Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022

IMG 3052 rajattuElla Lahtinen, Green Building Council Finland

Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.

– Rakennusalan on kokonaisuutena voitava olla osa ratkaisua, Lahtinen painotti.

Hukan minimoiminen ensimmäisenä jätehierarkiassa

IMG 3057 rajattu

– Kiertotalouden mahdollisuudet on huomioitava jatkuvasti rakennuksen koko elinkaaren aikana. Lyhyemmän elinkaaren tuotteet on oltava irrotettavissa, vaihdettavissa ja huollettavissa niin, ettei pidemmän elinkaaren osiin rakennuksesta, kuten esimerkiksi vaikka 100 vuotta kestävään runkoon, tarvitse kajota.

Lahtinen muistutti myös, että jätehierarkiassa ensimmäisenä vaihtoehtona on jätteen määrän vähentäminen ja siinä rakennusalan täytyisi olla aktiivisempi ja pyrkiä hukan minimoimiseen.

– Toisena jätehierarkiassa on uudelleenkäyttö ja vasta kolmantena kierrätys eli uusiokäyttö, hän huomautti.

Katsauksessaan rakennusalan säädöskehitykseen Lahtinen huomautti, että säädöksissä tuodaan esille rakennus- ja purkumateriaalien selvitys sekä elinkaariominaisuudet:

– Rakennuksen tulisi olla purettavissa ja uudelleenkäytettävissä joko rakennuksen osina tai materiaaleina. Jätelainsäädännön mukaan taas käyttökelpoisten rakennusten osat ja tuotteet on otettava talteen ja käytettävä uudelleen. Rakennustyömailta on löydyttävä astiat 11 erilliskerättävälle jätelajille.

Lahtinen myös painotti, ettei kuitenkaan lakien ja säädösten noudattaminen välttämättä ole itsessään vielä kovin vastuullista, vaan ainoastaan vähimmäisvaatimus. Lahtinen esitteli puheenvuorossaan, miten kiertotalous huomioidaan niin rakennustuotteiden valmistuksessa, rakennusten suunnittelussa, rakentamisessa, käytössä ja ylläpidossa, korjauksissa sekä purkuvaiheessa.

Tarvitaan enemmän siirrettäviä ja muunneltavia rakennuksia

IMG 3076 rajattuJaakko Torvinen

Arkkitehti Jaakko Torvinen esitteli suunnittelemaansa Pikku-Finlandia -rakennusta, joka on suunniteltu ja rakennettu väistötilaksi Finlandia-talon perusparannuksen ajaksi. Rakennus on siirrettävissä, joten Helsingin kaupunki voi käyttää sen myöhemmin muualla. Moduuleista rakennettu Pikku-Finlandia voidaan tulevaisuudessa siirtää ja pystyttää uudelleen myös L-mallisena tai kahtena erillisenä rakennuksena.

Suunnittelussa huomioitiin myös kestävyys ja kiertotalous siten, että kaikki tekniikka jätettiin näkyviin, jolloin rakennusmateriaaleja tarvittiin vähemmän.

– Kuntien pitäisi suunnitella ja rakennuttaa enemmän siirrettäviä ja muunneltavia rakennuksia, sillä kuntien väestörakenteet muuttuvat ja samalla muuttuvat tarpeet esimerkiksi päiväkodeille ja kouluille, Torvinen huomautti.

Esittelyssä tulevaisuuden Ravilaakso sekä Petolahden CLT-rakenteinen lukio

Rakennusalan projektipäällikkö Mauritz Knuts esitteli estyneen Oliver Schulte-Tiggesin puolesta Vaasan Ravilaaksoa, joka on ainutlaatuinen tulevaisuuden asuinalue. Ravilaaksoon on rakennettu jo ensimmäisiä katuja ja ensimmäisten kortteleiden rakentaminen alkaa pian. Alueelle on tulossa myös monipuolinen ja kompakti kiertotalouskortteli, jossa edistetään älykästä liikkumista, panostetaan yhteisöllisyyteen sekä lähipalveluihin ja lähitalouteen, huomioidaan viherympäristö sekä kestävät energiaratkaisut.

IMG 3089 rajattuMargareta Bast-Gullberg ja John Södergran

Maalahdesta tekninen johtaja John Södergran ja Petolahden lukion rehtori Margareta Bast-Gullberg esittelivät uutta CLT-rakenteista Petalax Gymnasiumia, joka valmistui noin vuosi sitten. Rakennuksen seinät ovat ristiinliimattua massiivipuuta eikä 30 cm paksuissa seinissä tarvita eristystä. Ainoastaan äänieristyksen vuoksi rakennuksen väliseiniä on eristetty.

Bast-Gullberg vakuutti käyttäjien olevan enemmän kuin tyytyväisiä uusiin tiloihin:

– Nuoret olivat mukana suunnittelemassa tiloja ja myös pitävät niistä huolta. Tiloissa kuljetaan sisäkengillä tai villasukilla, ja myös siivoajat ovat tyytyväisiä hiotun betonilattian ominaisuuksiin. Saimme terveen ja hiljaisen rakennuksen.

Södergran kertoi, että Maalahdessa tehdyn ilmastostrategian myötä tehtiin aktiivinen valinta puurakentamisesta ja nyt myös kuntaan on tulossa myös päiväkoti CLT:stä.

– Lukiorakennuksen kanssahan meillä jopa alittui budjetti, Södergran kertoo.

IMG 3096 rajattuProjektipäällikkö Mauritz Knuts sekä moderaattorit Pia Simons ja Johan Ångerman

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Vaasan hallintotalo on nykyaikainen esimerkki kestävästä remontoinnista

29.05.2023 | Uutiset
Kaunis stukkokoristelu menneeltä aikakaudelta sulautuu moderniin, vaaleaan värimaailmaan, akustisesti vaimentaviin valokuvaseiniin ja vaikuttavan pitkiin mattoihin. Energiaa säästävä valaistus syttyy automaattisesti ja portaattomasti, kun siirrymme kokoushuoneesta toiseen, ja niissä harvemmin käytettävissä huoneissa, huomaamme heti niiden alhaisemman lämpötilan. Vaasan hallintotalo on kuin upouusi rakennus vuosien 2020–2022 aikana tehdyn laajan remontin jälkeen.
Lue lisää

Liiketoiminnan on oltava vastuullista, koska se on oikein – mutta miten liikkeelle?

17.05.2023 | Uutiset
Miksi yritysten pitäisi tehdä vastuullisuustyötä, ajatella kestävyyttä ja kiertotaloutta? Koska se tuo rahaa? Koska se on hyväksi brändille ja maineelle? Koska se helpottaa työvoiman rekrytoimista? Vai ihan vain siitä syystä, että se on oikea tapa toimia?
Lue lisää

Vuoden tasa-arvoyrityksessä henkilöstön moninaisuus on vahvuus

11.05.2023 | Uutiset
Pohjanmaan vuoden tasa-arvoyritys 2023 on närpiöläinen Bigro Ab. Kasvihuonealan yritys Bigro työllistää noin 70 henkilöä, jotka edustavat kuutta eri kansallisuutta. Valintaraati perustelee valintaa monipuolisella työllä, jota yrityksessä on tehty työyhteisön hyvinvoinnin ja moninaisuuden rakentamiseksi.
Lue lisää

VASEK20-lehti jaettu jokaiseen kotitalouteen

10.05.2023 | Uutiset
VASEK20-juhlalehti jaettiin 10.5. julkisena tiedotteena kaikkiin Vaasan seudun kotitalouksiin. Lehti on tuhti lukupaketti Vaasan seudusta, sen yrityksistä sekä tietysti tämän vuoden synttärisankari VASEKista.
Lue lisää

Stubbtech – enemmän kuin mitä nimi paljastaa

09.05.2023 | Uutiset
Se on tullut verkkaisemmin kuin pitkään aikaan. Kevät nimittäin. Samoin myös Stubbtechin ja sen yrittäjien Jens Rodasin ja Thomas Söderlundin odottama sesonkiaika. Mutta nyt kevät on täällä, ja kantojyrsintään, viherrakennustöihin, ulkomaalaukseen sekä katto- ja julkisivujen pesuun keskittyvän yrityksen toiminta kasvaa vuosi vuodelta. Suunnitelmana onkin nyt järjestellä liiketoiminta uudelleen kahdeksi erilliseksi markkinointinimeksi.
Lue lisää

”Älä odota tuloksia ensimmäisellä klikkauksella” – Verkkokauppa on ahkeruuslaji

04.05.2023 | Uutiset
Viexpo ja VASEK järjestivät 26.4. infotilaisuuden käynnisteillä olevasta Pohjanmaan verkkokauppiasklubitoiminnasta. Tilaisuudessa saatiin kuulla myös digitaalisen kaupan asiantuntija Leevi Parsaman inspiroiva puheenvuoro verkkokaupan kymmenestä tärkeimmästä menestystekijästä.
Lue lisää

Ympäristöystävällinen, energiatehokas ja edullinen

02.05.2023 | Uutiset
GreenStar on Suomen ensimmäinen hiilineutraali hotelliketju, ja yhä useammat matkailijat valitsevatkin hotellin kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys mielessään. Joensuusta kotoisin oleva Kristian Ikonen oli aikaansa edellä, kun hän perusti ketjun vuonna 2008 ja loi konseptin, joka on juuri nyt ajan hermolla. Ketjun viides hotelli avattiin Vaasaan marraskuussa 2019, WasaGroupin toteuttamana rakennusprojektina.
Lue lisää

Sukupolvenvaihdoksissa on aina myös tunteet pelissä

20.04.2023 | Uutiset
Sukupolvenvaihdos on usein prosessi, johon liittyy monia erilaisia ajatuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa sen onnistumiseen. Epävarmuus, huoli, luopumisen tuska, helpotus, luottamus.
Lue lisää