Vaasan ensimmäinen modernin ajan puukerrostalo nousee Melaniemelle

08.10.2020

IMG 0889Lakean aluepäällikkö Ari Myllyniemi ja projektipäällikkö Ari Nyman Vaasan Viherlehdon työmaalla.

Puusta on rakennettu taloja jo vuosisatoja, mutta CLT-tekniikka (cross-laminated timber, ristiinliimattu massiivipuu) on muuttanut puurakentamisen pelikenttää pysyvästi. Kestävät ja ympäristöystävälliset puurakennukset tekevät tuloaan myös Vaasan seudulle, ja seudun ensimmäinen puukerrostalo, Vaasan Viherlehto, on parhaillaan nousemassa Melaniemelle. Sen rakennuttamisesta vastaa Lakea.
 
 – CLT on ympäristöystävällinen ratkaisu. Massiivipuu sitoo paljon hiiltä itseensä ja sen hiilikädenjälki on hyvä. Meillä on Suomessa suuret puuvarainnot omasta takaa, joten raaka-ainetta ei tarvitse kuljettaa kaukaa, Lakean aluepäällikkö Ari Myllyniemi selittää.

Lakea on profiloitunut yrityksenä, joka tuo puurakentamisosaamista uusille paikkakunnille. Ensimmäiset puukerrostalonsa se rakensi kuusi vuotta sitten ja on sittemmin ollut monessa kaupungissa ensimmäisenä puukerrostalorakennuttajana, vieden samalla osaamista paikallisille alihankkijoille.

– Vaasan seudulla ei ole vielä kovin paljon osaamista puurakentamisen saralla, Viherlehdon projektissa mukana olevista toimijoista suuri osa on alueen ulkopuolelta. Puurakentamiseen pätevöityneitä suunnittelijoita on ylipäätään koko Suomessa vähän, mutta töitä kyllä riittäisi, Myllyniemi kertoo.

Viherlehdon CLT-levyt ovat valmistaneet kuhmolainen Crosslam ja kauhajokinen CLT Plant ja niistä tehdyt elementit kuhmolainen Elementti Sampo. Elementtien asennuksesta työmaalla vastaa pietarsaarelainen Nordic Rakennus, ja rakennuksen on suunnitellut helsinkiläisen Casagrande Laboratoryn Marco Casagrande.

Puurakentamisessa muutakin kuin vihreää hiilikädenjälkeä

CLT-rakentamisessa on muitakin etuja kuin ympäristöystävällisyys. Asunnot kootaan ja rakennetaan täysin valmiiksi asti tehtaalla ja valmiit elementit kuljetetaan työmaalle, jossa palaset kootaan oikeaan järjestykseen ja putket ja sähköt liitetään asianmukaisesti toimivaksi kokonaisuudeksi. Näin vältetään kokonaan märissä olosuhteissa rakentaminen, koska tehtaalla muoveihin pakatut taloelementit kootaan taloksi vain kuivalla kelillä.

Samalla työmaan läpimenoaika on lyhyempi kuin betonirakentamisessa, ja työmaavaihe sisältää huomattavasti vähemmän nostoja, kun kokonaisia kerroksia nostetaan paikalleen yhdellä kertaa. 
IMG 0886

Kokonaiset kerrokset nostetaan paikalleen yhdellä kertaa.

Tehdasolosuhteissa rakentaminen mahdollistaa myös sarjatuotannon, ja tulevaisuuden tuotantolinjat saattavatkin olla robotisoituja. Lisäksi CLT-elementtien kuljettaminen pitkiäkin matkoja onnistuu niiden keveyden takia, mikä ei toteudu betonielementtien kohdalla.

– Puusta rakennetut kodit ovat myös esteettisiä. Puu on lämmin ja akustinen materiaali, joka on miellyttävä aisteille. Tästä olemme saaneet asiakkailta paljon myönteistä palautetta, asuntomyyjä Katariina Heinua hymyilee. 

Lisää paikallisia toimijoita kaivataan alalle 

Kaikessa ympäristöystävällisyydessään puurakentaminen on omiaan tukemaan erilaisia kansallisia ja paikallisia vähähiilisyystavoitteita, mutta miksi se on yleistynyt Vaasan seudulla niin hitaasti? 

– Yksi syy lienee haluttomuus riskien ottamiseen: kyseessä on melko uusi tekniikka, joten voi olla helpompaa tehdä vain sellaista, mitä on aina ennenkin tehty, Myllyniemi pohtii. 
Vaasan kaupungin kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakson mukaan kaavoituksen näkökulmasta puurakentamiselle ei ole mitään estettä:

– Rakennuksen runkoon ei kaavalla vaikuteta, ainoastaan julkisivuun. Hyvä asemakaava on sellainen, joka ei ainakaan kiellä puista julkisivua, mutta voihan toki puurakennuksenkin julkisivu olla muuta materiaalia. Joskus tonttien hakukriteereissä painotetaan ympäristöasioita, jolloin puurakentamisesta saattaa saada lisäpisteitä. 

– Hienoa, että Lakea on lähtenyt profiloitumaan puurakennuttamisessa täällä pohjalaismaakunnissa. Mielelläni näkisin enemmänkin tällaisia Viherlehdon kaltaisia ratkaisuja Vaasassa, hän jatkaa.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin projektipäällikkö Mauritz Knuts on seurannut puurakentamisen kehittymistä Suomessa ja Vaasan seudulla mielenkiinnolla, ja kävi myös tutustumassa Viherlehdon työmaahan.

– Toivottavasti saamme tulevaisuudessa nähdä enemmän paikallisia yrityksiä puurakentamisen parissa. Alalla riittää potentiaalia monille erilaisille toimijoille suunnittelijasta elementtiasentajaan, Knuts toteaa. ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää