yleiso

Vaasan Yrittäjien ja Uusyrityskeskus Startian infoillassa 13.11. puhuttiin osaajapulasta ja onnistuneesta rekrytoinnista. Päivi Ekholm Waasa Talentista painotti, että menestyvä liiketoiminta syntyy taitavasta henkilöstöhallinnosta.

PaiviEkholm– Rekrytointi ei ole välttämättä helppoa – eikä halpaa, mutta saattaa olla yksi suurimmista yrityksen tekemistä investoinneista. Nykyään suurena ongelmana voi olla pätevän työvoiman löytäminen. Mitä paremmin yhteiskunnassa menee, sen vaikeampaa rekrytointi saattaa olla.

– Ennakkosuunnitteluun kannattaa panostaa ja miettiä tarkkaan ketä etsii, mihin tehtävään etsii ja mistä joukosta etsii. Se auttaa selkiyttämään ja täsmentämään mikä on se yrityksen todellinen tarve. Isoissa yrityksissä oma HR-henkilöstö hoitaa rekrytoinnit, mutta pk-yrityksissä on järkevää käyttää ulkopuolista asiantuntija-apua, erityisesti jos valintaprosessi vie paljon aikaa, Ekholm muistuttaa.

Kilpailu halutuimmista työntekijöistä on joillain aloilla jo kovaa, eikä perinteinen rekrytointitapa enää takaa työntekijän kiinnostuksen heräämistä. Ekholm muistuttaakin, että työnantajan kannattaa satsata ja rakentaa brändinsä houkuttelevaksi ja hyvämaineiseksi, jotta työnhakija kiinnostuu yrityksestä. Yrityksen työntekijät ovat ne parhaat lähettiläät työnantajakuvan rakentamisessa.

– Täysin valmista osaajaa on entistä vaikeampi löytää. Voikin miettiä, palkataanko yritykseen niin sanottu ”puolivalmis” työntekijä, jonka voi kouluttaa päteväksi?

Myös digitaalisuus ja sen hallitseminen vaatii ymmärrystä niin rekrytoijalta kuin rekrytoitavaltakin osapuolelta:

– Some-kanavat ovat yhä tärkeämmässä roolissa rekrytoinnissa, suosituimpina kanavina LinkedIn ja Facebook. Kannattaa suosia niin sanottua yhden klikkauksen taktiikkaa, eli vaikkapa CV:n lähettämisestä pitää tehdä hakijalle mahdollisimman helppoa.

Pohjanmaalla suhteellisesti eniten ammatteja, joissa työvoimapula

MikaPalosaariPohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaari muistutti kuulijoita, että seutukunnassa on Manner-Suomen alhaisin työttömyys, ja osaavan työvoiman saatavuuden ennustetaan heikkenevän vuosi vuodelta.

Palkkatuki ja rekrykoulutus ovat esimerkkejä TE-toimiston palveluista rekrytoivalle yritykselle. TE-toimisto auttaa myös rekrytoinnissa ulkomailta.

– Palkkatuki voi olla enintään 50 prosenttia kokonaispalkkakuluista, ja se on harkinnanvarainen tuki, joka myönnetään työttömän työnhakijan palkkaamiseen. Rekrykoulutusta sovelletaan siinä tilanteessa, jos osaavaa työvoimaa ei ole saatavilla. Työnantaja itse valitsee kouluttajan yhdessä TE-toimiston kanssa. Rekrykoulutusta voidaan järjestää vain yhdelle henkilölle tai suuremmalle ryhmälle. Pääosa koulutuksesta tapahtuu työtä tehden työpaikalla. Kulut jaetaan niin, että työnantajan osuus koulutuksen kustannuksista on 30 prosenttia, Palosaari kertoo.

Mikäli alan osaavaa työvoimaa ei Suomesta löydy, voi käyttää myös Eurooppalaista työnvälityspalvelua eli EURESia (European Employment Services), jonka kautta ja TE-toimiston avulla voidaan rekrytoida osaajia ulkomailta.

 

Päivi Ekholmin muistilista rekrytoimisesta:

  • Itsensä kaltaisten palkkaamisessa kannattaa käyttää harkintaa
  • Panosta asenteen rekrytoimiseen, se pitää olla kohdillaan. Taitoja voi aina opettaa, mutta asennetta ei.
  • Mieti huolellisesti oikeaa osaamistarvetta ja tavoittele monipuolisuutta
  • Pyydä hakijalta mahdollisuuksien mukaan myös työnäytteitä
  • Testaa huumorintajua ja mieti soveltuuko hakija yrityksen ryhmädynamiikkaan
  • Muista myös kuunnella hakijaa, äläkä meuhkaa liikaa yrityksen tilanteesta ja tarpeista

TommijaMaijaTilaisuuden järjestivät yhteistyössä Tommi Virkama, Startia ja Maija Aarnio, Vaasan Yrittäjät

 

Tommi Virkama
Tommi Virkama
Startian johtaja
+358 400 919 361
Aloittavan yrittäjän neuvonta

 

‹ Siirry "Uutiset"-sivulle