Kohti kokonaisenergiatarkastelua

20.04.2012

Ensi kesänä rakentaja saa lisää valinnan vapautta, kun rakentamismääräyksissä siirrytään kokonaisenergiatarkasteluun. Vielä tässä vaiheessa rakentajaa ei velvoiteta uusiutuvan energian käyttöön, mutta rakennuksen energialähteen valintaa aletaan ohjata normeilla. Ohjaus tapahtuu energiamuodon kerrointen avulla.

Energiamuodon kerroin perustuu primäärienergiakertoimeen, joka kuvastaa luonnonvarojen käyttöä. Uudisrakennuksille lasketaan E-luku, laskennassa otetaan huomioon normeissa määrättyjen energiamuotojen kertoimet. E-luku kuvaa rakennuksen kokonaisenergian kulutusta ja sen yksikkö on kWh/m². Mitä pienempi E-luku, sitä energiatehokkaampi rakennus on. Normeissa on annettu E-luvulle sallittu yläraja ja se riippuu asunnon koosta. Rakennuslupaa ei heru, elleivät vähimmäisvaatimukset täyty.

Vaasassa ennakoivaa laadunohjausta

Pienrakentajaa normiviidakko hämmentää varmasti. Rakentamisesta on entistä hankalampi selvitä ilman ammattilaisen apua. Vaasan kaupungin rakennusvalvonta on tässä asiassa tehnyt kädenojennuksen pientalorakentajan suuntaan tarjoamalla koulutusta tontin saajille sekä mukana oleville ammattilaisille, jotta he osaisivat vaatia ja tehdä teknisesti laadukkaita taloja. Menetelmää on aiemmin sovellettu Oulussa, ja toivottavasti se jää pysyväksi palveluksi myös Vaasan rakennusvalvontaan ja leviää vielä muihinkin kuntiin. Tämä asia kannattaa ehdottomasti kirjata Vaasan seudun ilmasto- ja energiastrategiaan.

Tulevaisuuden energiamix

Uusiutuvan energian muotoja ovat aurinko-, tuuli-, vesi-, vuorovesi- ja bioenergia sekä maalämpö, joista kaikkia muita paitsi vuorovesienergiaa voidaan käyttää Suomessa. Myös kaukolämpö lasketaan uusissa määräyksissä ympäristöystävälliseksi energiamuodoksi ja tälle on perusteensa, sillä kaukolämmön tuotannossa käytetään hyväksi sähköntuotannossa syntynyttä ylijäämälämpöä, joka muuten menisi hukkaan. Siksi tuntuukin oudolta, että alueille, jonne kaukolämpöä on saatavilla, halutaan maalämpö, joka kuluttaa sähköä.

– Kaukolämpö on erittäin kilpailukykyistä, jos maalämpöön verrattaessa otetaan huomioon myös huoltokustannukset, sanoo Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Hannu Linna.

Linnan mielestä varteenotettava tulevaisuuden energiamuoto on aurinkoenergia. Auringosta saadaan energiaa 9 kuukauden ajan vuodessa. Aurinkolämpö on jo nyt taloudellisesti kannattava vaihtoehto. Vaikka tällä hetkellä aurinkosähkö ei ehkä tunnu kilpailukykyiseltä, täytyy muistaa, että tekniikan kehittämiseen panostetaan lujasti.

Jyrki Luukkanen Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta laskeskeli pari vuotta sitten pidetyssä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin järjestämässä seminaarissa, että Tampereen kokoiseen kaupunkiin tuleva auringon säteily riittäisi kattamaan koko Suomen energiankulutuksen, jos vain se pystyttäisiin ottamaan talteen. Eikä raaka-aine lopu heti, sillä aurinko antaa energiaa vielä seuraavat 5 miljardia vuotta.

Aurinko ei kuitenkaan paista aina, eikä aina tuulekaan, joten näiden energiamuotojen rinnalla täytyy olla tuotantoa, jota voidaan helposti lisätä ja vähentää sen mukaan, onko uusiutuvaa energiaa saatavilla.

– Kivihiileen pohjautuvan säätövoiman alasajoa ei kannata liikaa kiirehtiä, vaan vanhoille voimaloille olisi annettava mahdollisuus toimia elinkaarensa loppuun, aprikoi Linna.
– Biopohjainen dieselvoimalaitos voi tulevaisuudessa olla säätövoimana hyvä ratkaisu, hän jatkaa.

Aurinko huomioitava suunnittelussa

Kaikissa rakennuksissa, joissa kulutetaan energiaa, tulisi olla mahdollisuus lisätä aurinkoenergiajärjestelmä myös jälkikäteen. Tänään rakennettava ympäristö on käytössä vielä 50–100 vuoden päästä. Siksi kaiken auringosta saatavan hyödyn maksimoimiseksi tämä tulisi ottaa huomioon suunnittelussa jo nyt: rakennukset on sijoitettava tonteille ja tontit kaavoitettava siten, että aurinkoenergiaa voidaan saada talteen mahdollisimman tehokkaasti.

 

   Teksti: Tuulia Taanila, VASEK


Kertoimet kuvaavat luonnonvarojen kulutusta:
  Suomi
primäärienergia
Energiamuodon
kerroin asetuksessa
Fossiiliset 1 1
Sähkö 2,2 1,7
Kaukolämpö 0,9 0,7
Uusiutuvat 1 0,5

Energiamuodon vaikutus kaikissa Pohjoismaissa huomioitu määräyksissä
Rakennuksen kokonaisenergian käyttöä ei voi vertailla suoraan kertoimia vertailemalla
(Lähde: Ympäristöministeriö)

Aurinko energianlähteenä

Lämpöydinreaktion eli fuusion aiheuttamassa massamuutoksessa vapautuva energia antaa auringolle 3,8 x 1023 kW:n koko-naistehon. Tästä määrästä maapallolle tulee 1,7 x 1014 kW, mikä on n. 20 000 kertaa koko maapallon teollisuuden ja lämmityksen nykyään käyttämä teho.

Säteily Suomessa

Etelä-Suomessa aurinkosäteily vaakatasolla ja vuositasolla on n. 1000 kWh/m2 ja Keski-Suomessa n. 900 kWh/m2.

Lue lisää: http://www.aurinkoteknillinenyhdistys.fi/ ja  http://www.aurinkoenergiaa.fi/, http://www.ymparisto.fi

Opas: Auringosta lämpöä ja sähköä 

 

 



‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää

Asiantuntijaverkosto näyttää tietä markkinoinnin viidakossa

24.04.2024 | Uutiset
Markkinoinnin ja ennen kaikkea digitaalisen markkinoinnin mahdollisuudet ovat lähes loputtomat ja kehittyvät jatkuvasti. Yrittäjänä saatat helposti joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy lyhyessä ajassa rakentaa sivusto, aloittaa Google-markkinointi, luoda sisältöä kanavillesi ja paljon muuta.
Lue lisää

Kokeile ja käytä – Tekoälystä assistentti yrittäjälle

23.04.2024 | Uutiset
Tekoälyn aikakausi on alkanut, mutta mitä tekoälyllä eli AI:llä oikein tarkoitetaan? Muun muassa tätä pohdittiin 18.4. Mustasaaren kunnan, Mustasaaren yrittäjien ja VASEKin järjestämässä tekoälyyn keskittyvässä teemailtapäivässä Mustasaaren kulttuuritalolla.
Lue lisää