CJ0B1212 markokoski webMarko Koski, chefen för EnergySpin.

Till den andra omgången av EnergySpin-acceleratorprogrammet, som startar i april i Vasa, togs totalt 120 ansökningar emot. Över 90 procent av de sökande var utländska. Ansökningar kom från totalt 43 länder i Europa, Asien och Afrika, och även från länder i Nord- och Sydamerika. Bland de sökande fanns startup-företag inom bland annat batteriteknik och andra framtida energilösningar.

– Energikunnandet inom Vasaregionen har fått mycket uppmärksamhet exempelvis genom batterifabrikprojektet, vilket har säkert gjort även EnergySpin-programmet mer attraktivt, konstaterar chefen för EnergySpin Marko Koski.

Acceleratorn är avsedd för tillväxtföretag inom energibranschen

EnergySpin -företagsacceleratorn är avsedd för startup- och tillväxtföretag som jobbar med energibranschen och energilösningar och som söker stark global tillväxt. Till programmet har vi fått ansökningar från startup-företag inom energibranschen samt från företag med kopplingar till energibranschen, exempelvis inom digitalisering, IoT, artificiell intelligens, cybersäkerhet, big data och spelifiering.

Företag har således förbättrade möjligheter att öka tillväxttakten och även samarbetet mellan acceleratorns partnerföretag.

– Bland de sökande finns företag, som strävar efter en omsättning på flera miljoner euro för innevarande år. Företagen är redo för en kraftig global tillväxt. Vi har en tilltro, att samarbetet mellan de deltagande företagen och partnerföretagen blir mer effektivt än tidigare och att båda drar nytta av varandra, säger Koski.

Acceleratorn börjar i Vasa på våren

20 av de mest lovande startup-företagen kallas till urvalsdagar i Vasa, där de kommer att möta acceleratorns mentorer och representanter från samarbetspartnerna. Mentorerna, som representerar olika sektorer, har gedigen kompetens i att lyfta energi- och tillväxtföretag till global framgång. Företagen som fungerar som acceleratorns samarbetspartners är globala spetsföretag inom energibranschen och experter på digitalisering.

Under urvalsdagarna väljs 10 startup-företag ut till det första acceleratorprogrammet som börjar i april. Det tio veckor långa acceleratorprogrammet innehåller företagsspecifik handledning i planering av tillväxt, produktutveckling, kommersialisering, marknadsföring och kommunikation samt finansieringsfrågor.

 

Mer information:

Marko Koski
Marko Koski
Företagsrådgivare
+358 50 561 5858
EnergySpin accelerator, innovationer, kapitalplaceringsverksamhet, FiBAN samarbete, start up / spin off -företagen


EnergySpin 400px

liitonlogo kaksikielineni300RGB

Som partners i EnergySpin-acceleratorns verksamhet fungerar energisektorns ledande företag såsom Danfoss, Wärtsilä, Yaskawa/The Switch, Vasa Elektriska, EY, Elisa, Tieto, Viria, Citec och VNT Management. EnergySpin verksamheten är placerad i EnergyVaasa, ett av världens ledande kluster inom energisektorn.
Företagsacceleratorn är ett av utvecklingsprojekten inom Vasas tillväxtavtal och det genomförs i samarbete mellan Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och Teknologicentret Merinova. Även Österbottens förbund är involverat.

‹ Gå till "Pressrum"