Vid Tähtipöly ordnas en värdig sista färd för husdjuren – sorgen måste ges utrymme

07.09.2017

Tahtipoly1 300pxTähtipöly-begravningsbyrån för smådjur har fungerat i Vasa fr.o.m. 2012 och snart öppnas verksamhetspunkten också i Åbo. Allt började från en idé av Virpi Jumisko, och Lenita Kaivonen tillförde bolaget sin floristkunskap samt erfarenhet från en traditionell begravningsbyrå.

VASEK var med redan från början när företaget startades, och för några år sedan deltog företaget även i KasvuOpen-tävlingen, efter ett tips från VASEK.

– Sparrningen vi fick var väldigt viktig, vi hade möjlighet att bolla våra idéer och på så sätt förbereda oss att ta några större tillväxtsteg, säger Kaivonen tacksamt.

Företaget representerar en något ovanligare bransch, och efterfrågan på tjänsterna har skapats i takt med en förändring i samhället:

– Till exempel på landsbygden finns nog utrymme att begrava sina husdjur på den egna marken, men gårdar, egnahemshus eller sommarstugor går inte längre i släkten på samma sätt som tidigare. Det är mycket tydligt att djurägare bekymrar sig över att lämna husdjurens begravningsplats efter sig när hemvisten ändras. Höghus- och radhusinvånare igen har naturligtvis ingen möjlighet att gravsätta husdjur på egen gård, berättar Kaivonen.

Hos Tähtipöly hittar man flera urnamodeller som förmultnar som t.ex. papperurnan, terracottaurnan eller träurnan, som är tänkta för gravsättning. Om man däremot vill förvara urnan i exempelvis bokhyllan väljs oftast en keramisk urna. Askan kan även strös på begravningsplatsen för smådjur, som finns i Gamla Vasa.

– Vi har ett verkligen fint samarbete med regionens djurkliniker. Jag kör runt flera gånger i veckan hos veterinärer för att hämta husdjur som fått eutanasi, och vi hanterar deras sista resa med värdighet och enligt ägarens önskemål.

Tahtipoly2 300px– I våra lokaler är det också möjligt att hålla en liten avskedsstund om man vill, och för t.ex. barnfamiljer kan det kännas som ett bättre alternativ att ta avsked här i vårt minnesrum, efter eutanasin hos veterinären, än att barnen är med vid själva eutanasitillfället. Också många äldre, kommer gärna till oss med sitt husdjur efter besöket hos djurkliniken där eutanasin gjorts. Och så har vi förstås de husdjur som dött hemma eller vid någon olycka, då kommer vi överens med ägarna om när det passar att husdjuret förs hit, säger Kaivonen.

Enligt Kaivonen kan döden av ett husdjur, som har följt med redan en längre tid, vara ett hårt slag särskilt för äldre människor och är utmanande också på grund av de praktiska arrangemangen:

– Att flytta ett stort husdjur till bilen och transportera det kan vara omöjligt för en äldre person. Vi tar hand om de praktiska arrangemangen, så ägaren inte behöver oroa sig för dem under sin sorgetid.

 

Läs mera om hur Tähtipöly fick hjälp av Sparra med juristen -tjänsten

 

 



‹ Gå till "Nyheter"

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera

Braincade vaskar fram innovationer

16.04.2024 | Nyheter
Triple Heat, Energy Oasis, Heated Match och Excess Heat Framework, fyra innovativa idéer som presenterades under Braincade där fokus låg på lågtempererad spillvärme. Ett event där kreativ brainstorming mixas med arkadspelande och som arrangerades genom projektet Bothnia Green Energy och Vasa universitet.
Läs mera