Osaksi ratkaisua tekemällä enemmän kuin vähimmäisvaatimukset edellyttävät

15.09.2022

IMG 3052 rajattuElla Lahtinen, Green Building Council Finland

Rakennusalan kestävä tulevaisuus -hankkeen ja Green Building Council Finlandin järjestämässä iltapäiväseminaarissa 7.9. valmistauduttiin kiertotalouteen ja mietittiin miten rakennusalan tulisi uudistua. Ella Lahtinen Green Building Council Finlandista muistuttikin, että rakennusala haluaa myös olla osa ratkaisua, eikä vain osa ongelmaa, kuten nyt tällä hetkellä valitettavasti on.

– Rakennusalan on kokonaisuutena voitava olla osa ratkaisua, Lahtinen painotti.

Hukan minimoiminen ensimmäisenä jätehierarkiassa

IMG 3057 rajattu

– Kiertotalouden mahdollisuudet on huomioitava jatkuvasti rakennuksen koko elinkaaren aikana. Lyhyemmän elinkaaren tuotteet on oltava irrotettavissa, vaihdettavissa ja huollettavissa niin, ettei pidemmän elinkaaren osiin rakennuksesta, kuten esimerkiksi vaikka 100 vuotta kestävään runkoon, tarvitse kajota.

Lahtinen muistutti myös, että jätehierarkiassa ensimmäisenä vaihtoehtona on jätteen määrän vähentäminen ja siinä rakennusalan täytyisi olla aktiivisempi ja pyrkiä hukan minimoimiseen.

– Toisena jätehierarkiassa on uudelleenkäyttö ja vasta kolmantena kierrätys eli uusiokäyttö, hän huomautti.

Katsauksessaan rakennusalan säädöskehitykseen Lahtinen huomautti, että säädöksissä tuodaan esille rakennus- ja purkumateriaalien selvitys sekä elinkaariominaisuudet:

– Rakennuksen tulisi olla purettavissa ja uudelleenkäytettävissä joko rakennuksen osina tai materiaaleina. Jätelainsäädännön mukaan taas käyttökelpoisten rakennusten osat ja tuotteet on otettava talteen ja käytettävä uudelleen. Rakennustyömailta on löydyttävä astiat 11 erilliskerättävälle jätelajille.

Lahtinen myös painotti, ettei kuitenkaan lakien ja säädösten noudattaminen välttämättä ole itsessään vielä kovin vastuullista, vaan ainoastaan vähimmäisvaatimus. Lahtinen esitteli puheenvuorossaan, miten kiertotalous huomioidaan niin rakennustuotteiden valmistuksessa, rakennusten suunnittelussa, rakentamisessa, käytössä ja ylläpidossa, korjauksissa sekä purkuvaiheessa.

Tarvitaan enemmän siirrettäviä ja muunneltavia rakennuksia

IMG 3076 rajattuJaakko Torvinen

Arkkitehti Jaakko Torvinen esitteli suunnittelemaansa Pikku-Finlandia -rakennusta, joka on suunniteltu ja rakennettu väistötilaksi Finlandia-talon perusparannuksen ajaksi. Rakennus on siirrettävissä, joten Helsingin kaupunki voi käyttää sen myöhemmin muualla. Moduuleista rakennettu Pikku-Finlandia voidaan tulevaisuudessa siirtää ja pystyttää uudelleen myös L-mallisena tai kahtena erillisenä rakennuksena.

Suunnittelussa huomioitiin myös kestävyys ja kiertotalous siten, että kaikki tekniikka jätettiin näkyviin, jolloin rakennusmateriaaleja tarvittiin vähemmän.

– Kuntien pitäisi suunnitella ja rakennuttaa enemmän siirrettäviä ja muunneltavia rakennuksia, sillä kuntien väestörakenteet muuttuvat ja samalla muuttuvat tarpeet esimerkiksi päiväkodeille ja kouluille, Torvinen huomautti.

Esittelyssä tulevaisuuden Ravilaakso sekä Petolahden CLT-rakenteinen lukio

Rakennusalan projektipäällikkö Mauritz Knuts esitteli estyneen Oliver Schulte-Tiggesin puolesta Vaasan Ravilaaksoa, joka on ainutlaatuinen tulevaisuuden asuinalue. Ravilaaksoon on rakennettu jo ensimmäisiä katuja ja ensimmäisten kortteleiden rakentaminen alkaa pian. Alueelle on tulossa myös monipuolinen ja kompakti kiertotalouskortteli, jossa edistetään älykästä liikkumista, panostetaan yhteisöllisyyteen sekä lähipalveluihin ja lähitalouteen, huomioidaan viherympäristö sekä kestävät energiaratkaisut.

IMG 3089 rajattuMargareta Bast-Gullberg ja John Södergran

Maalahdesta tekninen johtaja John Södergran ja Petolahden lukion rehtori Margareta Bast-Gullberg esittelivät uutta CLT-rakenteista Petalax Gymnasiumia, joka valmistui noin vuosi sitten. Rakennuksen seinät ovat ristiinliimattua massiivipuuta eikä 30 cm paksuissa seinissä tarvita eristystä. Ainoastaan äänieristyksen vuoksi rakennuksen väliseiniä on eristetty.

Bast-Gullberg vakuutti käyttäjien olevan enemmän kuin tyytyväisiä uusiin tiloihin:

– Nuoret olivat mukana suunnittelemassa tiloja ja myös pitävät niistä huolta. Tiloissa kuljetaan sisäkengillä tai villasukilla, ja myös siivoajat ovat tyytyväisiä hiotun betonilattian ominaisuuksiin. Saimme terveen ja hiljaisen rakennuksen.

Södergran kertoi, että Maalahdessa tehdyn ilmastostrategian myötä tehtiin aktiivinen valinta puurakentamisesta ja nyt myös kuntaan on tulossa myös päiväkoti CLT:stä.

– Lukiorakennuksen kanssahan meillä jopa alittui budjetti, Södergran kertoo.

IMG 3096 rajattuProjektipäällikkö Mauritz Knuts sekä moderaattorit Pia Simons ja Johan Ångerman

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Ensimmäinen askel oli se suurin

04.12.2023 | Uutiset
Vaikka Jukka Hämäläisellä oli 23 vuoden kokemus yrittämisestä ja takanaan muutama vuosi sitten toteutettu mittava yritysosto, hän ei ollut aiemmin hyödyntänyt VASEKin palveluja. Nyt hän on investointituen hakemisen kautta saanut paremman käsityksen kehitysyhtiön palveluista ja haluaa suositella kaikille yrittäjille aika ajoin pysähtymistä ja miettimistä, millaista apua voisi hakea yrittämisen eri tilanteisiin ja käännekohtiin.
Lue lisää

GigaVaasa-työ on ollut maratonin sijaan ultramaraton

30.11.2023 | Uutiset
GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen Merinovalta on työskennellyt akkutehdasalueen parissa viisi vuotta. Työtä mahdollistaa osaltaan innovaatio- ja ekosysteemisopimuksen puitteissa toteutettu Älykäs ja kestävä akkuarvoketju -hanke.
Lue lisää

EnergyVaasan saama kansainvälistymispalkinto on yhteisesti ansaittu

24.11.2023 | Uutiset
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen.
Lue lisää

Haluaako yrityksesi olla mukana bisneksessä vielä viiden vuoden kuluttua?

20.11.2023 | Uutiset
Vihreä siirtymä tuo tulleessaan vaatimuksia kaiken kokoisille yrityksille. Vaatimuksia esimerkiksi hiilijalanjäljen, jäljitettävyyden ja materiaalien suhteen voivat asettaa paitsi viranomaiset, myös asiakkaat, joten tiedon ja osaamisen puute aiheuttaa suuria riskejä tulevaisuuden liiketoimintaa ajatellen. Olemalla osa ratkaisua, samalla hyötyen muutoksen mukanaan tuomista mahdollisuuksista, voidaan luoda uusia liiketoimintamalleja, saada uusia asiakkuuksia ja löytää merkittäviä rahoituskanavia.
Lue lisää

Lankapuoti ja studio saivat parissa päivässä uudet toimitilat

13.11.2023 | Uutiset
Joskus palapelin palaset loksahtelevat paikoilleen ilman ylimääräistä pyörittelyä, ja näin kävi myös syksyllä, kun Pitkänlahdenkadun ja Konepajankadun kulmassa liiketilan omistava valokuvausalan yrittäjä Esa Siltaloppi otti yhteyttä VASEKin Stefan Råbackiin ja pyysi vinkkejä yrityksistä, joita voisi kiinnostaa edellisten vuokralaisten jälkeen vapautunut liiketila. Stefan ohjasi Esan eteenpäin VASEKilla toimitila-asioista vastaavalle yritysneuvojalle sekä nettiin tutustumaan Vaasan seudun tontti- ja toimitilarekisteriin.
Lue lisää

Tuore yrittäjä toimittaa kuituliittymiä Pohjanmaalle

07.11.2023 | Uutiset
On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun laihialainen Joni-Pekka Kangasmäki sai kysymyksen silloiselta työnantajaltaan, olisiko hän kiinnostunut ostamaan ja jatkamaan yrityksen toimintaa. Joni-Pekka, joka oli työskennellyt kuitukaapeleiden hitsaamisen parissa Kai Myllyniemi Oy:ssä yli viiden vuoden ajan, ei ollut koskaan harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Kysymys kuitenkin istutti siemenen, ja pian omistajanvaihtoprosessi lähtikin liikkeelle.
Lue lisää

Vastuullisuus ja investoinnit puhuttivat VASEKin juhlakiertueella

31.10.2023 | Uutiset
VASEKin 20-vuotisjuhlavuoden Vastuullisuuskiertue kiersi kahdeksan tapahtuman verran kaikissa VASEKin omistajakunnissa. Syyskuun puolessa välissä alkanut kiertue saatiin päätökseen lokakuun lopulla. Yhteensä lähes 200 osallistujaa tuli mukaan verkostoitumaan sekä kuulemaan yrityksen vastuullisuustyöstä, vastuullisuusviestinnästä, saatavilla olevista yritystuista sekä valmistautumisesta Vaasan seudulle suunniteltuihin suurinvestointeihin.
Lue lisää

Vaasan ja Uumajan välistä yhteyttä kehitetään vihreäksi kuljetuskäytäväksi

25.10.2023 | Uutiset
Vaasan kaupunki, Uumajan kunta, Umeå Hamn AB, Umeå Kommunföretag AB, Wasaline ja Kvarken Ports ovat tehneet aiesopimuksen vihreästä kuljetuskäytävästä Uumajan ja Vaasan välille.
Lue lisää