Suomen Malmijalostus ja FREYR Battery yhteistyöhön katodimateriaalitehtaan perustamiseksi Vaasaan

17.02.2023

MicrosoftTeams image 13

Suomen Malmijalostus ja FREYR Battery allekirjoittaneet yhteistyötä koskevan sopimuksen, jonka pohjalta ne tarkastelevat mahdollisuuksia perustaa LFP-katodimateriaalitehdas Vaasaan. Osapuolten suunnitelmissa on yhteisyritys hankkeen eteenpäin viemiseksi.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietasen mukaan käynnissä olevassa selvitysvaiheessa valmistellaan tehtaan liiketoimintasuunnitelmaa, alustavaa teknistä toteutusta, kustannusarviota, rahoitusta sekä ympäristövaikutusten arviointia. Mikäli selvitysvaiheen tulokset ovat myönteisiä ja investoinnin etenemisestä tehdään päätös, yhtiöiden suunnitelmissa on yhteisyritys, joka lähtisi viemään hanketta eteenpäin.

– Vaasasta on tulossa akkuteollisuuden keskittymä. Kiitän hyvästä yhteistyöstä; tätä ei kukaan pysty tekemään yksin. Mitä pidemmälle arvoketjussa pääsemme, sitä merkittävämmän uuden teollisen toimialan luomme Suomeen, sanoo Hietanen.

Uusi yhteistyösopimus vahvistaa FREYRin Suomen hankeinvestointeja. 

– Yhtiömme hankintastrategia perustuu paikallisuuteen ja uusiutuviin energialähteisiin, ja näemme Suomen Malmijalostuksen meille sopivana kumppanina. Voimme yhteistyössä varmistaa, että saavutamme kunnianhimoiset tavoitteemme, FREYRin projektikehityksestä vastaava johtaja Axel Thorsdal sanoo Suomen Malmijalostuksen julkaisemassa tiedotteessa.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan GigaVaasa-hanke etenee suunnitellusti. Ylen uutisessa Häyry pitää hankkeen toteutumista erittäin todennäköisenä.

– Tänään julkistettu investointihanke on erittäin tärkeä akkuarvoketjun eteenpäin viemiseksi. Tämä tukee rakentumassa olevaa GigaVaasa-aluetta, jonka katu- sekä vesi-infra ovat valmiina tämän vuoden aikana ja ympäristövaikutusten arviointimenettelyt etenevät hyvin. Useiden samanaikaisten hankkeiden osapuolten yhteistyö tuo kilpailuetua Suomelle ja haluankin kiittää Suomen Malmijalostusta siitä, että he edistävät kumppanuuksien kautta Suomeen tehtäviä suoria investointeja, Häyry toteaa. 

Tähän mennessä tapahtunutta GigaVaasa-alueella:

 • Helmikuu 2023: Suomen Malmijalostus ja FREYR Battery yhteistyöhön katodimateriaalitehtaan perustamiseksi Vaasaan
 • Tammikuu 2023: FREYR Batteryn ympäristövaikutusten arviointi katoditehtaan tontista etenee 
 • Marraskuu 2022: FREYR Battery on tehnyt suunnitteluvarauksen tontista katoditehtaan rakentamiseksi. 
 • Lokakuu 2022: Suomen Malmijalostus ja Epsilon Advanced Materials solmivat aiesopimuksen, jonka puitteissa arvioidaan mahdollisuus perustaa Vaasaan akkuteollisuuden anodimateriaalitehdas. 
 • Syyskuu 2022: Aiesopimus Grafintec Oy:n ja Epsilon Advanced Materialsin kanssa on muodollisesti purettava yritysten yhteistyön loputtua ja jotta kyseisestä tontista voidaan käynnistää uudet neuvottelut yritysten kanssa. 
 • Elokuu 2022: Grafintec Oy ja Epsilon Advanced Materials purkavat keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Keskustelu Vaasan kaupungin kanssa jatkuu 
 • Toukokuu 2022: FREY Battery ja Vaasan kaupunki solmivat määräaikaisen vuokrasopimuksen 130 hehtaarin tontista. 
 • Tammikuu 2022: FREYR Batteryn ympäristövaikutusten arviointi etenee. 
 • Tammikuu 2022: Grafintec Oy ja Epsilon Advanced Materials solmivat aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa akkuteollisuuden anodimateriaalitehtaan rakentamisesta GigaVaasa-alueelle. 
 • Marraskuu 2021: Johnson Matthey ilmoitti myyvänsä akkumateriaaliliiketoimintansa, Vaasa jatkaa kuitenkin neuvotteluja yrityksen tulevan uuden omistajan kanssa. 
 • Elokuu 2021: FREYR Battery valitsi Vaasan akkukennotehtaan sijaintipaikaksi, aiesopimus solmittu 90 hehtaarin tontista. 
 • Huhtikuu 2021: GigaVaasa-alueelle ensimmäinen varaus; Johnson Matthey valitsi Vaasan kestävän akkumateriaalitehtaan sijoituspaikaksi. 


‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

EnergyWeek 2023 jälleen suurempi kuin edelliset – seminaarit vetivät täysiä saleja

28.03.2023 | Uutiset
EnergyWeek 2023 keräsi viime viikolla Vaasaan ennätysmäärän kävijöitä seminaareihin ja messutapahtumiin. – Tänä vuonnakin EnergyWeek kesti koko viikon ja kasvoi siten entistä suuremmaksi; vierailijoita oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Huomasimme tämän jo ennen tapahtumaviikkoa, kun ennakkoilmoittautumisia oli ennen maanantaita 30 % enemmän kuin aiemmin, Kristoffer Jansson, EnergyVaasan Communications & Brand Manager kertoo.
Lue lisää

Yrityksen voi laittaa myyntiin monen eri kanavan kautta

28.03.2023 | Uutiset
Myyntikanavat yrityksen myymiseen -webinaari keräsi linjoille kuulijoita, joilla yrityksen myyminen oli ajankohtaista tai vasta alustavana ajatuksena. Yhtä kaikki – kuten omistajanvaihdoksissa aina – on järkevää aloittaa omistajanvaihdokseen valmistautuminen ajoissa, ja tällä kertaa webinaarissa pohdittiin erilaisia yrityksen myyntikanavia.
Lue lisää

EnergyWeek ensi viikolla jo 11. kerran

13.03.2023 | Uutiset
Ensi viikolla 20.–24.3. Vaasan kaupungintalolla järjestettävän energia-alan huipputapahtuman EnergyWeekin rekisteröityminen avattiin 15.1., ja ilmoittautuminen on edennyt erittäin hyvin. Paikalle odotetaan jälleen kerran tuhansia osallistujia kymmenistä eri maista. Näytteilleasettajapaikkoja on varattu hyvin kaikille neljälle messupäivälle.
Lue lisää

Koivulahden Säästöpankki auttaa laittamaan yrittäjän raha-asiat kuntoon

09.03.2023 | Uutiset
Koivulahden Säästöpankki kuuluu säästöpankkiryhmään, joka on toiminut jo 200 vuoden ajan. Pankki on yksi paikallisista säästöpankeista, joita löytyy ympäri Suomea. Täällä Vaasan alueella pankkiasioita voi hoitaa Vaasan ja Koivulahden toimistoilla.
Lue lisää

Yritysten haasteellinen vuosi vaikutti VASEKin yritysneuvontapalveluiden tarpeisiin

09.03.2023 | Uutiset
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin vuosikertomus on julkaistu, ja toimitusjohtaja Stefan Råbackin mukaan vuosi 2022 oli onnistunut erilaisista haasteista huolimatta:
Lue lisää

Vaasan ekosysteemisopimushaun vuoden 1. hakukierros keskittyy kestävään kaupunkikehittämiseen

08.03.2023 | Uutiset
Kestävän kaupunkikehittämisen haussa haetaan Vaasan kaupunkiseudun ja valtion välisen ekosysteemisopimuksen tavoitteiden mukaisia hankkeita. Hankkeiden on edistettävä ekosysteemisopimuksessa määriteltyjen toimenpidekokonaisuuksien tavoitteita.
Lue lisää

Yrityskummit auttavat yrittäjää omien tavoitteiden saavuttamisessa

07.03.2023 | Uutiset
Yrityskummipalvelu on tarkoitettu kaikille yrittäjille, jotka kaipaavat rinnalleen ulkopuolista mentoria ja sparraajaa tukemaan omaa yrittäjyyttä ja omien tavoitteiden saavuttamista.
Lue lisää

Pandemian haasteet johtivat Jukajan Ristikolla kehitykseen ja kasvuun

03.03.2023 | Uutiset
Laihialaisyritys Jukajan Ristikon perustamisesta on kulunut 25 vuotta, ja vuosi 2023 onkin melkein 30 työntekijää työllistävän yrityksen juhlavuosi. Kun kuusi ihmistä yhdisti voimansa aloittaakseen liiketoiminnan vuonna 1998, päätuotteena – aivan kuten nimikin kertoo – olivat kattoristikot.
Lue lisää