Höjd kompetens genom utbildningar

24.08.2015

ExpertenVetLogo webStartias sakkunnigorganisationer inom utbildning Rastor, VAKK (Vasa vuxenutbildningscenter) och YA! (Yrkesakademin i Österbotten) erbjuder företagare huvudsakligen utbildningar som leder till examen och som ger företagare möjlighet att komplettera sin kompetens. Alla tre samarbetspartners arrangerar exempelvis utbildning som förbereder för yrkesexamen för företagare eller för företagsledning, och andra yrkesutbildningar.

Företagen behöver olika slags kompetens i olika utvecklingsskeden och genom att utbilda sig kan företagaren skaffa sig nödvändiga kunskaper och kompetenser för sig själv och för sina anställda. Kompetensen spelar en stor roll i den hårda konkurrensen, eftersom kunderna vill köpa det bästa som finns.

– Vi gör upp en personlig studieplan för alla som börjar på utbildningen. I planen beaktar vi personens styrkor och utbildningsbehov. Målet är att i positiv anda ge studerande så praktisk och realistisk kunskap som möjligt om företagande, dess utmaningar och möjligheter, berättar Päivi Ikävalko-Kivihaka, utbildare inom ledarskap och företagsverksamhet på VAKK.

Utbildningen som leder till yrkesexamen för företagare lämpar sig för både blivande och befintliga företagare. Utbildningen arrangeras varje år och den är flexibel: du kan ansöka till utbildningen året om, studiematerialen finns tillgängliga i molntjänster och studeranden får personlig handledning enligt behov.Paivi Ikavalko Kivihaka400px2

Päivi Ikävalko-Kivihaka välkomnar utvecklingsvilliga företagare till VAKKens utbildningar.


Identifierade utbildningsbehov

YA:s utbildningsutbud för vuxna bygger på analyser om utbildnings- och kompetensbehoven i österbottniska företag, och därför har företagsutbildningarna lockat stora mängder deltagare.

För att möta småföretagares och blivande företagares behov, har YA utvecklat Företagarakademin, som består av utbildningar, temadagar och personlig handledning. Företagarakademins teman stödjer yrkesexamen för företagare och ger småföretagare möjlighet att nätverka.

– Ledarskapsforum är en föreläsningsserie som är planerat för företagslivets behov. I den spelar även nätverkande och sociala medier en stor roll. Företagarna och företagsledningen kan av Ledarskapsforums aktuella teman välja de föreläsningar som lockar mest, och komma med och lära sig nytt och nätverka, uppmanar YA:s utbildningskoordinator Kim Byholm.

Varje år får Ledarskapsforum något nytt innehåll. Årets nyhet är utbildningsdagar på plats hos framgångsrika kända österbottniska företag som också utomstående kan delta i.

– På det här sättet presenterar vi konkret företagens välbeprövade metoder också för andra deltagare, säger utbildare Johnny Forsman.

Forsman Byholm Brannbacka400pxMed hjälp av utbilningar vill Johnny Forsman,
Kim Byholm och Björn Brännbacka ge företagare fart i utvecklingen.


Gott samarbete för företagens bästa

Rastor har verksamhet i hela Finland och samarbetar landsomfattande med nyföretagarcentraler. Utbildningssamarbetet med Startia har pågått i långt över tio år.

– I Vasa har vi arrangerat och fortsätter att arrangera utbildningar som leder till yrkesexamen för företagare och till specialyrkesexamen för företagsledning. En ny grej i Österbotten som vi börjat med är utbildningar som leder till specialyrkesexamen för produktutvecklare, eftersom service och produktutveckling är viktiga konkurrenskraftsfaktorer i den internationella konkurrensen, berättar Antti Vasela, kundchef på Rastor.

Representanterna för alla tre utbildningsorganisationer berömmer Startia och VASEK för ett gott och aktivt samarbete. Företagsrådgivarna känner till samarbetspartners utbildningsutbud, kan identifiera företagarnas kompetensbehov och således rekommendera lämpliga utbildningar för dem. Startias Tommi Virkama är med i utbildningar bland annat genom att bedöma yrkes- och specialyrkesprov.

– Samarbetet fungerar också i den andra riktningen: vi rekommenderar ibland dem som går på våra företagskurser att boka tid på Startia, påpekar YA:s utbildare Björn Brännbacka.

– Och våra gemensamma kunder kan dra nytta av Startias LISSU-program för uppgörande av affärsverksamhetsplan också under utbildningen, tillägger Ikävalko-Kivihaka.

 

 

Text och bilder: Johanna Haveri, Viestintä Oy Prowomedia
Översättning: VASEK


Tidigare Experten vet-artiklar:

Ekonomiexperter hjälper Startias kunder

Juristen som är lätt att kontakta

Kolster: Våga fråga om råd!

Företagets allra viktigaste resurs är företagaren själv

 



‹ Gå till "Nyheter"

Synergifördelar och samarbetsplaner

15.05.2024 | Nyheter
Projektledarna för Ekosystemavtalsprojekten träffades för informationsutbyte den 14.5. Under tillfället fick ledarna för fjorton olika projekt berätta om projektets mål, framskridande, framgångar och utmaningar samt svara på frågor. Och det blev många frågor. Under förmiddagsträffen föddes såväl synergier som samarbetsplaner.
Läs mera

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

14.05.2024 | Nyheter
Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.
Läs mera

Trädgårdsintresset blev deltidssyssla

13.05.2024 | Nyheter
Efter en kylig och försenad vår är nu trädgårdssäsongen äntligen igång i Österbotten – något som Minna Saari i Tervajoki också märker som första årets företagare i just den branschen. Telefonen har gått varm de senaste veckorna och kalendern fylls med allt från beskärnings- till planteringsuppdrag.
Läs mera

Vi söker: Projektchef inom bygg- och infrasektorn

08.05.2024 | Nyheter
Vi behöver stärka våra resurser inom region- och företagsutveckling. Som projektchef kommer du att genomföra regionala utvecklingsprojekt inom bygg- och infrasektorn samt främja energieffektivitetsutvecklingen inom den byggda miljön. Det omfattar bl.a. att leda Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -utvecklingsarbetet tillsammans med våra intressegrupper.
Läs mera

Bokföringsbyrån är fortfarande företagarens viktigaste partner

26.04.2024 | Nyheter
Nyföretagscentrum Startias expertpartner Kjell Ahläng från Convido besökte VASEK i april för att träffa företagsrådgivare. Under samtalet delade han med sig av bokföringsbyråernas hälsningar till nya företagare och andra företagskunder, samt förstås till företagsrådgivarna.Enligt Ahläng har de senaste utvecklingsstegen inom ekonomiprogram revolutionerat företagens bokföring:
Läs mera

Ett nätverk av experter visar vägen i marknadsföringsdjungeln

24.04.2024 | Nyheter
Möjligheterna med marknadsföring, och framför allt digital marknadsföring, är näst intill oändliga och de utvecklas konstant. Som företagare kan du lätt hamna i en situation där du på en kort tid behöver bygga upp en webbsida, komma i gång med Google-marknadsföring, skapa innehåll för dina kanaler och mycket annat.
Läs mera

Testa och använd – gör Artificiell intelligens till företagets assistent

23.04.2024 | Nyheter
Eran för artificiell intelligens har börjat, men vad menas egentligen med artificiell intelligens dvs.AI? Det var en av frågorna som diskuterades den 18 april på temadagen om artificiell intelligens som arrangerades i samarbete mellan Korsholms kommun, Korsholms företagare och VASEK i Korsholms kulturhus.
Läs mera

VASEK fräschade upp Vasas gator under Earth Day

23.04.2024 | Nyheter
För att fira den Internationella temadagen Jordens Dag, på engelska Earth Day, som firades den 22.4 samlade VASEKs personal totalt 12 påsar med skräp från Vasas gator. Talkot var en god gärning för naturen samtidigt som personalen fick vardagsmotion och en möjlighet att diskutera hållbarhetsrelaterade utmaningar.
Läs mera