fundering:
- EU:s direktiv är en svår fråga. Alla på seminariet var överens om att vi behöver hitta sätt genom vilka vi kan spara energi, men direktiven väckte mycket bra diskussioner om framtiden. Borde vi hitta en gyllene väg mellan de två ytterligheterna? Det vill säga ska man endast restaurera till ursprungligt skick, eller ska man göra energieffektivitetsåtgärder och hur stora ska ingreppen i så fall vara?



‹ Gå till "Nyheter"

Renergi Kick-off: Mot en hållbarare framtid med hjälp av cirkulär ekonomi

17.05.2024 | Nyheter
Det var stor förväntan i luften när över 30 experter och representanter för intressegrupper samlades för Renergis kick-off -evenemang i fågelbergets nya restaurang HÖK den 14.5. Evenemanget fungerade som en språngbräda till nytt tänkande och befrämjande av cirkulär ekonomi och stort intresse väcktes hos de deltagande företagarna, läroanstalterna och de övriga intressegrupperna.
Läs mera

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera