Byggbranschens kunskap ökar genom projektverksamhet

08.04.2014

EU:s krav på en övergång till så gott som nollenergibyggande före år 2020 förbryllar de som är verksamma inom byggnadsbranschen. Byggnadsbestämmelserna blir mer komplicerade, och allt mer tidsenlig faktakunskap krävs av de som planerar och bygger. Små och medelstora företagen har ett pressat schema och de har inte möjlighet att på egen hand ta reda på nya bestämmelser och skyldigheter, samt hur de borde förbereda sig inför dem. Det EU-finansierade projektet ”Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen”, som utförs av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, hjälper regionens byggföretag öka deras kunskap bland annat genom att ordna skolningstillfällen och studiebesök.
- Hittills har 70 olika företag och organisationer deltagit i händelser som ordnats via projektet. Det finns tydliga områden som intresserar byggbranschen just nu, och projektet försöker ordna händelser som motsvarar byggbranschens behov och förväntningar. De tillfällen där mögel, inomhusluft, energieffektivitet i äldre byggnader och passivhus har behandlats har intresserat mest, berättar projektchef Mauritz Knuts.


Mauritz Knuts planerar bl.a. olika evenemang för regionens byggbransch.

Projektets syfte är att öka byggbranschens kunskap om energieffektivt byggande, olika byggmaterial och deras risker, samt riskfyllda konstruktioner. Projektet strävar också till att skapa nätverk mellan de som är verksamma inom byggbranschen för att främja kunskapsspridningen. Projekttiden fortsätter fram till slutet av år 2014.

Kurser och studiebesök

Enligt Knuts drabbas den finländska byggbranschen av stora utmaningar och förändringar. Han har märkt att de ordnade tillfällena är uppskattade, eftersom de underlättar branschens anpassning till de nya bestämmelserna.
- Vårt senaste seminarium ordnade vi i februari tillsammans med Stundars. Där funderade vi på om det är möjligt att göra hus som är byggda i början av 1900-talet energieffektiva. Då var salen fullsatt med både yrkesmän och sådana som bor i gamla stockhus, vet Knuts och fortsätter:
- I april ordnar projektet ett studiebesök till Umeå där deltagarna för bekanta sig med två pågående byggprojekt; Hedlunda förskola och de ekologiska passivhusen som byggs av Dragonskolans elever. Hedlunda förskola är intressant för byggnaden är den första offentliga byggnaden i Norrland som kommer att klassas som passivhus. Studiebesökens mening är att bekanta sig med sådan teknik och sådana lösningar som inte ännu använts i vår region.

Till hösten planeras en studieresa till Uleåborg, under vilken deltagarna skulle få se det energieffektiva bostadsområdet som byggs där.
- Under våren har vi också planerat ordna en infodag angående CE-märkning av byggnadsprodukter.

Läs hur Ingenjörsbyrå Mathias Smeds haft nytta av projektet

 



‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera