Kestävä rakentaminen

Rakennusalan merkitys kasvihuonekaasupäästöihin on globaalisti noin 40 % ja neitseellisten raaka-aineiden käytöstä rakentamisen osuus on karkeasti puolet. Tästä syystä rakennusalalla on suuri merkitys ja valtava potentiaali yhteisessä työssä resurssien säästämiseksi ja päästöjen pienentämiseksi.

Elinkaariajattelu suunnitteluvaiheessa

Rakentamisella on merkittäviä vaikutuksia niin ympäristöön kuin talouteen. Kestävä rakentaminen edellyttää rakennuksen koko elinkaaren huomiointia jo tarveselvitysvaiheessa. Elinkaarisuunnittelu auttaa hallitsemaan ympäristö- ja kustannusvaikutusten lisäksi tulevaisuuden riskejä, jolloin saadaan lisäarvoa kiinteistönomistajille ja käyttäjille.

Hiilijalanjäljen laskentamenetelmät ja osaaminen

Suurin vaikutusmahdollisuus rakennuksen hiilijalanjälkeen on hankkeen alkuvaiheissa. Hiilijalanjälkilaskennan tulokset auttavat tunnistamaan keskeiset päästölähteet sekä potentiaaliset tavat vähentää päästöjä. Ilmastoasioiden ottaminen huomioon omassa toiminnassa takaa liiketoiminnan kannattavuuden myös tulevaisuudessa, jolloin hiilijalanjäljen laskentaa edellyttää niin kansallinen kuin EU-tason lainsäädäntö ja rahoitusinstrumentit.

Rakennusalan kiertotalouden ratkaisuja

Materiaalit on aina parempi saada käyttöön eikä kaatopaikoille. Rakentaminen tarjoaa mahdollisuuden tuoda käytettyjä materiaaleja elinkaaren päästä takaisin kiertoon. Rakentamisen kiertotalous vaatii kiinnittämistä huomioita materiaalivalintoihin, verkostoitumista, työvaiheiden huolellista suunnittelua ja yhteistyötä. Parhaimmillaan kiertotalous tarjoaa yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Lataa oppaat käyttöösi alla olevista linkeistä!

Lataa opas
Lataa opas
Lataa opas

Sustainable Technology Hub Vaskiluodossa – ratkaiseva askel Wärtsilän tiellä hiilestä irtautumiseen

08.06.2023 | Uutiset
Vuosi on kulunut siitä, kun Wärtsilä avasi uuden STH-lyhenteellä tunnetun teknologiakeskuksen eli Sustainable Technology Hubin Vaskiluodossa Vaasassa. Uuden tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen toteutuminen merkitsi Wärtsilälle uuden aikakauden alkua. Täällä on nyt 1 500 työntekijää saman katon alla. STH on yli 250 miljoonan euron investointi, jossa kestävä kehitys, energiatehokkuus ja innovatiiviset, ympäristöystävälliset ratkaisut ovat olleet koko matkan painopisteenä, aivan kuten ne...
Lue lisää

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Uusi sairaalarakennus – allianssirakentamisen innovatiivinen ja kestävä tulos

29.11.2022 | Uutiset
Älykäs sairaalarakennus, jolla on kustannustehokas elinkaari, valmius hyödyntää tulevaisuuden teknologiaa ja jossa on toteutettu kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja, joiden tavoitteena on säästää sekä ympäristöä että energiaa tinkimättä kuitenkaan potilasturvallisuudesta ja toiminnallisuudesta. Suunnilleen näin voisi kuvata Vaasan keskussairaalan uutta H-rakennusta, joka on nyt valmis.
Lue lisää

Teknologiatalo näyttää uusia mahdollisuuksia rakennusalalle

12.10.2022 | Uutiset
Rakennusalalle on ominaista perinteinen ajattelu, jonka mukaan suurin osa tuotantoprosesseista toteutetaan kuten vuosikymmenien ajan on tehty. Yrkesakademin i Österbottenissa päätettiin kuitenkin jo useita vuosia sitten alkaa ajatella toisin ja luoda esimerkkitalo, jossa huomioidaan kestävyys sekä tuotanto- ja jopa käyttökustannukset. Nyt niin sanottu teknologiatalo Teknikhuset on valmis.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Vaasan ensimmäinen modernin ajan puukerrostalo nousee Melaniemelle

08.10.2020 | Uutiset
Puusta on rakennettu taloja jo vuosisatoja, mutta CLT-tekniikka (cross-laminated timber, ristiinliimattu massiivipuu) on muuttanut puurakentamisen pelikenttää pysyvästi. Kestävät ja ympäristöystävälliset puurakennukset tekevät tuloaan myös Vaasan seudulle, ja seudun ensimmäinen puukerrostalo, Vaasan Viherlehto, on parhaillaan nousemassa Melaniemelle. Sen rakennuttamisesta vastaa Lakea.
Lue lisää