Entistä strategisempi satama

16.05.2024

IMG 0015rVaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.

Kehitysjohtaja Tommi Tuominen, Kvarken Ports muistutti avauspuheenvuorossaan maailman muuttumisesta ja sataman tarpeesta muuttua sen mukaisesti:

– Satamalla on entistä strategisempi rooli ja myös suuri merkitys huoltovarmuuden kannalta. Vaasan sataman tavoitteena on parantaa alueen yritysten kilpailukykyä ja auttaa yrityksiä tavoittamaan hiilineutraaliustavoitteensa.

Oma tiekartta sataman kehitykselle

IMG 9985r

Työpajan alustuksina kuultiin linjaliikenteen mahdollistamisesta Vaasan satamasta Keski-Eurooppaan sekä konttiliikenteen kehittämisestä Vaasan satamaan

Petri Nikupeteri, Wallenius SOLilta kertoi, että linjaliikenteen aloittaminen Vaasasta voisi olla mahdollista vuoden 2025 alusta lähtien, mutta kiinnostus tälle on kartoitettava ensin ja vaaditaan myös riittävästi rahtivolyymiä, jotta se on kannattavaa. Global Client Manager Karolina Kolehmainen, A.P. Moller – Maerskiltä kertoi, miten konttiliikenteen kehittämisessä lähdetään tarpeiden identifioinnista, kaupallisen suunnitelman laatimisesta ennen operationaalisen suunnitelman laatimista.

Rahtijohtaja Tony Ehrs Wasalineltä esitteli intermodaaliyhteyksiä Vaasasta ja kertoi Uumajan sataman kombiterminaalin tarjoamista mahdollisuuksista yrityksille. Ennen työpajatyöskentelyä kuultiin vielä skaalautuvista latausratkaisuista. Key Account Manager Pekka Hildén Plugitilta kertoi yrityksen olevan sitoutunut rakentamaan latausverkoston ammattiliikenteen tarpeisiin.

IMG 0041r

Iltapäivän päätteeksi työpajaosallistujat pääsivät ryhmissä keskustelemaan omasta tiekartasta sataman kehitykselle. Ryhmissä pohdittiin esimerkiksi sataman maankäyttöä ja palveluntarjontaa, yhteyksiä sekä alueen elinkeinojen tarpeita. Isojen karttojen ääressä pohdittiin erilaisia ratkaisuja ja keskusteltiin vilkkaasti.

IMG 0031r

– Saimme työpajaan osallistujilta erittäin tärkeitä näkökulmia kehittämistyöhön. Kirjoitin kynä sauhuten esille nousseita seikkoja, kysymyksiä ja kommentteja. Eri toimijoiden yhteistyö oli tänäänkin todella arvokasta ja hedelmällistä, projektipäällikkö Anna Måtts-Fransén VASEKilta kommentoi iltapäivän päätteeksi.

IMG 0022r

 ‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Mjöli Bakery on Startian vuoden uusyrittäjä 2024 Vaasan seudulla

13.06.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startia on valinnut Vaasan seudun vuoden uusyrittäjäksi Mjöli Bakeryn (Bageri Eken Ab Oy). Yrityksen omistaja on määrätietoinen leipuri ja konditoriamestari Eva Marttila, joka on voittanut mitaleja luovilla ja ekologisilla artesaanileivillään. Mjölille yrityksenä on tunnusomaista sen yrittäjän suuri kiinnostus valikoiman ja toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.
Lue lisää

Yrityksen talous – Budjetoinnin merkitystä ei voi liikaa painottaa

11.06.2024 | Uutiset
Yrittäjänä talouden hallinta on avainasemassa yrityksen menestyksen kannalta. Budjetointi on tehokas työkalu, joka auttaa pitämään talouden kurissa ja varmistamaan, että yritys toimii kannattavasti.
Lue lisää

Yritysten varautuminen – miten sinun yrityksesi toimii poikkeusoloissa?

06.06.2024 | Uutiset
Maailman tilanne pandemioineen ja Euroopassa käytävine sotineen on osoittanut, ettei yrityksissä kannata enää ummistaa silmiään pelottavimmiltakaan skenaarioilta.
Lue lisää

Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä 

05.06.2024 | Uutiset
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Lue lisää

Aukioloaikamme kesällä - huomaa myös TE-toimiston starttirahakäsittelyn tauko heinäkuussa

04.06.2024 | Uutiset
VASEKin toimisto on kokonaan kiinni heinäkuussa viikoilla 8.–28.7.2024. Pohjanmaan TE-toimiston starttirahakäsittelyssä on kesätauko 1.7.–31.7.2024.
Lue lisää

Laihian Autotarvikkeen toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta

04.06.2024 | Uutiset
Vakaan työpaikan ja työnjohtajan tehtävien tuoma turvallisuus ei estänyt Jussi Rauhalaa. Viime kesänä hän jätti 17-vuotisen työuransa alueen autoliikkeessä ottaakseen haltuunsa isänsä varaosakaupan Laihialla. Laihian Autotarvike Oy:n toiminta jatkuu sukupolvenvaihdoksen ansiosta.
Lue lisää

EnergyVaasa panostaa nuorten kiinnostukseen matemaattisia aineita ja luonnontieteitä kohtaan

29.05.2024 | Uutiset
EnergyVaasa jakaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa suuren määrän stipendejä oppilaille, jotka ovat vuoden aikana menestyneet matematiikassa ja luonnontieteissä. Stipendien kautta energiaklusterin yritykset haluavat osaltaan edistää lasten ja nuorten kiinnostusta aineisiin, joilla on merkitystä alueen yrityksille.
Lue lisää

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää