Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024
Joakim Horsma 8

Yrittäjäkassan verkostopäällikkö Joakim Horsma.

Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.

Yrittäjänä päätät itse haluatko liittyä Yrittäjäkassaan. Jäsenyys tuo kuitenkin huomattavat edut, koska ainoastaan Yrittäjäkassan jäsenenä sinulla on työttömänä yrittäjänä oikeus ansiopäivärahaan. Lisäksi jäsenmaksu on vähennyskelpoinen henkilökohtaisessa verotuksessa.Yrittäjänä päätät itse haluatko liittyä Yrittäjäkassaan. Jäsenyys tuo kuitenkin huomattavat edut, koska ainoastaan Yrittäjäkassan jäsenenä sinulla on työttömänä yrittäjänä oikeus ansiopäivärahaan. Lisäksi jäsenmaksu on vähennyskelpoinen henkilökohtaisessa verotuksessa.

– Voit tehdä kaiken oikein yrittäjänä, mutta sitten voi tapahtua jotain sinusta riippumatonta, joka vaikuttaa toimintaasi ja johtaa yritystoiminnan lopettamiseen, esimerkkinä vaikkapa Covid-19-pandemia. Jotta sinulla olisi turvattu asianmukainen tulo siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu esimerkiksi kahden vuoden päästä, sinun pitäisi toimia ennakoivasti jo tänään, Yrittäjäkassan verkostopäällikkö Joakim Horsma korostaa.

Yrittäjän työttömyysturva pähkinänkuoressa

Tällä hetkellä Suomessa on noin 270 000 yrittäjää, joita pidetään työttömyysturvalain mukaisina yrittäjinä. Yrittäjänä tai kevytyrittäjänä kuulut niihin, jos:

  • Sinulla on YEL-vakuutus (pakollinen yrittäjille) tai MYEL-vakuutus. Yrittäjäkassan jäsenyys edellyttää vähintään 14 803 euron vuotuista työtuloon perustuvaa lakisääteistä eläkevakuutusta.
  • TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluvat osakkaat tai yrittäjien perheenjäsenet voidaan joissakin tapauksissa lukea myös yrittäjiksi. Lue lisää täältä.
Taulukko

Yrittäjäkassan jäsenmaksu ja päiväraha 2024.

Mikäli yrittäjä ei kuulu Yrittäjäkassaan, yrittäjän työttömyysturva muodostuu kuten palkansaajalla eli Kelan peruspäivärahasta tai työmarkkinatuesta (800 euroa kuukaudessa) ja mahdollisista lisistä. Kun olet Yrittäjäkassan jäsen, ansiopäiväraha määräytyy valitsemasi vakuutustason perusteella. Jos sinulla on esimerkiksi työtuloa 30 000 euroa (2 500 euroa kuukaudessa), päivärahasi voi näyttää tältä:

  • minimitaso työtulo 14 803 €/v: jäsenmaksu on 9,10 euroa kuukaudessa, ja olet oikeutettu 995,02 euron päivärahaan kuukaudessa.
  • enimmäistaso 30 000 €/v: jäsenmaksu on 35,70 euroa kuukaudessa, ja olet oikeutettu 1 565,01 euron päivärahaan kuukaudessa.

Horsma korostaa myös, miten tärkeää on liittyä Yrittäjäkassaan ajoissa. Jos siirryt palkansaajakassasta Yrittäjäkassaan kolmen kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta, ansioturvasi jatkuu yhdenjaksoisesti.

Sivutoimisena tai kevytyrittäjänä toimivan yrittäjän työttömyysturva

Työttömyys- ja sosiaaliturvassa kaikki kevytyrittäjät ovat yrittäjiä, jos työtä ei tehdä työsuhteessa, ja kevytyrittäjillä on tällöin samat vaatimukset ja oikeudet työttömyysturvaan. Jos olet palkkatyössä, mutta pyörität samalla yritystä sivutoimisesti, sinulla voi olla mahdollisuus valita palkansaajakassan ja Yrittäjäkassan välillä.

– Ole meihin ja omaan palkansaajakassaan yhteydessä varmistaaksesi, missä kassassa voit vakuuttaa itsesi. Jos YEL-vakuutuksesi on riittävän suuri, kannattaa harkita Yrittäjäkassan jäsenyyttä, Horsma korostaa.

Ota yhteyttä Yrittäjäkassaan tai varaa aika yritysneuvojalle, niin kerromme lisää työttömyysturvasta ja selvitämme yhdessä, mikä on paras ratkaisu juuri sinulle.‹ Siirry "Uutiset"-sivulle

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

Kosmetiikkaa koskevat säännöt ja velvollisuudet haltuun

21.05.2024 | Uutiset
Suomessa et tarvitse ennakkohyväksyntää kosmetiikkatuotteiden myyntiä varten, mutta kun tuote on myynnissä, sitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Siksi sinun on tärkeä jo yrityksesi perustamisvaiheessa selvittää oma roolisi ja siihen kuuluvat velvollisuudet. Näistä löydät tietoa Tukesin sivuilta.
Lue lisää

Renergi Kick-off: Kohti kestävämpää tulevaisuutta kiertotalouden avulla

17.05.2024 | Uutiset
Lintuvuoren uudessa HÖK-ravintolassa vallitsi kiinnostunut ilmapiiri, kun yli 30 asiantuntijaa ja sidosryhmien edustajaa kokoontui 14.5. Renergi kick-off -tilaisuuteen. Tämä pohjusti uudenlaista ajattelua ja toimintaa kiertotalouden edistämiseksi, ja se herätti runsaasti kiinnostusta mukana olleiden yritysten, oppilaitosten ja muiden sidosryhmien parissa.
Lue lisää

Entistä strategisempi satama

16.05.2024 | Uutiset
Vaasan satamassa on tällä hetkellä menossa merkittäviä kehityshankkeita, ja niiden lisäksi tulevien vuosien jatkosuunnitelmia työstetään jatkuvasti. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeen toimijat VASEKilta ja Kvarken Portsilta järjestivät 14.5. satamatyöpajan saadakseen työhön mahdollisimman laajaa näkemystä alan eri toimijoilta.
Lue lisää

Synergiaedut ja yhteistyösuunnitelmat

15.05.2024 | Uutiset
Ekosysteemisopimushankkeiden projektipäälliköt tapasivat tiedonvaihdon merkeissä 14.5. Neljäntoista eri hankkeen vetäjät saivat kertoa hankkeensa tavoitteet, etenemisen, onnistumiset ja haasteet sekä vastata kysymyksiin. Ja kysymyksiä tulikin runsaasti. Aamupäivätapaamisen aikana löytyi sekä synergiaetuja että yhteistyösuunnitelmia.
Lue lisää

Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi

14.05.2024 | Uutiset
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Lue lisää

Puutarhaharrastuksesta tuli osa-aikaista yrittäjyyttä

13.05.2024 | Uutiset
Kylmän ja myöhäisen kevään jälkeen puutarhakausi on vihdoin käynnissä Pohjanmaalla, ja sen on myös tervajokinen Minna Saari huomannut. Minna toimii ensimmäistä vuottaan yrittäjänä juuri puutarha-alalla. Puhelin on soinut viime viikkoina tauotta, ja kalenteri täyttyy kaikista mahdollisista puutarhatöistä puiden leikkaamisesta kasvien istuttamiseen.
Lue lisää

Haemme: Rakennus- ja infra-alan projektipäällikkö

08.05.2024 | Uutiset
Etsimme nyt vahvaa osaajaa aluekehitys- ja yrityskehitystehtäviin. Projektipäällikkönä tulet työskentelemään rakennus- ja infra-alan alueellisten kehityshankkeiden toteuttajana sekä rakennetun ympäristön energiatehokkuuden edistämisessä. Tämä sisältää mm. Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -kehitystyön johtamisen yhdessä sidosryhmiemme kanssa.
Lue lisää

Tilitoimisto on edelleen yrittäjän tärkein kumppani

26.04.2024 | Uutiset
Uusyrityskeskus Startian asiantuntijakumppani Kjell Ahläng, Convido käväisi huhtikuussa VASEKilla tapaamassa yritysneuvojia. Keskustelussa oli tilitoimistojen terveiset alkaville yrittäjille ja muille yrittäjäasiakkaille sekä tietysti yritysneuvojille. Ahlängin mukaan talousohjelmistojen viimeaikaiset kehitysvaiheet ovat mullistaneet yritysten kirjanpidon:
Lue lisää