Bilen ofta bättre försäkrad än företagaren själv

30.04.2014

Företagaren är a och o för företagets verksamhet. Varje företagare borde tänka igenom de risker som berör deras privatliv och företagets verksamhet. Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia ordnade tillsammans med sin sakkunnigorganisation If och Mandatum Life ett frukosttillfälle för företagare den 29.4.2014 med personförsäkring som tema.

Företagaren ansvarar över sitt företag och de anställda. Alla företagare som bor i Finland försäkras enligt lagen om pension för företagare (FöPL). FöPL utgör grunden för företagarens utkomst i olika livssituationer, och försäkringens nivå avgörs enligt företagarens fastställda arbetsinkomst. Förutom en FöPL-försäkring måste företagare inom den privata sektorn teckna en arbetspensionsförsäkring (ArPL) för sina anställda. Företagaren kan också välja att utöka sitt och företagets försäkringsskydd via valfria försäkringar.

- Företagaren är företagets styrka. Ändå har många företagare endast den obligatoriska FöPL-försäkringen, som de dessutom fastställt på miniminivå. Jag förstår att försäkringsavgifterna är en tröskelfråga för en del företagare, men det lönar sig att tänka igenom saken ur ett annat perspektiv. Varför är företagaren beredd att försäkra sin bil med 500–600 euro per år, men inte sig själv, funderar försäljningschef Sanna Tiesmaa från If.

Mikko Hissa och Sanna Tiesmaa berättade om olika personförsäkringar åt företagare.

Hon tipsar att företagarna kan kontrollera hur deras egna FöPL-betalningar påverkar deras vardag, om de råkar bli arbetslösa. De olika pensionsförsäkringsbolagen har FöPL-räknare på sina hemsidor.
- Det tillkommer alltid tilläggskostnader om företagaren inte är arbetsförmögen. En nybliven företagare har kanske tagit en hel del lån och plötsligt bryter han benet i en olycka. Räkningarna måste betalas även om han är sjukskriven i åtta veckor. Ska han anställa någon vikarie? Kan verksamheten fortsätta på sparlåga och förlorar han kunder på grund av det? Enligt sin fastställda arbetsinkomst får han kanske 24 euro om dagen från FöPL-försäkringen, vilket är ganska lite, tycker Tiesmaa.

Sen när… Därför att… Om jag ändå hade…

Kontaktchef Mikko Hissa från Mandatum Life berättar att han under åren hört många förklaringar från företagare gällande deras försäkringar. Förklaringarna börjar ofta med: sen när, därför att eller om jag ändå hade.
- Företagarna lägger ofta sin egendom och sitt hus som säkerhet för sina lån. Vad händer om företagaren

omkommer eller inte är i arbetsfört skick under en lång tidsperiod? Sådant här borde företagarna fundera över på förhand. Exempelvis företagarens ogifta sambo får inte det stöd från Kela, som betalas ut åt efterlevande maken. I de frivilliga försäkringarna fastställs förmånstagaren skilt, berättar han.

Som ett annat exempel nämner Hissa ett aktiebolag med tre ägare. Vad händer om en av ägarna omkommer?
- De kvarblivande företagarna måste förstås sköta alla ärenden med dödsboets delägare. Troligen vill de kunna köpa ut dödsboet ur företaget. Ett tydligt delägaravtal hjälper företaget fortsätta sin verksamhet i sådana här situationer, menar Hissa.

Tiesmaa och Hissa avslutar tillställningen med att påminna företagarna om att det inte finns två likadana företag eller liv. Därför erbjuds företagen individuella försäkringar oberoende företagets storlek eller verksamhetsområde.
- Vi skyfflar inte färdiga paket på våra kunder. Tillsammans med företagaren försöker vi komma fram till vilken lösning som passar deras situation bäst, försäkrar Tiesmaa.

Startias direktör Tommi Virkama är nöjd över tillställningens innehåll.
- Vi ordnar de här tillställningarna för att hjälpa företagarna. Försäkringsärenden får ofta för lite uppmärksamhet från nyblivna företagare, eftersom de har så många andra utgifter att ta i beaktande i startskedet. Det lönar sig att fundera igenom vilka försäkringar företagaren behöver innan något händer, påminner Virkama.



‹ Gå till "Nyheter"

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera

Nurminen Logistics utökar sin internationella verksamhet med en ny spårförbindelse i Sverige

15.04.2024 | Nyheter
Det finländska logistikföretaget Nurminen Logistics öppnar en ny spårförbindelse i Sverige. I samarbete med VÄTE Rail AB går den nya rutten via Haparanda och Umeå till Göteborg, Nordens största hamn.
Läs mera

Om du inte syns finns du inte – by Sand hjälper dig bygga ditt varumärke

11.04.2024 | Nyheter
För att ditt företag ska sticka ut i mängden och fånga intresse hos potentiella kunder behöver du en visuell identitet som skapar en enhetlig bild av ditt företag och ökar förtroendet för ditt varumärke. En snygg logo är en bra början men tar dig tyvärr inte så långt.
Läs mera