Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022

IMG 3052 rajattuElla Lahtinen, Green Building Council Finland

Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.

– Rakennusalan on kokonaisuutena voitava olla osa ratkaisua, Lahtinen painotti.

Hukan minimoiminen ensimmäisenä jätehierarkiassa

IMG 3057 rajattu

– Kiertotalouden mahdollisuudet on huomioitava jatkuvasti rakennuksen koko elinkaaren aikana. Lyhyemmän elinkaaren tuotteet on oltava irrotettavissa, vaihdettavissa ja huollettavissa niin, ettei pidemmän elinkaaren osiin rakennuksesta, kuten esimerkiksi vaikka 100 vuotta kestävään runkoon, tarvitse kajota.

Lahtinen muistutti myös, että jätehierarkiassa ensimmäisenä vaihtoehtona on jätteen määrän vähentäminen ja siinä rakennusalan täytyisi olla aktiivisempi ja pyrkiä hukan minimoimiseen.

– Toisena jätehierarkiassa on uudelleenkäyttö ja vasta kolmantena kierrätys eli uusiokäyttö, hän huomautti.

Katsauksessaan rakennusalan säädöskehitykseen Lahtinen huomautti, että säädöksissä tuodaan esille rakennus- ja purkumateriaalien selvitys sekä elinkaariominaisuudet:

– Rakennuksen tulisi olla purettavissa ja uudelleenkäytettävissä joko rakennuksen osina tai materiaaleina. Jätelainsäädännön mukaan taas käyttökelpoisten rakennusten osat ja tuotteet on otettava talteen ja käytettävä uudelleen. Rakennustyömailta on löydyttävä astiat 11 erilliskerättävälle jätelajille.

Lahtinen myös painotti, ettei kuitenkaan lakien ja säädösten noudattaminen välttämättä ole itsessään vielä kovin vastuullista, vaan ainoastaan vähimmäisvaatimus. Lahtinen esitteli puheenvuorossaan, miten kiertotalous huomioidaan niin rakennustuotteiden valmistuksessa, rakennusten suunnittelussa, rakentamisessa, käytössä ja ylläpidossa, korjauksissa sekä purkuvaiheessa.

Tarvitaan enemmän siirrettäviä ja muunneltavia rakennuksia

IMG 3076 rajattuJaakko Torvinen

Arkkitehti Jaakko Torvinen esitteli suunnittelemaansa Pikku-Finlandia -rakennusta, joka on suunniteltu ja rakennettu väistötilaksi Finlandia-talon perusparannuksen ajaksi. Rakennus on siirrettävissä, joten Helsingin kaupunki voi käyttää sen myöhemmin muualla. Moduuleista rakennettu Pikku-Finlandia voidaan tulevaisuudessa siirtää ja pystyttää uudelleen myös L-mallisena tai kahtena erillisenä rakennuksena.

Suunnittelussa huomioitiin myös kestävyys ja kiertotalous siten, että kaikki tekniikka jätettiin näkyviin, jolloin rakennusmateriaaleja tarvittiin vähemmän.

– Kuntien pitäisi suunnitella ja rakennuttaa enemmän siirrettäviä ja muunneltavia rakennuksia, sillä kuntien väestörakenteet muuttuvat ja samalla muuttuvat tarpeet esimerkiksi päiväkodeille ja kouluille, Torvinen huomautti.

Esittelyssä tulevaisuuden Ravilaakso sekä Petolahden CLT-rakenteinen lukio

Rakennusalan projektipäällikkö Mauritz Knuts esitteli estyneen Oliver Schulte-Tiggesin puolesta Vaasan Ravilaaksoa, joka on ainutlaatuinen tulevaisuuden asuinalue. Ravilaaksoon on rakennettu jo ensimmäisiä katuja ja ensimmäisten kortteleiden rakentaminen alkaa pian. Alueelle on tulossa myös monipuolinen ja kompakti kiertotalouskortteli, jossa edistetään älykästä liikkumista, panostetaan yhteisöllisyyteen sekä lähipalveluihin ja lähitalouteen, huomioidaan viherympäristö sekä kestävät energiaratkaisut.

IMG 3089 rajattuMargareta Bast-Gullberg ja John Södergran

Maalahdesta tekninen johtaja John Södergran ja Petolahden lukion rehtori Margareta Bast-Gullberg esittelivät uutta CLT-rakenteista Petalax Gymnasiumia, joka valmistui noin vuosi sitten. Rakennuksen seinät ovat ristiinliimattua massiivipuuta eikä 30 cm paksuissa seinissä tarvita eristystä. Ainoastaan äänieristyksen vuoksi rakennuksen väliseiniä on eristetty.

Bast-Gullberg vakuutti käyttäjien olevan enemmän kuin tyytyväisiä uusiin tiloihin:

– Nuoret olivat mukana suunnittelemassa tiloja ja myös pitävät niistä huolta. Tiloissa kuljetaan sisäkengillä tai villasukilla, ja myös siivoajat ovat tyytyväisiä hiotun betonilattian ominaisuuksiin. Saimme terveen ja hiljaisen rakennuksen.

Södergran kertoi, että Maalahdessa tehdyn ilmastostrategian myötä tehtiin aktiivinen valinta puurakentamisesta ja nyt myös kuntaan on tulossa myös päiväkoti CLT:stä.

– Lukiorakennuksen kanssahan meillä jopa alittui budjetti, Södergran kertoo.

IMG 3096 rajattuProjektipäällikkö Mauritz Knuts sekä moderaattorit Pia Simons ja Johan Ångerman

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kestävän kehityksen ilta matkailualan toimijoille

22.09.2022 | Uutiset
Kestävä Pohjanmaa-hanke järjesti kestävän kehityksen inspiroiman infoillan 6.9. Pietarsaaren Nanoqissa. Innoittajana toimi Gustav Stenbeck, joka on muun muassa työskennellyt kestävyyspäällikkönä Petter Stordalenin Nordic Choice Hotels hotelliketjussa ja auttanut sellaisia yrityksiä kuten ICA, Coca-Cola, DB SChenker, Electrolux ja Swedbank kehittämään kestävyystyötään. Illan aikana Stenbeck jakoi kokemuksiaan ja vinkkejä osa-alueista, joihin tulisi keskittyä erityisesti matkailualan kestävyystyössä.
Lue lisää

Ostajat etsivät tuotannon ja kaupan alan yrityksiä

21.09.2022 | Uutiset
Startian ja VASEKin yritysneuvojat ehdottavat yrityksen perustamista suunnitteleville vaihtoehtona jo toiminnassa olevan yrityksen ostamista. Mutta myös yrityksen ostamisesta kiinnostuneet ovat suoraan yhteydessä VASEKiin ja kyselevät minkälaisia yrityksiä on myynnissä.
Lue lisää

Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022 | Uutiset
Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.
Lue lisää

Harrastuksesta projektiviljelyksi ja osakeyhtiöksi

13.09.2022 | Uutiset
”Market Gardening” on viljelykonsepti, joka keskittyy maaperän terveyteen ja luonnonmukaiseen viljelyyn. Menetelmän erikoispiirteenä on monien eri viljelykasvien pienimuotoinen, mutta samalla tehokas viljely. Ulrica Taylor pyörittää päivätyönsä ohella Ecogai Ab -yritystä tällä alalla.
Lue lisää

Startia 30 vuotta - Startia lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

07.09.2022 | Uutiset
Miten yritys perustetaan? Mitä apua voit saada yrityksen perustamiseen? Mitkä ovat Vaasan seudulla toimivien yritysten parhaat vinkit uusille yrittäjille? Näihin löydät vastauksen Startia-lehdestä, joka jaetaan tänään 7.9. jokaiseen talouteen Vaasan seudulla.
Lue lisää

Ekosysteemisopimuksen toinen EAKR-hankehaku aukeaa 15.9.

06.09.2022 | Uutiset
Ensimmäinen ekosysteemisopimuksiin liittyvä EAKR-hankehaku oli toukokuussa ja nyt toinen hakukierros avautuu 15.9. Nyt jaossa on noin 565 000 euroa rahoitusta hankkeille, jotka edistävät kolmea ekosysteemisopimuksessa määriteltyä toimenpidekokonaisuustavoitetta eli Vaasan kaupungin hiilineutraaliutta 202X, satama-alueen kehittämistä ja tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä. Haku päättyy 19.10.2022.
Lue lisää

Kvarken Brewery Startian vuoden 2022 uusyrittäjä Vaasanseudulla

05.09.2022 | Uutiset
Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startia on valinnut Kvarken Bryggeri Ab:n Mustasaaresta vuoden 2022 uusyrittäjäksi Vaasan seudulla. Patrik Willför, Patrik Björkman ja Tore Björkman perustivat markkinointinimeä Kvarken Brewery käyttävän yrityksen 2017.
Lue lisää

GigaVaasa-alueen toimijoiden välillä sopimusmuutoksia – aktiivinen keskustelu etenemisestä jatkuu

02.09.2022 | Uutiset
GigaVaasa-alueelle tonttivarauksen tehneet suomalainen Grafintec Oy ja intialainen Epsilon Advanced Materials ovat ilmoittaneet pörssitiedotteessaan purkavansa keskinäisen yhteistyösopimuksensa. Vaasan kaupunki jatkaa kuitenkin neuvotteluja molempien yritysten kanssa.
Lue lisää