Hamndirektören har många järn i elden

08.09.2015

Vasas och Umeås gemensamma hamnbolag Kvarken Ports verkställande direktör har en färgrik vardag med omväxlande arbetsuppgifter. En extra krydda i arbetet tillförs av att hamnbolaget fysiskt verkar i två olika länder.

I Finland arbetar Kvarken Ports verkställande direktör Matti Esko i nära samarbete med både Vasa stads logistikenhet och Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs logistikexperter. Andra samarbetspartner är till exempel de rederier och speditörer som använder hamnen samt industrin och handeln som transporterar sitt gods genom den.

En växande andel av Eskos arbete utgörs av att marknadsföra Kvarken Ports på mässor och andra evenemang. Han är också med i många logistikrelaterade samarbetsgrupper.

Utdrag ur Matti Eskos kalender:

Måndag 17.8.2015 kl. 12.00
Samarbetsmöte med VASEK

Tillsammans med logistikexpert Riitta Björkenheim går Matti Esko igenom gemensamma evenemang och intressen för den närmaste framtiden. Esko träffar VASEKs logistikexperter varje vecka, eftersom utvecklingen av logistiken i Vasaregionen har varit VASEKs strategiska utvecklingsprojekt sedan år 2007 och mycket arbete har gjorts även för utvecklingen av Vasa hamn. Ett av de viktigaste gemensamma utvecklingsprojekten just nu är EU-finansierade Midway Alignment of the Bothnian Corridor, inom vilket en övergripande logistiklösning för trafiken över Kvarken skapas. Visionen för utvecklingen av hamninfrastrukturen är fortfarande en fraktförbindelse varje vecka till centrala Europa enligt industrins önskemål. Eftersom situationen förändras hela tiden, betyder inte ett tidigare misslyckande att frakttrafik inte skulle behövas i framtiden.

1 Riitta ja Matti320px


Måndag 17.8.2015 kl. 19.45
Avgång till Umeå

På måndag kväll klarerar Wasalines Conny Södergård ut och Matti Esko får, tillsammans med övriga passagerare, köra ombord på m/s Wasa Express. På tisdag morgon är det strategiworkshop för personalen i hamnen i Holmsund. Efter den är även flera andra möten inbokade, eftersom det pågår stora investeringar i Umeå hamn – i såväl terminalerna som landsvägs- och järnvägsförbindelserna. Tack vare den långt utvecklade multimodaliteten i Umeå kan kunderna i hamnen välja olika transportformer för sina frakter. De mångsidiga förbindelserna från Umeå hamn ger också Vasa hamns kunder möjlighet att välja mellan olika transportformer för frakternas fortsatta väg.

2 Uumajaan320px

Torsdag 20.8.2015 kl. 9.30
Strategiworkshop för personalen i Vasa

Kvarken Ports utvecklar sin strategi som en helhet på bägge sidor av viken. På torsdag morgon samlas personalen i Vasa hamnkontor för att gå igenom sina kommentarer till strategiarbetet, innan det överlämnas till bolagets styrelse för fortsatt beredning. Man kan knappast tänka sig en sakkunnigare grupp för kommentarer till hamnens SWOT-analys, framtida kundpotential och tillväxtmöjligheter än den egna personalen!


Fredag 21.8.2015 kl. 10
Möte om förnyelse av passagerarterminalen

I hamnens passagerarterminal träffar Matti Esko och trafikchef Kristian Mäki-Jussila logistikutvecklare Teijo Seppelin från Vasa stad, Wasalines verkställande direktör Peter Ståhlberg och Maunu Ylimäki, som representerar byggfirman Rennova. På mötet behandlas förnyelsen av passagerarterminalen, som ska färdigställas före årets slut. Då flyttar också Kvarken Ports kontor till passagerarterminalen.

5 Remonttipalaveri320px
Hamnbolaget Kvarken Ports förenar Vasa hamn och Umeå hamn och utvecklar hamnarnas position i trafiken på Östersjön. Vasa stad och Umeå kommun äger hamnfastigheterna med infrastruktur och hyr ut dessa till bolaget Kvarken Ports, som sköter hamnfunktionerna med hjälp av sina samarbetspartner.

 


Text: Johanna Haveri
Bilder: Johanna Haveri, VASEK
Översättning: Eva Klemets



‹ Gå till "Nyheter"

En mer strategisk hamn

16.05.2024 | Nyheter
För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.
Läs mera

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera