Ständig förbättring målet för den nye företagaren

22.09.2015

DSC 0010 rajattu 600pxMetallverkstaden är mer städad än förr och alla verktyg har sina platser.
Färgkoden gör det lättare för verktygen att hitta tillbaka till sina platser.

Ansvaret för Vörå Stålbygge, som fyllde 50 år i fjol, flyttades för två år sedan över till Tor-Leif Häggman som är företagare i andra generation. Förberedelserna inför generationsskiftet hade pågått redan i flera år, eftersom Häggman har arbetat i familjeföretaget sedan 2005.

– Farsan var aktivt med i Stålbygges verksamhet fram till företagets 50-årsfest men nu lever han välförtjänade pensionärsdagar för det mesta. Visst kommer han ännu och hjälper till alltid när det behövs, berättar Häggman.

Ett fungerande kvalitetssystem

DSC 0024 600px

Tor-Leif Häggman

Trots att Stålbygge, som för fem år sedan presenterades i VASEKs artikelserie Under luppen, alltid varit ett ordentligt och välfungerande företag, har den nye företagaren fört med sig nya vindar och förbättringar i den vardagliga verksamheten.

– Det är mer städat i verkstaden, varorna är i bättre ordning och dessutom har vi utvecklat våra arbetsmetoder under de två senaste åren, försäkrar svetsare Jonas Lundström.

En av svetsarna på Stålbygge, Johan Ehrs, går som bäst på Optimas IWS-utbildning som ger honom behörighet att vara svetsansvarig. Företaget måste ha en behörig svetsansvarig för att få tillverka stålkonstruktioner som fyller EU:s CE-krav för byggindustrin.

Utbildningar har varit startskottet även i fråga om många andra förbättringar som genomförts den senaste tiden. Häggman deltog i en kvalitetsutbildning som ordnades av Novia och i samband med den inledde Stålbygge ett samarbete med Leif Mannfolk, som varit med och konsulterat och utbildat i ett flertal österbottniska företag. Samarbetet resulterade i ett kvalitetscertifierat system enligt ISO 9001 som utgör grunden för Vörå Stålbygges dagliga verksamhet. Företaget ägnar uppmärksamhet speciellt åt systematiken men också åt lönsamheten och personalens välmående i sin verksamhet.

DSC 0026 600pxTor-Leif Häggman och Jonas Lundström diskuterar ett uppdrag.

– Trots de senaste årens lågkonjunktur har vi kunnat ha en lönsam verksamhet. Emellanåt funderar jag på hur bra resultat vi skulle ha gjort under toppåren om vi hade arbetat lika systematiskt och på ett lika lönsamt sätt redan då, grunnar Häggman.

Det nya verksamhetssättet innebär också öppnare diskussion och systematisk insamling av personalens förslag. I kafferummet finns en whiteboard där alla kan skriva sina förbättringsförslag, anskaffningsförslag och kommentarer. De behandlas och dokumenteras på veckovisa måndagsmöten samtidigt som man beslutar om åtgärderna. Inom två år har företaget på det här sättet kunnat förbättra 263 olika saker i sin verksamhet.

Extern metallverkstad

DSC 0043 600pxVörå Stålbygges anställda arbetar allt oftare i kundens utrymmen.
Anders Widd och Anton Mannil monterar ett rullband på UH-Koneistus.

Vörå Stålbygge tillverkar olika delar och produkter för industrin och byggnadsindustrin i serier eller som enskilda föremål. Företaget har dessutom ett stort stållager, där även privatkunder kan hitta den metallbit de behöver.

Marknadsföringsreformen, som genomfördes i fjol, har slipat företagets image och gett bättre struktur på marknadsföringen av produkterna. En av de viktigaste tjänsterna i dag är en extern metallverkstad och därför arbetar flera av företagets anställda en stor del av veckan i andra än företagets egna utrymmen.

– Många företag eller organisationer har behov av en metallarbetare ett par dagar i veckan eller i månaden. Av oss kan kunden köpa externa metallverkstadstjänster till ett fast avtalspris för överenskomna dagar och få besparingar jämfört med att ha en egen metallverkstad. Metallarbetaren kommer på överenskomna dagar och tar hand om företagens metallarbeten snabbt och pålitligt, beskriver Häggman.

Med marknadsföringsreformen kom även en oväntad förändring: den förnyade logotypen har gjort att allt fler finskspråkiga kunder har hittat till Stålbygge.

Vörå Stålbygge i Under luppen -artikelserie i januari 2010

 

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia
Översättning: VASEK



‹ Gå till "Nyheter"

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera